Verrukkelijke olijfolie cake met citroen en tijm

Verrukkelijke olijfolie cake met citroen en tijm

Deze olijfolie cake met citroen is misschien wel de makkelijkste cake die er is. Een heerlijk luchtige cake met volle smaak van olijfolie met een hint van citroen en tijm. Italiaanse smaken in een cake, en daarom een favoriet op zonnige dagen. Het maken van de olijfolie cake is zo gemakkelijk, omdat er geen boter in gaat. Geen gedoe met de boter op de juiste temperatuur krijgen en lang kloppen dus. Zo bak je simpel een cake, zonder al te veel moeite.

Het fijne aan deze Mediterrane cake, is dat 'ie niet zo zoet is. Perfect bij de thee op een doordeweekse middag dus. Samen met de topping wordt 'ie iets zoeter, maar die kun je uiteraard ook weglaten. We decoreren de olijfolie cake met een beetje poedersuiker en takjes verse tijm. Hiermee kun je trouwens alle kanten opgaan. Denk aan gesuikerde schijfjes citroen of glazuur.

Maak ook eens deze wortel kaneel cake zonder boter met olie.

Olijfolie cake

Olijfolie cake

4 van 2 stemmen
Recept afdrukken
De allermakkelijkste cake van je dromen: mediterrane olijfolie cake met citroen en tijm. Supersimpel, niet te zoet en onwijs lekker!
Gang dessert, Tussendoor
Keuken Italiaanse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 12 personen
calorieën 290

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 200 gr suiker
  • 240 ml olijfolie
  • 2 citroenen sap en rasp
  • 2 el tijm
  • 250 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl baksoda
  • ½ tl zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Voeg 2 eetlepels suiker toe aan een kom samen met het tijm en citroenrasp. Wrijf goed met je vingers, zodat de smaken van de tijm en citroen eruit komen.
  • Voeg de rest van de suiker het de eieren toe en klop het geheel in 2 minuten tot een luchtig mengsel. Druppel daarna de olijfolie er voorzichtig bij, terwijl je blijft kloppen.
  • Zeef de bloem, bakpoeder en baksoda en voeg ook het zout toe aan de natte ingrediënten van de olijfolie cake. Vouw met een spatel voorzichtig het beslag tot een glad geheel.
  • Voeg het beslag toe aan een met bakpapier beklede taartvorm en zet de olijfolie cake 50 minuten in de oven, of tot de cake goudbruin is. Laat de cake afkoelen in de vorm en bestrooi daarna met poedersuiker. Decoreer met takjes tijm en serveer.

Tip: vervang eens tijm met rozemarijn, ook heel erg lekker!

Ook lekker: amandelcake met fruit.

Kies voor een olijfolie van goede kwaliteit en met een zachte smaak, zodat je cake niet bitter wordt.

Cake met olijfolie

Maak ook eens: kaneel wafels.

Cake met citroen

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024