Bostock: een mix van amandelcroissant en wentelteefjes

Bostock: een mix van amandelcroissant en wentelteefjes

Wat krijg je als je een wentelteefje en een amandelcroissant bij elkaar brengt? Dan krijg je bostock, een Frans baksel van brioche met suikersiroop en frangipane. Een fantastisch recept tijdens de (Paas)brunch, maar ‘t is ook een gemakkelijk gebakje. Het maken van de bostock is namelijk supermakkelijk. Nadat je het brood hebt doordrongen met suikersiroop hoef je alleen de frangipane erop te doen, en dan kan dit snelle gebakje al de oven in. Frangipane klinkt spannender dan ‘t is. Je hoeft namelijk alleen maar de ingrediënten in de keukenmachine te doen, en je bent klaar.

Het fijne is ook dat je bostock gemakkelijk voor een grote groep kunt maken, en ook nog eens een paar dagen van tevoren maken. Je hoort het al: bostock is niet voor niets een favoriet, als we snel een makkelijk baksel op tafel willen zetten.

Maak ook eens: hot cross buns.

Bostock Frans baksel van brioche

Bostock

5 van 2 stemmen
Recept afdrukken
Zoet brood doordrongen met een zoete siroop, gebakken met een dikke laag frangipane. Dit is bostock: jouw nieuwe favoriete (ontbijt) gebakje!
Gang brunch, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoor
Keuken Amerikaans, Frans
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 porties
calorieën 412

Ingrediënten

  • 2 el honing
  • 2 el water
  • ¼ tl vanille extract
  • 100 gr boter
  • 50 gr suiker
  • 1 ei
  • 50 gr amandelmeel
  • 1 el cognac optioneel
  • ¼ tl amandel extract optioneel
  • 1 snuf zout
  • 4 sneetjes brood brioche
  • 50 gr chocoladesnippers optioneel
  • 20 gr amandelsnippers
  • 1 el poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. 
  • Zet een steelpannetje op het vuur en maak een siroop met honing, water en vanille-extract. Roer af en toe en haal van het vuur zodra de honingsiroop volledig is gemengd. Zet opzij en laat afkoelen. 
  • Maak ondertussen de frangipane. Klop hiervoor de boter samen met suiker luchtig in een keukenmachine, of met een handmixer. Voeg vervolgens het ei erbij en mix tot het ei is opgenomen. Doe als laatste het amandelmeel, vanille-extract en zout erbij. Als je ook alcohol wil toevoegen, doe je dat bij deze stap. Mix de frangipane nog eens 1 minuut.
  • Druppel de siroop over het droge brood. Besmeer vervolgens met frangipane en eventueel met chocoladesnippers. Bestrooi als laatst met amandelschaafsel en bak de bostock 10 minuten in de oven. 
  • Koel de bostock 15 minuten af voordat je ‘m serveert. Bestrooi als laatst nog met wat poedersuiker. 

Bostock kun je met allerlei broden maken. Denk aan brioche of melkbrood. Maar ook challah.

Tip: gebruik oud brood (net als bij wentelteefjes), dat neemt de siroop namelijk beter op dan wanneer je vers brood gebruikt.

Maak ook eens zelf je eigen croissant.

Bostock maken

Dit is ook lekker: babka van bladerdeeg.

Bostock recept

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Pastabijbel kookboek juni 2024
De Smaak van Italie mei 2024