Kaasplankje maken – de perfecte kaasplank

Eeuwige roem met weinig inspanning, als je van kaas houdt tenminste, een kaasplankje maken – zo maak je de perfecte kaasplank, eenvoudig en indrukwekkend!

Kaasplankje maken

Hoe maak je een perfect kaasplankje?

Wat leg je op een kaasplank? Houd rekening met verschillende smaken en structuren. Kies minimaal drie soorten kaas en serveer deze in oplopende smaakintensiteit. Combineer met vijgenjam, stroop, notenbrood, toast of crackers voor een mooie presentatie.

// 1. Gruyère – Zwitserse klassieker

Deze Zwitserse kaas heeft een zoete, nootachtige smaak met een licht zoute ondertoon. Jonge Gruyère is romig, terwijl een langer gerijpte variant voller en intenser van smaak is.

Zwitserse Gruyere kaas

// 2. Taleggio – Italiaanse gewassen korstkaas

Deze Noord-Italiaanse kaas is zacht en romig met een uitgesproken geur. Taleggio rijpt in eikenhouten kisten en krijgt zijn karakteristieke smaak doordat de korst regelmatig met zeezout wordt gewassen. Hoe langer hij rijpt, hoe sterker de smaak.

Bontaleggio gewassen korstkaas

// 3. Merlijn – Belgische geitenkaas met kruiden

Een licht gerijpte geitenkaas uit de omgeving van Gent, omhuld met Provençaalse kruiden. Naarmate de kaas rijpt, trekken de kruiden verder in de korst en wordt de smaak intenser en pittiger.

Geitenkaas Merlijn

// 4. Cabrales – Spaanse blauwaderkaas

Deze stevige kaas uit het Picos-gebergte in Noord-Spanje wordt gemaakt van koe-, geiten- en/of schapenmelk. Hij rijpt minstens twee maanden in grotten met hoge luchtvochtigheid, waardoor de blauwschimmel van buiten naar binnen groeit. Dit geeft Cabrales een kruimelige structuur en een pittige, tintelende smaak.

Spaanse Cabrales blauwader kaas

Wat drink je bij een kaasplank

Tawny port is een klassieke keuze, maar Sherry is weer helemaal terug! Probeer bijvoorbeeld Pedro Ximénez El Candado Valdespino, een zoete, stroperige Sherry met tonen van rozijnen en karamel. Deze wordt gemaakt van gedroogde Pedro Ximénez-druiven en combineert perfect met kaas én zoete desserts met noten of chocolade.

Ook lekker: kaasfondue met Zwitserse kazen.

Extra tip: Saint Marcellin – smeerbaar zacht

Dit romige kaasje uit Rhône-Alpes rijpt één maand en heeft een natuurlijke korst. Verwarm het kort in de oven met een beetje tijm en peper voor een mini-kaasfondue-ervaring.

Kaasplankje maken – zelf samenstellen

Of je de kaasplank nu als nagerecht of borrelhap serveert, volg deze eenvoudige regels:
• Kies minstens drie soorten kaas met verschillende smaken en texturen.
• Leg de kazen op de plank van mild naar pittig.
• Haal de kazen een half uur voor het serveren uit de koelkast om de smaken goed tot hun recht te laten komen.
• Reken op ongeveer 100 gram kaas per persoon per kaassoort.

Ook lekker: Zwitserse kaassoep met Emmentaler en rucola.

De kazen uit dit artikel zijn verkrijgbaar bij Kaashuis Tromp in Bloemendaal, maar je kunt natuurlijk ook bij je lokale kaasboer terecht om jouw perfecte kaasplank samen te stellen!

Lees verder