Sushi maken zo doe je dat!

Sushi maken helemaal niet moeilijk, sushi maken zo doe je dat! Alhoewel het best nog even ’n klusje is alleen de rijst al. De rijst is cruciaal voor ’n perfecte sushi.

Wist je dat het woord sushi met azijn toebereide rijst betekent?

Sushi maken

Perfecte sushirijst

Zó maak je perfecte sushirijst, zet klaar: 500 gr sushirijst, 750 ml water, 6 eetlepels rijstazijn, 4 tl suiker, 2 tl zout. Heb je sushi rijstazijn in huis? Dan kun je suiker en zout achterwege laten en hoef je ’t enkel te verwarmen.

Doe de sushirijst in een zeef en spoel goed af onder koud stromend water totdat er bijna helder water vanaf komt. Niet helemaal helder want dan is alle smaak weg. Doe de rijst in een pan met dikke bodem en voeg ’t water toe.

Lekker: Poke bowl met zalm avocado en sushi gember, wasabi en sesam, ’n heerlijke sushi in een kom recept.

Leg de deksel op de pan en laat de sushirijst 2 minuten koken op hoog vuur. Kook de rijst nog eens 5 minuten op middelhoog vuur en nog 8 minuten op laag vuur en laat de deksel op de pan. Misschien wel de belangrijkste tip. Ook niet even snel onder de deksel kijken. Als ’t kwartier voorbij is haal je de deksel van de pan en leg je een schone theedoek over de rijst. Laat nog een kwartier staan.

Ondertussen kan je de rijstazijn, ’t suiker en zout in een steelpan verwarmen totdat het opgelost is. Enkel verwarmen en niet laten koken. Meng het azijn mengsel met de sushirijst.

Laat de sushirijst nu in een rap tempo afkoelen terwijl je ’t mengt. Perfecte sushirijst maak je zó.

Schep de rijst in kommen voor als je ’n pokébowl ofwel sushi in een kom gaat maken. Lekker met verse rauwe vis zoals zalm of tonijn. Of ga aan de slag met norivellen en je sushimatje.

De perfecte sushi rollen

De perfecte sushi rollen, dat is best nog even ’n paar keer oefenen en met natte handen want dat werkt ’t best. Zorg dat je ’n kommetje water hebt staan om je vingers in te dopen tijdens het maken van de sushi. De rijst blijft zo niet aan je vingers kleven.

Mocht je geen sushimatje hebben neem dan een schone theedoek om te rollen. Kies een vulling zoals komkommer, avocado en/of zalm.

// Sushi nori

Leg je nori vel ofwel zeewier vel met de glanzende kant naar beneden op ’t sushimatje eventueel met zelfklevend folie eronder zodat je sushimatje schoon blijft.

// Sushi vullen

Verdeel de sushirijst over ’t norivel, niet te dik en hou 2 cm vrij aan de bovenkant. Leg in ’t midden van de sushirijst de vulling, een reep komkommer avocado of zalm, waar jij voor gekozen hebt en rollen maar.

Lekker: Sushi met gerookte kip

// Sushi rollen

Rol en druk strak aan, maak de 2 cm lege nori rand nat en sluit goed aan. Dit herhaal je met een volgende rol tot alles op is. Sushi rollen doe je rustig, druk niet té hard anders scheurt je nori.

// Sushi snijden

De sushirol leg je op een snijplank en met een scherp nat mes snij je de rol doormidden. En daarna aan beide kanten nog drie keer zodat je 8 sushi stukken hebt. Sushi snijden doe je zó.

// Sushi eten

Eet met wasabi sushigember en sojasaus, te gek lekker je eigen sushi eten.

Japans service

De beste sushi eet je hier

En als je toch denkt sushi zelf maken dat is niets voor mij, de beste sushi (in Amsterdam) haal of eet je hier:

Jo-sushi is de oudste sushibar van de Jordaan aan de Goudsbloemdwarsstraat 5. Al zeker 20 jaar maken ze hier lekkerste verse sushi en helemaal volgens de Japanse traditie. De sushibar is klein en bescheiden, lekker overzichtelijk dus. Ze pakken het voor je in voor take away en als je daar niet zo van bent kan je (als je geluk hebt) op ’n plekje bij ’t raam zitten.

Akitsu aan de Rozengracht 228-230 is ook een toffe zaak ’t leukste hier is dat je aan tatami tafels zit dus eigenlijk gewoon op de grond, net écht! Traditioneel Japans met voldoende sake in huis. ’n Echte klassieker met té gek lekkere sushi!

De Japanner even heel wat anders, de hipste Japanner in de pijp, ’n verstopt zaakje en lekker simpel. Japanse finger food en Japans bier en jawel top sushi op de Albert Cuypstraat 228 of de Bilderdijkstraat 203.

Lekker: Sushi met komkommer wasabi en gember, ’n lekker Japans recept ofwel hosomaki. ’t Zijn dunne sushirolletjes met komkommer.

Geschreven op: 21 Juli 2020

Door Geschreven op: 25 juli 2020Laatste update: 4 oktober 2020

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen