Recepten van keuken: Japanse Recepten

Japanse keuken

De Japanse keuken staat bekend om haar sushi gerechten. Het Japanse eten is echter zoveel meer dan dat!

Geschiedenis Japanse keuken

De traditionele Japanse keuken wordt door Japanners “washoku” genoemd. De keuken heeft een uniek benadering van voedsel. Hierdoor valt het tegenwoordig onder het Unesco cultureel erfgoed. In de washoku worden eeuwenoude kooktechnieken gebruikt. Het geheim zit hem in de eenvoud en de harmonie van de verschillende smaken.

De Japanse keuken is enerzijds zwaar beïnvloed door China. Ook de Westerse invloed van de afgelopen 100 jaar hebben hun weg gevonden in de Japanse eetcultuur. Anderzijds is de keuken beïnvloed door een combinatie van historische factoren. Wat de Japanse keuken zo bijzonder maakt, is dat veel van deze invloeden zijn omgezet naar een eigen voedingspatroon. Veel elementen van buitenaf zijn aangepast aan de eigen smaak en eetcultuur.

Japanse eetgewoonten

De Japanse keuken kent geen typische voor-, hoofd- en nagerechten. Alle gerechten worden tegelijkertijd geserveerd. Hierdoor is er geen volgorde van eten en is het ook niet meer dan normaal dat soep pas aan het einde van de maaltijd gegeten wordt.

Een gemiddeld Japans ontbijt bestaat vaak uit rijst met rauwe eieren, gestoofde groenten en soep met tofu. Dat is wel eens wat anders dan een boterham met kaas! Tijdens de lunch zijn noedels erg populair. Ook eten Japanners veel rijstballen, sushi rollen, gestoomde rijst of verschillende broodjes. Wanneer het tijd is voor het avondeten komt de rijst weer op tafel. Japanners eten tijdens het avondeten voornamelijk rijstgerechten, maar ook soep met teriyaki vlees- of visgerechten zijn een traditie in de Japanse keuken. Een glaasje sake mag natuurlijk niet ontbreken!

Typisch Japans eten

In Japan vindt men het belangrijk dat een gerecht niet alleen goed smaakt, maar ook wordt gepresenteerd als een kunstwerk. Er wordt daarom vaak gezegd dat Japanners eten met hun ogen en niet met hun mond. De eetcultuur van Japanners bestaat uit meer dan alleen maar sushi. Ze houden in Japan ook van een lekker soepje of gestoomde rijst met bijvoorbeeld vis. De typische maaltijden hieronder ken je vast wel!

Miso Soep
Zoals de naam al aangeeft, wordt deze soep gemaakt van miso pasta. De soep zit vol verse groente en lekkere vis. In plaats van vis wordt ook vaak tofu gebruikt. Miso soep is rijkelijk gevuld en is snel te bereiden. Haal je eetstokjes maar tevoorschijn!

Sushi
Sushi is en blijft één van de meest populaire gerechten in Japan. Sushi kan op verschillende manieren bereid worden met allerlei soorten vis en rijst. Veelvoorkomende sushi is rijst met vis of groente gerold in zeewier. Erg leuk om zelf eens te proberen.

Tempura
Tempura is naast de naam van een gerecht ook een manier van bereiden. Allerlei soorten ingrediënten, zoals garnalen, broccoli, asperge en zoete aardappel, worden in beslag gedoopt en vervolgens gefrituurd. Heerlijk met bijvoorbeeld sojasaus. Tempura maakt vaak onderdeel uit van een rijstgerecht.

Ramen
Je hebt ze wellicht al eens in de supermarkt gezien: ramen. Ramen zijn populaire “fast food” noedels. In Japan heb je veel restaurants waar je binnen een paar minuten een stomende kom noedels voor je neus hebt. Ook ideaal om thuis snel klaar te maken als je even geen zin hebt om uitgebreid te koken.

Wasabi
De wereldberoemde wasabi mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst van Japans eten. Wasabi is een zeer scherpe, pittige saus die vaak wordt gebruikt bij sushi- en andere visgerechten. De saus heeft een opvallende groene kleur. De wasabi staat bekend om haar pittige smaak, maar in tegenstelling tot de scherpheid van een rode peper, is de scherpe smaak van wasabi na het slikken vrijwel meteen weg (mits je natuurlijk niet te veel hebt gebruikt!). Tegenwoordig wordt de echte wasabi alleen nog maar in de betere sushirestaurants van Japan geserveerd.

Ondervind zelf de vele mogelijkheden in de Japanse keuken en ontdek dat er nog zoveel meer is dan alleen sushi. Kuitsubusu (eet smakelijk)!

Japans wokgerecht met tofu en spinazie

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Dit heerlijke, Japanse wokgerecht met papika, mie, champignons, spinazie, tofu en teriyakisaus is zeker het ...

Lees meer

Sushi met gerookte kip

Gemiddelde waardering: (3 / 5)

Maak deze sushi met gerookte kip nu heel eenvoudig zelf klaar. Heerlijk om te dippen ...

Lees meer

Misosoep met verse groenten

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Deze typische Japanse soep is binnen 10 minuten bereid. Je kunt qua groenten wat variëren ...

Lees meer

Sushirolletjes met krab en komkommer

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Heerlijke rolletjes sushi met onder anderen: krab, komkommer en avocado! Maak dit gerecht nu eenvoudig ...

Lees meer

Teriyaki-biefstuk met noedels

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Teriyaki is een ongekend populair gerecht in Japan. Deze keer gaan we de teriyaki-biefstuk bereiden ...

Lees meer
  • © 2017 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab