Recepten van keuken: Iraanse Recepten

Iraanse keuken

De Iraanse keuken is ontzettend divers en een van de oudste keukens in de wereld. China en India zijn van grote invloed geweest op de Iraanse keuken. Veel ingrediënten komen dan ook uit deze landen. In het Midden-Oosten staan lamsvlees, yoghurt, brood en aubergine centraal in gerechten, maar in Iran is rijst het belangrijkste ingrediënt. Deze rijst wordt vaak met groente, fruit, kruiden, specerijen en vlees of vis tot een heerlijke maaltijd bereid. Maar ook brood wordt veel gegeten in Iran en veel gerechten worden met wat yoghurt geserveerd.

Kruiden en ingrediënten
In de Iraanse keuken wordt veel gebruik gemaakt van verschillende kruiden en specerijen, maar dit gebeurt op een zeer verfijnde manier. Dit zorgt ervoor dat de kruiden in het gerecht niet overheersen en de smaak van het gehele gerecht goed naar voren komt. Kruidnagel, kardemom, saffraan en kaneel zijn kruiden die erg populair zijn in de Iraanse keuken. Yoghurt is een ingrediënt dat veel in en bij Iraanse gerechten gebruikt wordt. Denk hierbij aan een yoghurtdrank voor verfrissing in het warme klimaat, als saus bij het hoofdgerecht of als marinade voor het vlees.

De verschillende fruitsoorten die Iran te bieden heeft, maken ook een groot deel uit van de Iraanse keuken. Veel fruitsoorten kunnen worden gedroogd en als snack worden gegeten en daarnaast worden verse fruitsoorten ook naast de rijst geserveerd. Wat betreft vlees is lamsvlees een populaire vleessoort, maar ook vis wordt veel gegeten. Daarnaast maken ze ook veel gebruik van bonen en noten, welke ook een grote bron van proteïnen zijn.

Ontbijt
Het ontbijt in Iran is over het algemeen een lichte maaltijd. Vaak wordt er wat brood met kaas gegeten en meestal drinken ze er thee bij.

Drinken
Omdat er veel moslims in Iran leven, wordt er bijna geen alcohol gedronken, daarentegen zijn vruchtensappen, koffie en thee erg populaire dranken. Daarnaast wordt munt ook veel gebruikt bij het maken van drankjes. De thee wordt veel sterker gedronken dan in Nederland.

Eetgewoonten
In Iran wordt er normaal gesproken op de grond gegeten. Ze spreiden een tafelkleed uit op de grond en daar serveren ze de maaltijd op. Daarnaast wordt er ook veel met de handen gegeten, alleen voor yoghurt en soepen worden lepels gebruikt. Als nagerecht eten ze fruit of een zoet dessert en ook de thee wordt erg zoet gedronken. Daarentegen drinken ze de koffie over het algemeen zwart.

Iraanse gerechten

Chelow kebab
Chelow kebab is het meest bekende Iraanse gerecht. Het bestaat uit gestoomde rijst, gegrilde tomaat en kebab.

Mirza qhasemi
Mirza ghasemi is een heerlijk gerecht van gegrilde aubergines, tomaat, knoflook ei en kurkuma. Mirza ghasemi kan als voorgerecht of als hoofdgerecht gegeten worden.

Kuku Sabzi
Kuku Sabzi is een Iraanse frittata met verse kruiden. Het gerecht is vegetarisch en zit vol met verschillende ingrediënten. In Iran wordt dit gerecht altijd met nieuwjaar geserveerd.

Chelow kebab

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Maak deze heerlijke, Iraanse specialiteit nu heel eenvoudig zelf klaar. Heerlijk gekruid lamsgehakt op een ...

Lees meer
paprika hummus

Paprika hummus

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Paprika hummus, een variatie op de klassieke hummus. Lekker, gezond en niet moeilijk te maken. ...

Lees meer
  • © 2018 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab