Kaasplankje maken – kaas té lekker!

Kaasplankje

Eeuwige roem met weinig inspanning, als je van kaas houdt tenminste, ’n kaasplankje maken – kaas té lekker! Je kunt rekening houden met ieders voorkeur. Maak zelf je perfecte kaasplank, een leuke kaascombi, 4 op een rij als borrelplank of dessert. Maak af met stroop of vijgenjam en noten vijgenbrood. Toast of crackers één groot feest met ’n kaasplank.

Zwitserse Gruyère kaas

Zwitserse Gruyere kaas

De Zwitserse Gruyère kaas, een zoete kaas met een zoute bijsmaak, romig en smaakt naar noten wanneer deze jong is. De Gruyère kaas die net iets langer gerijpt is, is wat voller van smaak.

Bontaleggio, gewassen korstkaas

Bontaleggio gewassen korstkaas

Vol en Romig, Bontaleggio, gewassen korstkaas. Deze kaas uit Noord-Italië is zo lekker doordat er wordt vastgehouden aan een eeuwenoud recept en rijpingsproces. Na de productie wordt de kaas opgeslagen in eikenhouten kisten. De korst wordt met zeezout gewassen. Hoe langer de korst rijpt, hoe sterker de smaak.

Geitenkaas met kruiden

Geitenkaas Merlijn

Een licht gerijpte geitenkaas met Provençaalse kruiden rondom de korst uit de omgeving van Gent, België  Merlijn met kruiden. De kruiden verdwijnen verder in de korst naarmate de kaas verder rijpt. De kruiden geven een heerlijke speciale smaak en wanneer de kaas nog iets verder doorrijpt, zal de Merlijn behoorlijk pittig worden en een mooie prikkeling op de tong geven.

Blauwaderkaas in bladeren

Spaanse Cabrales blauwader kaas

De Spaanse Cabrales, de blauwaderkaas in bladeren. Deze wordt gemaakt van koe- en/of schapenmelk en is verpakt in bladeren. De kaas heeft een stevige beet. Cabrales gemaakt van geiten- en/of schapenmelk is een krachtigere variant. De reden? De boeren uit dit gebied, het Picos gebergte in noord-Spanje, houden nog wel eens verschillende kuddes en daardoor zie je een toevoeging van andere melk. Nadat het vormen van de kaas en drie dagen zouten erop zit gaat de kaas de grot in binnen het gebergte voor minimaal 2 maanden om te rijpen. Hier is het koel en heerst een hoge luchtvochtigheid. Die twee zorgen voor het geleidelijk doorgroeien van de blauwader van buiten naar binnen. De kaas geeft een heerlijke tinteling op de tong, de structuur is wat korrelig.

Wat kun je hierbij drinken?

Vaak denk je gelijk aan een Tawny port, maar Sherry is ook echt weer hip. Pedro Ximenez El Candado Valdespino een zoete Sherry, likeurachtig, stroperig en zoet.

Lekker: Kaasfondue zelf maken recept met Zwitserse kazen.

Deze Sherry wordt gemaakt van de Pedro Ximénez-druif. De druiven worden na de oogst eerst een paar weken gedroogd in de hete zon. Hierdoor krijgen de druiven een zeer hoog suikergehalte. Perfect bij de kaas maar natuurlijk ook bij een zoet dessert van noten of chocolade. Of beide? Eerst kaasplankje en dan zoet na.

Deze kaas maakt je weekend, de Saint Marcellin.

Dit kaasje komt uit het district Rhône-Alpes, het kaasje wordt 1 maand gerijpt. Heerlijk uit de oven met een beetje thijm en vleugje peper. Een natuurlijke korst, romig en licht pikant, een heerlijk mini kaasfonduetje!

Je kaasplank zelf samenstellen?

Stel zelf eenvoudig je plankje samen. Als nagerecht of bij de borrel? Simpel doe je dat! Hoe wil je de kaas eten, er zijn een aantal regels maar doe vooral wat je zelf lekker vindt. Zorg voor minimaal drie verschillende soorten kaas. Leg de kaas in de volgorde die qua smaak oplopen en om de smaak te bevorderen haal je de kazen een half uur van tevoren uit de koelkast. En hoeveel kaas? Ongeveer 100 gram kaas per persoon per kaassoort.

Maak eens ’n Zwitserse kaassoep, ’n simpel recept voor soep met Emmentaler en rucola.

Deze kazen komen bij Kaashuis Tromp Bloemendaal vandaan. Favoriet!

Door Geschreven op: 24 december 2018Laatste update: 15 juni 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Kookboek Happy Holy Belly november 2024
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Najaarseditie 2024

Recente recepten en artikelen