Smeuige bietenstamppot met appel en spekjes
Rode bieten zijn niet alleen lekker en mooi van kleur maar ook nog eens erg gezond. De lichtzoete en aardse smaak komt in vele gerechten goed tot zijn recht. Wat denk je van een stamppot recept met appel en ui?
Ontdek de ultieme smaakcombinatie in dit heerlijke recept voor smeuïge bietenstamppot met appel en spekjes. De zoete en aardse tonen van rode bieten worden perfect aangevuld door de frisheid van appel en de hartige smaak van knapperige (plantaardige) spekjes. Geef je culinaire repertoire een smaakvolle boost met deze verrassende draai aan de klassieke stamppot. Eenvoudig te bereiden en gegarandeerd een verrijking voor je smaakbeleving.
Net even anders: bieten tartaar met balsamico.
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen
- 200 gr gerookte spekreepjes (plantaardig)
- 1 ui
- 500 gr gekookte bietjes
- 1 appel Jonagold
- olijfolie
Naar smaak
- peper en zout
- boter en melk
Instructies
- Schil de aardappelen en snij in stukken en kook in water met zout in een kwartier gaar.
- Pel en snij de ui in halve ringen. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de (plantaardige) spekreepjes in 5 minuten knapperig. Voeg de ui toe en bak kort mee.
- Schil de appel, verwijder het klokhuis. Snij in blokjes. Schep door het spek-ui mengsel.
- Snij de bieten in stukken. Voeg bij de aardappelen vlak voordat ze gaar zijn en giet af. Stamp de aardappelen met de bieten. Voeg een klont boter en een scheutje melk toe en stamp tot een smeuïge puree.
- Schep het spek-ui-appel mengsel erdoor. Breng op smaak met peper en zout en schep op borden.
Serveer de stamppot met een klontje boter en gebakken uitjes of een portie kibbeling.
Tip: maak extra smeuïg en fris door een schep crème fraîche toe te voegen.
Bieten over? Maak bladerdeeghapjes met rode biet en geitenkaas.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?