Kreeft bereiden, zó doe je dat!

Makkie, maak indruk op je vrienden deze zomer, Kreeft bereiden, zó doe je dat!

Kreeft maken zo doe je dat

Kreeft eten, zó lekker! Maar waar let je eigenlijk op? Zorg in ieder geval dat de kreeft vers is en dus goed beweegt. Zorg dat de kreeft die je koopt duurzaam gevangen is. Kies de juiste maat, lekker groot zodat je het kreeftenvlees er goed uit kan halen.

Kreeft maken

De juiste kreeft gevonden? Nu kan je kreeft maken. Leg de kreeft eerst een kwartier in de vriezer. De kreeft is hierdoor verdoofd dus voelt niets meer. Wil je de kreeft koken? Zorg dan dat je een grote pan met water op het vuur hebt, zo’n 4 liter, breng aan de kook en stop de kreeft, z’n hoofd eerst, in de pan. Ongeveer 5 minuten voor een kreeft van 500 gram is oké. Elke 100 gram meer is een minuut koken erbij. Ook door de rode kleur kan je zien dat de kreeft gaar is.

De kreeft kan uit het water, snijd deze in de lengte doormidden. Het maagzakje en darmkanaal haal je eruit en spoel de kreeft vervolgens af. Eet de kreeft lauwwarm met verse mayonaise of maak limoenmayonaise. Neem 2 dl mayonaise en meng dit met 125 ml crème fraîche. Voeg 4 el limoensap, verse peper en gehakte bieslook toe.

Kreeft grillen

Doe hetzelfde met de kreeft als hierboven, kook alleen iets korter, zo’n 2 minuten. Leg beide helften open en besprenkel met zeezout, verse peper, limoensap en olijfolie. Neem een hete grillpan of gebruik de bbq en bak de kreeft aan beide kanten kort. Eet lekker met kruidenboter en bieslook.

Kreeft op de juiste manier bereiden is simpel. Bekijk in onderstaand filmpje hoe je dat nog meer kunt doen.

Hoe eet jij je kreeft?

Ben jij zo iemand die elke week een kreeft in de pan gooit of liever helemaal niet? Hoe eet jij je kreeft? De lekkerste kreeft is een verse kreeft. Liever in stukjes of in z’n geheel? Tussen je sandwich, als burger of van de gril? Regels zijn er niet echt voor het eten van kreeft, fijn dat het zomerseizoen weer is begonnen. Alhoewel ook tijdens de kerst is kreeft favoriet.

En is dit voor jou te veel gedoe? Gebruik dan geen vers kreeftenvlees maar uit het vriesvak of neem rivierkreeftjes. Beter betaalbaarder én beter verkrijgbaar! Met partjes limoen, frietjes en mayo een feestje!

Kreeft

Foto: Verse kreeft

Kreeft bbq

Saté van kreeft

4.5 van 25 stemmen
Recept afdrukken
Makkie, maak indruk op je vrienden deze zomer, kreeft bereiden, zó doe je dat! Kreeft eten en juist maken is simpel.
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaanse recepten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 personen
calorieën 108

Ingrediënten

 • 2 kreeften (2x 500 gram)
 • 75 ml ketjap manis
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 cm gember vers
 • 2 el limoensap
 • stukje sereh stengel
 • handje sesamzaad

Instructies

 • Breng een grote pan water aan de kook. Snijd de kop van de kreeft vlak achter de ogen in met een scherp mes, doe meteen in het kokende water en leg het deksel op de pan.
 • Laat de kreeft in 5 minuten gaar worden. Haal de kreeft uit het water en spoel de kreeft af. Breek de staart en haal het vlees voorzichtig uit de schaal. Kraak ook de scharen en poten, haal met behulp van een kreeftenvork het vlees eruit en doe alles in een kom.
 • Zorg dat al het kreeftenvlees zoveel mogelijk in gelijke stukjes is. Pers de knoflook en maak een marinade van de ketjap, knoflook en limoensap in een schaal. Schil de gember en hak fijn.
 • Kneus de sereh stengel en voeg samen met de gember toe aan de schaal en roer goed door elkaar. Voeg het kreeftenvlees toe en meng. Dek de schaal af en laat een half uur in de koelkast marineren.
 • Haal het kreeftenvlees uit de marinade en prik op stokjes. Maak de saté af met een handje sesamzaad. Zorg dat de bbq heet is en gril op een ingevet rooster kort.
Door Geschreven op: 9 juli 2019Laatste update: 15 juni 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

picknick boek juli 2024 instagram
De Smaak van Italie zomer editie

Recente recepten en artikelen