Zelfgemaakt ijs 5 tips

Zó wordt ijs zelf maken ’n makkie.

ijs zelf maken 5 tips

IJs maken zonder ijsmachine da’s best nog wel ’n kunstje. Hoe blijft je homemade ijs smeuïg en schepbaar na uren in de vriezer?

Simpele Recepten geeft je 5 handige tips om zelf ijs te maken.

// Dé truc een mixer

De truc om zacht ijs te maken zonder dat er een ijsmachine aan te pas komt is een mixer.

Doordat een ijsmachine constant het ijsmengsel roert brengt ’t lucht in het mengsel en breken de ijskristallen af, die zijn ontstaan door bevriezing van water wat je niet hebt als je dus ijs maakt zonder ijsmachine.

Haal de bak ijs elk half uur uit de vriezer, mix een minuut en zet weer terug. Na zo’n 6 tot 8 keer is het voldoende en zal je ijs perfect schepbaar zijn. Op deze manier kan iedereen thuis zelf ’t lekkerste ijs maken en is ’t heel eenvoudig.

Ook lekker: Vanille vla maken met verse vanille.

// Neem een ijskoude kom

Zorg dat de kom waarin je ’t ijs bereidt ijskoud is. Hierdoor kan het ijs goed draaien en zal het niet zo hard maar juist zacht uit de vriezer komen. Dus zet voor dat je begint op tijd een kom in de vriezer.

// Gebruik de juiste room

Romig roomijs dat is wat je wil. Let op de room die je gebruikt, ’t is van invloed op je smaak en op textuur. Ga voor ’n hoog vetpercentage, het maakt echt ’t verschil.

// Voeg alcohol toe

Een restje gin of wodka doet wonderen, dé truc voor zacht en schepbaar ijs. Alcohol remt het vriesproces waardoor het minder hard bevriest. Voeg een paar theelepels alcohol toe als je ijsmengsel half stijf is. Neem wodka voor een neutrale smaak en anders een ander drankje met een alcoholpercentage van zo’n veertig procent.

Zelfgemaakt ijs 5 tips

// Vries in een lage bak

Als je zelfgemaakt ijs invriest en bewaard in een lage bak blijft het zachter. En vergeet het ijs niet af te dekken met een stuk plastic folie, hierdoor kunnen er geen ijskristallen op het ijs ontstaan.

En mocht je het zelf ijs maken toch te veel gedoe vinden, een ijsmachine is dan wel dé uitkomst. In nog geen half uur heb je vers én zelfgemaakt ijs.

Ook lekker: Banaan chocolade ijs met chocolade crunch.

// Gelato of roomijs is er verschil

Gelato of roomijs is er verschil? Jazeker, de belangrijkste ingrediënten van gelato en roomijs lijken op elkaar, ’t verschil zit hem in de verhouding van de ingrediënten en de bereidingswijze. Voor gelato worden minder eieren gebruikt maar veel meer melk en geen room. Hierdoor is het vetpercentage in gelato lager en kan je er meer van eten.

Maak ’n romig avocado ijsje met pistache en limoen.

Ook leuk: Wat te doen met verse vijgen – dit! Snelle vijgen waterijsjes van verse vijgen, ijsthee, honing en citroen, lekker joh!

Geschreven op: 5 juni 2020

Door Geschreven op: 6 juni 2020Laatste update: 25 juni 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen