Moestuin recepten – 7 x uit de groentetuin

Courgettebloemen moestuin recept

Eten uit de groentetuin

Inspiratie om te eten uit de moestuin, 7 recepten.

Het lekkerste eten groeit en vind je in de natuur! Iedereen heeft groene vingers als je er maar wat tijd, energie en zin in stopt. Vers geplukte groene kruiden, snijbiet, echte smaakmakers, knapperige kropsla & andijvie. Sjalotjes, radijs, bospeen en boontjes. Courgette, mais en aardappel, té lekker allemaal uit de tuin, plantaardig eten was nog nooit zó leuk.

Met de courgette kan je alle kanten op, zijn veel te vinden in de moestuin en zijn ook zeker niet moeilijk om te kweken. Maak een courgette ovenschotel, spaghetti van courgette of goed gevuld met pittig (vegan) gehakt. Een pizzabodem van courgette of bak een zoete courgettecake. En courgette nestjes met ei zijn ook favoriet.

Krokante courgette sticks

Courgette bevat veel vocht en dit is niet handig bij een krokante groente snack. Voor stevige courgette sticks neem je een courgette gesneden in repen. Meng in een kom met 1 tl zout en schud heen en weer zodat het zout zich goed verdeelt. Verdeel de courgette over een laag keukenpapier en dek af met een laag keukenpapier. Druk aan, laat even staan, het vocht zal in het papier trekken. Hoe minder vocht, hoe meer bite je courgette sticks straks hebben.

Leg de courgette stukjes terug in een kom en bestuif ze met een eetlepel bloem. Schud de courgette sticks om, zodat de bloem goed verdeeld wordt. Bak de courgette op hoog vuur in een bakpan. Courgette krokant bakken doe je zó.

Ook lekker: Courgette frietjes met parmigiano.

Na het bakken kun je de courgette sticks kruiden met peper, chili, paprikapoeder, gedroogde Italiaanse kruiden of andere verse kruiden. Courgette sticks zijn lekker naast een simpele pasta, bij een salade met een stuk brood of als gezonde snack.

Ook lekker en groen: Avocado dip met verse peterselie, super lekker én gezond met yoghurt en limoen.

Courgettebloemen kan je eten en zijn écht heerlijk. Voordat je de bloemen gaat bereiden moet je ze schoonmaken, doe dit met keukenpapier en niet onder de kraan. Haal de stampers en meeldraden eruit. Je kan de bloemen van courgette rauw laten maar uit de oven, frituren of bakken is ook een optie. Frituren is favoriet.

Courgettebloemen frituren

Maak een beslag van 150 gr bloem | 300 ml prikwater (ijskoud) of blond bier | ’n snuf zout. Verwarm zonnebloemolie op 180 graden om te frituren. Haal de bloemen door het beslag en frituur knapperig, laat uitlekken op keukenpapier.

Snijbiet, ’n kleurrijke groente die lijkt op spinazie, althans het blad. De steel heeft een aardse smaak.

Snijbiet oogsten

Snijbiet salade

Neem 300 gr snijbiet haal de bladeren van de stelen snij in stukjes en bak. Eerst de stengels later de bladeren erbij in een koekenpan met olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Rooster 50 gr noten of pitjes naar keuze in een droge koekenpan. Laat de snijbiet uitlekken en schep op een bord. Verkruimel 75 gr feta over de snijbiet en maak af met de geroosterde noten.

Courgette oogsten in de moestuin
Courgette bloemen moestuin recept

Verse kruiden uit de tuin, ik ben er dol op. Je kunt met boter, olie en zout de kruiden perfect verwerken. Peterselie, bieslook, dille of munt. Basilicum, tijm, oregano of citroenmelisse. Maak ’n pasta, boter of basilicumolie.

Pasta met peterselie uit de tuin

Kook 300 gr pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Hak 2 tenen knoflook fijn. Smelt 40 gr boter in een ruime pan en voeg 2 el olijfolie toe. Bak de knoflook op niet te hoog vuur. Rasp 1 courgette en hak 30 gr peterselie fijn. Voeg de groente bij de knoflook. Voeg ’n flinke snuf zout toe. Roer de pasta door de courgette-peterseliesaus. Maak af met geraspte Parmezaanse kaas. Makkelijke pasta met verse ingrediënten uit de moestuin.

Zelf kruidenboter maken moestuin kruiden

Kruidenboter

240 gr ongezouten boter | 30 gr verse kruiden zoals dille, peterselie en bieslook | 2 teentjes knoflook | 2 tl citroensap | zoutflakes | vers gemalen peper | Kruiden hakken, alles mengen en lekker eten.

Courgette oogsten in de moestuin

Groene kruiden- basilicumolie

100 ml olijfolie extra vierge | 15 g basilicum |
Neem een schaal kokend water en leg hier kort, een paar seconde de basilicum in. Leg ze daarna gelijk in een bakje met ijskoud water. Dep droog, meng met de olijfolie en blend glad. Filter de olie, gooi de pulp weg en bewaar de olie koud.

Staat prachtig in de soep!

Witte bonensoep met courgette

Hak 2 sjalotten en 3 tenen knoflook fijn. Verhit 2 el olijfolie in een ruime pan met dikke bodem en bak de sjalot en knoflook op middelhoog in 5 minuten zacht. Voeg 2 tl gemalen venkelzaad toe, bak mee en draai het vuur laag. Snij 1 courgette klein en doe in de pan. Voeg 500 ml bouillon toe en breng aan de kook. Spoel 240 gr witte bonen (potje) af met water en voeg toe. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.

Oogsten in de moestuin

Ook lekker uit de tuin: Rucola pesto maken met walnoten, parmezaanse kaas en knoflook.

Dank aan de schooltuin | Kortenaerstraat | Haarlem | Meedoen? Geef je op als vrijwilliger bij het NME (natuur milieu educatie) in Haarlem of kijk bij jou in de buurt.

Geschreven op: 17 augustus 2022

Lees verder

Door Geschreven op: 17 augustus 2022Laatste update: 25 juni 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024

Recente recepten en artikelen