Zelfgemaakt ijs 5 tips
Zó wordt ijs zelf maken ’n makkie.
IJs maken zonder ijsmachine is best een kunstje. Hoe blijft je zelfgemaakte ijs smeuïg en schepbaar na uren in de vriezer?
Simpele Recepten geeft je 5 handige tips om zelf ijs te maken.
// Dé truc: een mixer
De truc om zacht ijs te maken zonder ijsmachine is een mixer.
Een ijsmachine roert constant het ijsmengsel, waardoor er lucht in het mengsel komt en de ijskristallen afbreken die ontstaan door bevriezing van water. Dit heb je niet als je ijs maakt zonder ijsmachine.
Haal de bak ijs elk half uur uit de vriezer, mix een minuut en zet weer terug. Na zo’n 6 tot 8 keer is het voldoende en zal je ijs perfect schepbaar zijn. Op deze manier kan iedereen thuis zelf het lekkerste ijs maken en is het heel eenvoudig.
Ook lekker: vanille vla maken met verse vanille.
// Neem een ijskoude kom
Zorg dat de kom waarin je het ijs bereidt ijskoud is. Hierdoor kan het ijs goed draaien en zal het niet zo hard, maar juist zacht uit de vriezer komen. Zet dus voordat je begint een kom op tijd in de vriezer.
// Gebruik de juiste room
Romig roomijs is wat je wilt. Let op de room die je gebruikt; het is van invloed op je smaak en textuur. Ga voor een hoog vetpercentage, dat maakt echt het verschil.
// Voeg alcohol toe
Een restje gin of wodka doet wonderen, dé truc voor zacht en schepbaar ijs. Alcohol remt het vriesproces, waardoor het minder hard bevriest. Voeg een paar theelepels alcohol toe als je ijsmengsel half stijf is. Neem wodka voor een neutrale smaak of een ander drankje met een alcoholpercentage van zo’n veertig procent.
// Vries in een lage bak
Als je zelfgemaakt ijs invriest en bewaart in een lage bak, blijft het zachter. Vergeet het ijs niet af te dekken met een stuk plasticfolie, hierdoor kunnen er geen ijskristallen op het ijs ontstaan.
En mocht je zelf ijs maken toch te veel gedoe vinden, een ijsmachine is dan wel dé uitkomst. In nog geen half uur heb je vers én zelfgemaakt ijs.
Ook lekker: banaan-chocolade ijs met chocolade crunch.
// Gelato of roomijs is er verschil
Gelato en roomijs lijken qua ingrediënten op elkaar, maar verschillen in verhouding en bereidingswijze. Voor gelato worden minder eieren gebruikt, maar veel meer melk en geen room. Hierdoor is het vetpercentage in gelato lager en kun je er meer van eten.
Maak een romig avocado-ijsje met pistache en limoen.
Ook leuk: Wat te doen met verse vijgen? Snelle vijgenwaterijsjes van verse vijgen, ijsthee, honing en citroen.
Lees verder
Recente recepten en artikelen