Eten en fit blijven na je veertigste

OMG

Sommige etenswaren zijn echte health boosters, ze zijn extra gezond en kunnen net even wat meer energie geven die je op dat moment nodig hebt. Maar wat heb je nog meer nodig na je veertigste? Geef je lichaam een energie-boost en check dit lijstje of beter gezegd dit boek, “Oud met Glimlach” een handboek voor gelukkig en gezond ouder worden. Een simpel overzicht met daarin alles wat je kan verwachten na je veertigste. Ik dook direct in het hoofdstuk voeding.

Oud met een Glimlach voorkant
Oud met een Glimlach achterkant

Vijf tips uit het boek om goed voor je zelf te zorgen.

# Koolhydraten slecht? Nou nee hoor!

Koolhydraten leveren voor het grootste deel energie aan je lijf en zijn onmisbaar voor je lichaamsprocessen. Maar er zijn goede én slechte koolhydraten, ofwel langzame en snelle koolhydraten. Om een lang verhaal kort te maken, eet voldoende verse groenten en fruit, bonen, linzen, volkorenbrood, zilvervliesrijst en vis. Laat het witbrood, witte rijst, witte pasta, suiker, cornflakes, cake en koekjes lekker links liggen.

Wil je gezonder leven? Eet meer aubergines.

# Eiwitten wat doen ze eigenlijk?

Eiwitten worden onder andere gebruikt voor het maken van spieren, pezen, organen en de huid. Eiwitten zijn gemaakt van aminozuren. Een deel daarvan maakt je lichaam zelf aan maar een gedeelte kan je alleen via voeding binnen krijgen. Eet voldoende ei, vis, kip, kalkoen, (Griekse) yoghurt, vlees en sommige plantaardige bronnen, onder andere havermout, noten, quinoa en peulvruchten zoals erwten, linzen en bonen.

# Hulde aan vet!

Vetten, ons lichaam gebruikt vet als brandstof, bouwstof en als transportmiddel. Vet wordt gebruikt voor het maken van hormonen en neurotransmitters, voor je immuunsysteem, je hersenen, je zenuwstelsel, het opbouwen van celmembranen én het transport van de vitamines A, D, E en K door ons lichaam. Hulde aan vet! Maar maak wel onderscheid tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Eet minder verzadigde vetten, deze verhogen het cholesterol in het bloed, met als gevolg een verhoogde kans op hart-en vaatziekten. Onverzadigd vet zit in plantaardige oliën, vis en noten. Een perfect alternatief voor verzadigd vet.

# Vitamines en mineralen hoe zit dat dan?

Gevarieerd eten zorgt voor voldoende vitamines en mineralen in je lichaam. Vitamines zijn onmisbaar, het lichaam maakt (behalve een klein beetje vitamine K in de darm) niet zelf vitamines aan. Daarnaast zijn ook mineralen essentieel, ze zijn onmisbaar in de aanmaak van bloed, beenderen en weefsel.

IJzertekort? Dit kun je nog meer eten, tien producten voor een ijzer-boost.

Kortom als je streeft naar een fit en gezond lichaam is het slim om te beginnen met goed eten als je dat nog niet deed. Sommige voedingsmiddelen zijn echte gezonde oppeppers. Dit boek geeft een overzicht waar je lichaam blij van wordt en blijft na je veertigste.

# Het boek OMG

Een handboek vol tips waar je niet jonger van gaat worden maar wel fitter, wijzer en nóg gelukkiger. Een boek geschreven door twee vriendinnen, Esther Kollmann en Annette Wichmann die graag wilde weten wat er gebeurt met je lichaam rond je veertigste en hoe daar op een positieve manier mee om te gaan, Oud Met Glimlach. Naast vele tips, leuke verhalen is het humoristisch geschreven, een boek wat fijn is om altijd bij de hand te hebben.

Hét handboek over alles wat je (niet) wilt weten over ouder worden is hier te bestellen.

Geschreven op: 28 november 2019

Door Geschreven op: 28 november 2019Laatste update: 15 maart 2020