
Zoetzure saus maken doe je zelf!
Zelf zoetzure saus maken? Dat kan! Deze klassieke saus is dé perfecte begeleider voor kip, garnalen of omelet. Combineer 'm met rijst, noedels, nasi of bami, en je hebt in een handomdraai een Chinees geïnspireerde maaltijd op tafel. Wat deze saus zo bijzonder maakt, is de balans tussen zoet en zuur. De ananas en het sap zorgen voor een heerlijke zoete smaak, terwijl azijn en suiker die frisse, kenmerkende zoetzure kick geven. Een vleugje knoflook en gember maakt 't helemaal af.
Geen fan van stukjes? Zeef de knoflook en gember eruit voor een gladde saus. Voeg eventueel wat ui en paprika toe voor meer textuur en kleur. Tip: maak 'm van tevoren, want na een paar uurtjes in de koelkast smaakt-ie nóg beter! Lekker makkelijk en ontzettend veelzijdig.
Deze zelfgemaakte zoetzure saus is perfect om te serveren bij een knapperige loempia. Dippen maar!
Ook lekker: babi pangang met paksoi.

Ingrediënten
- 3 cm gember vers
- 1 teentje knoflook
- 2 el tomatenketchup
- 2 el azijn
- 2 el sojasaus
- 1 el maizena
- 1 el basterdsuiker lichtbruin
- 1 el olijfolie
- 225 gr ananasstukjes blik
Instructies
- Schil de gember en snijd het fijn. Pel de knoflook en snijd deze ook fijn. Verhit de olijfolie in een steelpan en fruit hierin kort de gember en knoflook.
- Voeg de ketchup, azijn, sojasaus, maïzena, suiker en het sap van de ananas toe. Breng de saus aan de kook.
- Laat de saus 3 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur. Voeg als laatste de stukjes ananas toe.
- Roer de zoetzure saus af en toe om. Laat afkoelen voordat je hem gebruikt.
Zoetzure saus maken was nog nooit zo makkelijk!
Ook lekker: rijst recept met zoet zure saus.

Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Goede instructies. Het was een succes, ik had geen gember wél gembersaus in een flesje. Toch was ’t lekker. Volgende keer zoetzure saus met verse gember. 🙂
Goed uitgelegd en super lekker.
Dank!