’t Perfecte eitje maken

Easy, je moet even weten wat je wilt, koken bakken of pocheren. Eitje! Zo doe je dat, maak ’t perfecte fluffy ei.

Het perfecte ei

# ’n Ei koken

’n Ei kook je in zacht borrelend water, ’t best lukt het met een ei dat niet in beweging is. Een perfect ei koken doe je in water van zo’n 85 graden. ’n Héél zacht ei in kook je in zo’n 2-3 minuten / Halfzacht ei kook je in zo’n 3-5 minuten / En een hardgekookt ei in 10 of meer minuten.

# ’n Eitje bakken

Wil je een fluffy eitje bakken en niet zo’n taaie? Bak je eitje op ’n laag vuur zodat je ‘m perfect kan verhitten tot net op ’t punt waarop de eiwitten stollen. Bak ’n vers ei, dat zorgt voor een extra romig gebakken ei.

# ’n Ei kloppen

’n Ei kloppen kan het best als de eieren op kamertemperatuur zijn en voor ’t beste resultaat voeg je een druppel citroensap toe voordat je begint met kloppen. Een eiwit klop je altijd in een vetvrije kom. Dus boen de kom met keukenpapier en een paar druppels citroensap schoon.
ebakken ei.

# ’n Gepocheerd ei

Eieren pocheren lukt het best met een kakelvers ei. Het eiwit is wat dikker waardoor het ei in het water minder uitvloeit. Pocheer het ei in water met wat zout en een scheutje azijn. De azijn doe je erbij omdat het ei dan snel stolt.

Maak zelf gepocheerd ei met asperges en zalm. Of denk aan eggs benedict, eieren benedict ’n ontbijt uit New York.

Het verschil tussen bruine en witte eieren

Wat je misschien altijd al wilde weten, het verschil tussen bruine en witte eieren? Waarom je ’n wit ei enkel met Pasen zou kopen om ze een mooi kleurtje te geven? Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit.

Geen enkel verschil in kwaliteit, wijst de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde uit. Enkel de prijs, de witte eieren zijn veel goedkoper dan ’t bruine ei maar net zo lekker. Het verschil van de kleur zit in het ras van de kip. Thats it!

# ’n Roerei

Scrambled eggs of ’n roerei kan op verschillende manieren. Gebruik een dot boter, hou ’t vuur écht laag en zet het vuur uit als de eieren eigenlijk nog iets te nat zijn, de eieren garen na. ’n Lekker zacht en luchtig ei, dat wil je toch?

Maak zelf roerei ofwel scrambled eggs.

# Meringue

De beste meringue maak je met eieren die al een paar dagen staan. Het eiwit van deze eieren is dunner en dat klopt beter. En natuurlijk in ’n vetvrije kom.

# ’n Ei splitsen

Het splitsen van eieren kan ’t makkelijkst als ze koud zijn. Het eiwit en dooier is dan wat steviger waardoor ze niet zo snel zullen mengen.

Maak zelf Gevulde eieren ofwel ’n ei hapje.

# ’n Omelet

Voor de meest luchtigste omelet ever klop je de eiwitten apart in plaats van hele eieren ineen. Meng de opgeklopte eiwitten langzaam met de losgeroerde dooiers voor de meest fluffy omelet.

Ook lekker: Avocado toast met ei. Verse avocado spread met komijn, citroen en vers gemalen peper op ’n knapperige warme boterham. Avocado toast met ei recept écht lekker en gezond.

Geschreven op: 11 april 2020

Door Geschreven op: 11 april 2020Laatste update: 15 juni 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Pastabijbel kookboek juni 2024
De Smaak van Italie mei 2024

Recente recepten en artikelen