Aspergesoep van witte asperges
Aspergesoep, gemaakt van verse witte asperges en op smaak gebracht met de schillen, is heel eenvoudig zelf te bereiden. Dit simpele recept zorgt ervoor dat deze romige, vegetarische soep binnen no-time op tafel staat. Serveer de soep met knapperige knoflookcrostini en een laagje vers geraspte Parmezaanse kaas voor extra smaak. Je bindt de soep eenvoudig zonder bloem, maar met aardappel, waardoor het gerecht ook nog eens glutenvrij is. Perfect voor een lichte maaltijd of als voorgerecht.
Recept voor aspergesoep van schillen:
Gooi de schillen en kontjes van de asperges niet direct weg - hiermee maak je de allerlekkerste aspergesoep. Het meekoken van de aspergeresten in de bouillon geeft de soep een intense smaak.
Extra feestelijk maak je deze voorjaarssoep af met Hollandse garnalen of een stukje gerookte zalm.
Ook lekker: quinoasalade met asperges.
Ingrediënten
- 500 gr witte asperges
- olijfolie
- 2 sjalotten
- 1 blokje groentebouillon
- 1 aardappel
- verse peper
- 50 ml room
Optioneel
- bladpeterselie
- parmezaanse kaas
- knoflook crostini
Instructies
- Was de asperges grondig en schil ze. Snijd de onderste stukjes eraf en snijd de rest in kleine stukken. Bewaar de schillen en de onderste stukjes voor de bouillon.
- Schil en snipper ook de sjalotten en schil de aardappel, snijd deze vervolgens in blokjes.
- Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de sjalotten kort op laag vuur. Voeg vervolgens de aspergeschillen en de onderste stukjes toe, samen met het groentebouillonblokje en 1 liter water. Breng aan de kook en laat zachtjes 20 minuten koken.
- Schenk de bouillon door een zeef terug in de pan. Voeg de aspergestukjes en aardappelblokjes toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
- Schep de helft van de aspergestukjes uit de pan en houd ze apart. Pureer de rest van de soep met een staafmixer. Voeg de room toe en laat nog even kort koken.
- Voeg vervolgens de apart gehouden aspergestukjes weer toe aan de pan en breng de soep op smaak met versgemalen peper. Serveer de aspergesoep direct.
Soep met groene asperges is net even anders.
Maak de eenvoudige aspergesoep af met bladpeterselie of rooster in een koekenpan een stuk brood met wat verse knoflook en serveer met parmezaanse kaas.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?