Frisse doperwtensoep met munt en feta

Frisse doperwtensoep met munt en feta

Deze frisse doperwtensoep is precies waar je zin in hebt op een warme dag. Deze soep is een heerlijke lichte maaltijd, en zet je binnen 20 minuten op tafel. Handig als je de de vriezer moet legen, of als je supersnel een gezond maaltje op tafel wil zetten. In de soep gaat munt, en daar komt die frisse smaak van in de soep. Extra lekker met een kneep citroensap en gekruimelde feta voor zoutigheid. Bovenop de soep strooien we sumak. Dat is een kruid uit de Midden-Oosterse keuken met een citrussmaak. Dit is een optionele stap. Je kunt het vinden in het Midden-Oosterse schap in de supermarkt of in de toko.

De soep koken we tot de doperwten nét gaar zijn, want hierdoor behouden ze hun prachtige groene kleur en krijg je een vel groene soep. Daarna pureren we de soep. Lente in een kommetje zeggen we dan!

Ook lekker: pasta met doperwtenpesto. Een eenvoudige maaltijd, heerlijk van smaak.

Doperwertensoep maken

Doperwtensoep

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Een frisse soep voor zonnige dagen. Deze doperwtensoep met munt en feta zet je in 20 minuten op tafel. Perfect voor een drukke dag!
Gang diner, lunch
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
calorieën 312

Equipment

  • 1 staafmixer of blender

Ingrediënten

  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 gr muntblaadjes + extra ter decoratie
  • zout en peper
  • 750 gr doperwten
  • 2 el citroensap
  • 750 ml bouillon
  • 200 gr feta verkruimeld
  • sumak optioneel

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie op middelhoog vuur in een diepe soeppan. Voeg zodra de olie heet is de ui toe en bak deze gedurende 3 minuten tot ze glazig zijn, terwijl je regelmatig roert.
  • Voeg vervolgens de knoflook toe en bak deze nog eens 3 minuten mee, onder voortdurend roeren. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en muntblaadjes, en roer kort om de smaken te combineren.
  • Voeg de doperwten toe aan de pan en roer goed zodat ze allemaal bedekt zijn met de olie.
  • Giet de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de doperwtensoep 10 minuten koken, tot de doperwten gaar zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer of giet het in een blender tot een gladde massa. Voeg citroensap toe voor frisheid en proef af op peper en zout.
  • Verdeel de doperwtensoep over de kommen en bestrooi met verkruimelde feta. Indien gewenst, voeg een snuf sumak toe en garneer met muntblaadjes.

Wist je dat doperwtensoep niet alleen warm lekker is, maar ook gekoeld. Ook leuk om deze soep in kleine glaasjes te serveren tijdens een brunch of als amuse voor een diner.

Ook lekker: soep van lente ui met rucola en knoflook.

Frisse doperwertensoep

Maak ook eens: aspergesoep van witte asperges met room.

Doperwertensoep met munt

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024