Napolitaanse pizza – 5 tips

Zó wordt Napolitaanse pizza maken ’n makkie 5 tips.

Napolitaanse pizza maken

Napolitaanse pizza 5 tips maak je zó, ’t is best nog wel ’n kunstje. Hoe weet je zeker dat je ’n échte Napolitaanse pizza hebt gemaakt?

5 tips om te gebruiken bij ’t bakken van je eigen Napolitaanse pizza.

// Pizzadeeg maken

Zorg dat je ’n echte pizzabakker bent, ’t begint bij pizzadeeg maken, kneed ’t deeg met de hand. Doordat je ’t deeg met de hand bewerkt gaat de lucht naar de buitenste rand en krijg je een mega luchtige korst.

// Italiaanse ingrediënten

Neem de beste Italiaanse ingrediënten voor je Napolitaanse pizza. Kies voor de originele San Marzano tomaten vers of uit blik. Neem je uit blik, verwerk dan met de hand tot een saus zodat er zichtbaar stukjes tomaat in zitten ’t liefst met vel. ’t Is namelijk rijk aan antioxidanten.

En dan de olijfolie, neem ’n olie die goed tegen de hoge temperatuur in de oven kan. Schenk de olijfolie van binnen uit in cirkels naar de buitenkant van de pizza. Neem Buffelmozzarella gemaakt van buffelmelk of Fior di latte gemaakt van koemelk, ’n mega romige mozzarella kaas die je enkel in plakjes op de tomatensaus legt.

Neem verse kruiden zoals een paar blaadjes basilicum bovenop de pizza en eventueel wat verse oregano. Verse knoflook mag ook volgens de Napolitaanse traditie als de kruiden maar vers zijn.

Lekker: Pizza Margherita maken met mozzarella en Italiaanse kruiden met zelfgemaakte bodem met verse basilicum, ’n Italiaans recept.

// Bakken van de pizza

De Napolitaanse pizza kan je ’t best bakken in een houtoven op de bodem. Leg de pizza niet op ’n rooster of bakplaat. Neem anders een pizzasteen. Zorg snel voor ’n hete temperatuur van zo’n 485 graden Celsius. En als de pizza klaar is moet je ‘m na het bakken makkelijk dubbel kunnen vouwen.

En volgens de Napolitaanse traditie mag de pizza niet groter zijn dan 35 cm, het midden stuk niet dikker dan 0,4 cm en de korst moet zo’n 1½ cm dik zijn, goud van kleur zonder teveel bubbels en aangebrande plekken. Til de pizza op en ook daar mag ie niet aangebrand zijn.

// Geur en smaak van de pizza

De échte Napolitaanse pizza heeft ’n geur van vers gebakken brood, ’n zure smaak van tomaat en kruidige geuren van verse basilicum, oregano en misschien ook knoflook. Is dit allemaal gelukt dan heb je ’n échte Napolitaanse pizza gebakken.

// De lekkerste pizza eet je hier

En mocht je het zelf Napolitaanse pizza bakken toch te veel gedoe vinden, de lekkerste pizza eet je hier:

Pizzabakkers
Bij meerdere locaties kan je terecht bij de Pizzabakkers en ’t is écht een succes. Verse pizza’s met dunne krokante bodem en klassieke toppings. Elke maand een andere favoriet al blijft ’t vaak bij de Napolitaanse pizza. Perfecte wijn of neem een fles prosecco en ’n klassiek desserts zoals tiramisu of ’n scroppino.

nNea
Een échte Napolitaanse pizza eet je bij nNea aan de Bilderdijkstraat 92 in Amsterdam. Enkel op traditionele wijze bakken ze hier de Napolitaanse pizza’s in een pizzeria die je enkel tegen komt in Napoli. En om ’t pizza deeg niet te pletten knip je de pizza met als resultaat een mega luchtige pizza. ’n Pizzeria die nog niet heel lang open is maar wel al door de Italiaanse vakjury uitgeroepen is tot beste pizzeria van Nederland.

Lekker: Vegan tiramisu recept met kokosyoghurt en koekjes, wie is er niet fan? ’n Klassiek plantaardig nagerecht.
Meer: Italiaanse recepten

Geschreven op: 28 juli 2020