Basisrecept: zo maak je de allerlekkerste scones!
Het zelf maken van scones is hartstikke makkelijk. Ook zijn ze zelfgemaakt zoveel lekkerder dan uit de supermarkt. Over de jaren hebben we ons recept voor de perfecte scones kunnen verbeteren tot het allerbeste basisrecept voor scones, die je in 30 minuten klaar hebt. Je hoeft ze alleen nog maar te serveren met de klassiekers: clotted cream en jam.
Met dit basisrecept kun je alle kanten opgaan. Zo kun met een beetje citroenrasp en sap een frisse variant met citroensmaak maken. Of voeg sinaasappel toe met geraspte wortel, voor een worteltjescake variant. Op de redactie zijn we dol op het toevoegen van een theelepeltje gemalen lavendel. Dit voegt een heerlijk zachte smaak de aan de scones en tillen dit klassiek Britse gebakje naar een hoger niveau. Er zijn trouwens ook een tal van hartige variaties. Kijk maar eens naar deze kaasscones met karnemelk.
Maak ook eens: gezonde bananen scones.
Ingrediënten
- 350 gr zelfrijzend bakmeel
- 40 gr fijne suiker
- 1 mespuntje zout
- 85 gr ongezouten roomboter
- 175 ml melk
- 1 tl vanille-extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel toe aan een kom samen met het zout en mix met een garde. Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingers tot fijne kruimels ontstaan.
- Doe de suiker erbij en roer door het deeg heen.
- Verwarm de melk in een magnetron tot het iets is verwarmd, maar zorg dat het niet heet is en zeker niet kokend. Doe de warme melk en het vanille-extra bij het kruimeldeeg en mix met een vork.
- Kneed het deeg verder met de hand. Haal uit de kom en meng verder met de hand tot een glad deeg. Rol het deeg uit tot ongeveer 4 centimeter en steek met een koekjesvorm of een glas 12 scones uit het deeg.
- Leg de scones op het bakblik en bestrijk met melk. Zet het bakblik in de oven en bak 12 minuten in de oven.
- Serveer de scones met clotted cream en jam.
Tip: gebruik in dit basisrecept scones koude (!) boter. Dit zorgt ervoor dat je heerlijk luchtige, flaky en fluffy scones krijgt. Je kunt zelfs de boter in blokjes snijden en in de vriezer bewaren voordat je aan de slag gaat. Maar uit de koelkast werkt natuurlijk ook.
Ook lekker: glutenvrije én vegan scones met rozijnen.
Ook lekker: lemon posset een klassiek Engels recept.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?