Knapperig: zelfgemaakte bagels met maanzaad en sesam
De lekkerste bagels maak je natuurijk helemaal zelf. En met dit simpele recept krijg je ze net zo lekker als in New York. Knapperig en goudbruin gebakken, met een heerlijk zachte binnenkant. We vullen de broodjes het liefst met roomkaas, gerookte zalm, kappertjes en rode ui. Maar ze zijn ook hartstikke lekker met een eitje en kaas, een echte ontbijtsandwich dus. Of besmeer met jam, want dat is ook lekker!
Wist je dat bagels worden gekookt voordat ze de oven in gaan? Hierdoor krijgen ze hun chewy textuur en de prachtige glans. Na het koken dippen we ze ook in toppings. Ga je voor maanzaad, sesamzaad of toch liever grove zeezoutvlokken? Het fijne is dat het allemaal kan, daarom zijn we zo ontzettend dol op die ronde broodjes met een gat in 't midden!
Ook lekker om er op te smeren: deze gezonde spread.
Ingrediënten
- 10 gr droge gist
- 10 gr fijne suiker
- 300 ml water warm
- 500 gr bloem
- 10 gr zout
- maanzaad en sesamzaad als topping, optioneel
Instructies
- Meng de gist, suiker en warm water in een kom. Laat het mengsel 10 minuten rusten tot het schuimig wordt.
- Meng in een grote kom de bloem en het zout. Voeg het gistmengsel toe aan de droge ingrediënten en kneed tot een glad deeg. Is het deeg te nat? Voeg dan een schepje extra bloem toe.
- Verdeel het deeg in gelijke delen en vorm elk deel tot een bal. Maak een gat in het midden van elke bal en vorm zo tot een bagel. Maak de gaten iets groter dan je uiteindelijk wil hebben, want door het rijzen zullen de gaten krimpen.
- Leg de gevormde bagels op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met een schone theedoek. Laat ze 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
- Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg de ongebakken bagels toe aan het water en kook de bagels 2 minuten per kant. Doe dit in delen, zodat de bagels niet aan elkaar zullen plakken in de pan.
- Laat de bagels uitlekken op een rooster en dip daarna eventueel in een topping of bestrooi met grof zeezout.
- Leg de bagels terug op de bakplaat en bak ze in 15 tot 20 minuten goudbruin en knapperig. Laat kort afkoelen voordat je serveert.
Wil je de welbekende everything bagel? Mix dan maanzaad, zwarte én witte sesamzaadjes, gedroogde knoflook, en gedroogde ui in gelijke delen en dip je bagel er in voor het bakken!
Ook lekker: gevulde reuben sandwich met pastrami.
De bagels kun je ook goed bewaren in de vriezer, handig!
Maak ook eens: croutons uit de oven.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?