Duitse aardappelkoekjes
Duitse aardappelkoekjes ofwel reibekuchen of toch rösti? Met een dot zure room ook wel latkes genoemd. Met dit simpele recept zet je de ‘reibekuchen’ zo in elkaar, lekker en snel. Een aardappelkoekje is lekker vegetarisch gemaakt van aardappelen. Aardappelkoek of rösti, het is toch een beetje hetzelfde. De verschillen zitten vaak in de details, zoals de toevoeging van ei, kruiden, kaas of bacon en de manier waarop het gegeten wordt.
Heerlijk als bijgerecht met een klodder zure room, Griekse yoghurt of knoflookmayo kan ook heel lekker zijn! Ook lekker: Geroosterde pompoen uit de oven met verse kruiden.
Ingrediënten
- 2 kilo aardappelen kruimig
- 2 eieren
- 5 el bloem
- 2 uien
- olie om in te bakken
Instructies
- Schil de aardappels en verwijder de schil van de uien. Rasp de aardappels en de uien en doe ze in een kom. Giet het overtollige vocht af.
- Voeg de eieren en de bloem aan de aardappelen en de uien toe. Breng op smaak met zout en flink wat verse peper. Meng het geheel goed door elkaar.
- Verhit een koekenpan met een ruime hoeveelheid aan olie. Maak met 2 eetlepels ronde koekjes van het mengsel en bak ze in de hete olie knapperig en bruin. Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier. Zó maak je reibekuchen.
Met dit recept maak je 36 Duitse aardappelkoekjes (reibekuchen) van zo'n 7 cm. Maak af met een dot zure room, Griekse yoghurt met of zonder knoflook en eventueel wat verse kruiden.
Ook lekker: aardappel courgettekoekjes met knoflook en rozemarijn uit de pan.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Ow! Ik wil deze Reibekuchen ook eens een keer maken. Klinkt heerlijk! Ik ben wel benieuwd hoe lang ze in de pan moeten om echt gaar te worden aangezien alles rauw is.
Dat gaat echt lukken Nadja! Om en om op middelhoog vuur (niet te hoog). Zodra ze bruin en krokant zijn omdraaien en laten rusten op keukenpapier.
Dit is voor mij echt een mooie jeugdherinnering. Mijn moeder bakte ze vaak. Ze bakten een emmer vol omdat mijn 6 broers en ik nog wel eens een aardappelkoekje pikten. (wat mijn moeder wel doorhad, maar ze vond het wel grappig) Wij konden er gewoon niet van afblijven. Mijn moeder bakte ze zoals de Duitse Reibe-aardappelkoekjes zonder knoflook. Voor mijn kinderen bakte ik ze ook regelmatig en die zijn er dol op. Onze zoon vroeg er pas nog om. Dus ik ga vandaag weer aan de slag maar dan wel met knoflook, ui en een beetje geraspte kaas. Dat wordt weer feest vanavond!
Wat een leuk verhaal Lea!
Heerlijk, ik ken dit recept al jaren vanuit onze Limburgse familie als reifpannekoeken. Wij mengen nog nootmuskaat door het beslag en serveren het bestrooid met zout als lunch. Nostalgie en smullen.. 😍
Eten is emotie, herinneringen komen boven hoé leuk Caroline.
Heerlijk, ik heb er ook cheddar cheese in blokjes doorheen gedaan en kleine stukjes gebakken bacon, wat peterselie ook. M’n moeder doet na het bakken een beetje aromat met kruiden er over. Ook echt een aanrader!
Dank Suryono, klinkt goed!
Half met Pizza bloem gecombineerd met Origano en look geeft ook een speciaal effect, eventueel half boter en olijfolie frituurt dan ook origineel.
Goed idee Olivier, ga ik proberen!
Lekker op een sneetje brood.
Heerlijk maar dan zonder uien en roggebrood erbij… heerlijk.
Dank Jos!
Serveren met gebakken ei op een plakje bacon en verse komkommer sla is ook heel lekker.
Klinkt goed Tilly, aardappelkoekjes zijn zo lekker makkelijk te combineren.
Zelf maak ik ze met paneermeel voor dat extra krokantje. Heerlijk met warme appelcompote. Ik ga ze ook eens maken met bloem en ei, dat heb ik nl nog niet eerder gedaan. Als ik geen zin heb om er compote bij te maken dan voeg ik ook nog wel eens 1 grote of 2 kleine teentjes vers geperste knoflook en kleine spekblokjes toe. Smullen!!
Lekker Ferry!
Wat ik jammer vind is dat ik op geen enkele NL site lees dat ze met cranberry sauce geserveerd worden en er evt nog wat zout over kan. Het zoet-zure van de cranberry sauce is heerlijk erbij.
Ik heb ze idd in Duitsland wel eens op een klassieke kerstmarkt met een saus van appel of cranberry gespot.
Wij eten dit al jaren als gerecht en smeren er stroop op, zoals je een pannenkoek zou eten. Zeer lekker. (Oh ja. . . Wij doen er geen ui in)
Klinkt goed Heidi! Aardappelkoekjes met (appel) stroop, ik ga ’t ook eens proberen. En misschien wat zuurkool erbij?
Er staat niet of je ze moet koken de aardappels.
Nee, koken is niet nodig!
Ik doe er wat fijngehakte peterselie door heen.
Lekker Guus!
Ik vind zelf 9 koekjes pp wel veel. Het is volgens mij toch enkel een bijgerecht.
Voor de één wel voor de ander niet, kijk wat bij je past. Vaak maak ik ze en serveer ik er enkel gerookte zalm bij, dat gaat erin Herman!
Heerlijk met zalm. Goed idee, ga ik ook doen! Dank voor de Tip.
Laatst ook eens met een frisse salade van appel en ei gegeten, ook heerlijk!
Aardappelkoekjes zijn ook heerlijk bij een barbecue! Met een salade erbij.
Kan ik die ook maken zonder ei?
Je zou per 1 ei, 1 el lijnzaad kunnen mengen met 3 el water voor de binding en eventueel een tl bakpoeder om het wat te laten rijzen. Of neem per 1 ei 60 gram appelmoes.
Heerlijk deze aardappelpannekoekjes, maar ipv bloem paneermeel gebruikt. Worden de pannenkoekjes nog krokanter van. Heerlijk.
Goed te horen, dank voor de feedback Lucy!