Zo maak je het lekkerste schaafijs – granita
Schaafijs ofwel granita is een heerlijke opfrisser. Eigenlijk zijn die twee gewoon hetzelfde: halfbevroren sorbetijs (met een korrelige textuur) op basis van suiker, water en verschillende smaakmakers. Granita komt oorspronkelijk van het Italiaanse eiland Sicilië.
Ook een idee: zelfgemaakt ijs we geven je vijf tips.
Mocht je niet veel tijd hebben of gewoon een handige tip willen hebben: vries het citroen-suiker mengsel in in ijsblokzakjes. Zo kan je later makkelijk de gewenste hoeveelheid uit de vriezer halen, zonder gelijk een hele bak te hoeven aanbreken. De ijsblokjes laat je kort ontdooien en maal in een blender.
Ingrediënten
- 500 ml water
- 500 ml citroensap vers
- 200 gr suiker
Optioneel
- munt of basilicum vers
Instructies
- Breng het water aan de kook in een steelpan en voeg de suiker toe zodra het water kookt. Roer door tot de suiker volledig is opgelost en zet het vuur uit. Laat het suikerwater afkoelen.
- Pers in de tussentijd het sap van de citroenen uit tot je 500 ml aan sap hebt. Giet het sap door een zeef zodat er geen stukjes meer in zitten.
- Schenk het citroensap bij het afgekoelde suikerwater en roer door. Zet het mengsel in de vriezer.
- Haal het citroenmengsel na 30 á 40 minuten uit de vriezer en roer de ijskristallen eruit. Zet de granita terug in de vriezer en herhaal deze stap opnieuw na 30 minuten.
- Zet het mengsel opnieuw terug in de vriezer en herhaal deze stap nog 1 of 2 keer. Afhankelijk van je vriezer, zal je zien hoe vaak het doorroeren nog nodig is voordat je schaafijs klaar is.
Maak het schaafijs eventueel af met fijngesneden blaadjes munt of basilicum. Serveer als verkoelend tussendoortje op een warme dag of als ontbijt zoals ze dat in Sicilië doen met een brioche.
Ook lekker: lemon posset fris citroentoetje.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?