Duitse aardappelkoekjes

Duitse aardappelkoekjes

Duitse aardappelkoekjes ofwel reibekuchen of toch rösti? Met een dot zure room ook wel latkes genoemd. Met dit simpele recept zet je de ‘reibekuchen’ zo in elkaar, lekker en snel.

Aardappelkoekjes of rösti

Een aardappelkoekje is lekker vegetarisch gemaakt van aardappelen. Aardappelkoek of rösti, het is toch een beetje hetzelfde. De verschillen zitten vaak in de details, zoals de toevoeging van ei, kruiden, kaas of bacon en de manier waarop het gegeten wordt.

Heerlijk als bijgerecht met een klodder zure room, Griekse yoghurt of knoflookmayo kan ook heel lekker zijn!

Ook lekker: Geroosterde pompoen uit de oven met verse kruiden.

Aardappelkoekjes

Duitse aardappelkoekjes

3.6 van 101 stemmen
Recept afdrukken
Aardappelkoekjes ofwel 'reibekuchen' of toch rösti? Simpel als bijgerecht met 'n dot zure room, lekker en snel.
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Duitse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
calorieën 540

Ingrediënten

  • 2 kilo aardappelen kruimig
  • 2 eieren
  • 5 el bloem
  • 2 uien
  • olie om in te bakken

Instructies

  • Schil de aardappels en verwijder de schil van de uien. Rasp de aardappels en de uien en doe ze in een kom. Giet het overtollige vocht af.
  • Voeg de eieren en de bloem aan de aardappelen en de uien toe. Breng op smaak met zout en flink wat verse peper. Meng het geheel goed door elkaar.
  • Verhit een koekenpan met een ruime hoeveelheid aan olie. Maak met 2 eetlepels ronde koekjes van het mengsel en bak ze in de hete olie knapperig en bruin. Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier. Zó maak je reibekuchen.

Met dit recept maak je 36 Duitse aardappelkoekjes (reibekuchen) van zo'n 7 cm. Maak af met een dot zure room, Griekse yoghurt met of zonder knoflook en eventueel wat verse kruiden.

Ook lekker: aardappel courgettekoekjes met knoflook en rozemarijn uit de pan.

Aardappelkoekjes recept

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Lucy 12 april 2020 at 12:07 - Reply

    Heerlijk deze aardappelpannekoekjes, maar ipv bloem paneermeel gebruikt. Worden de pannenkoekjes nog krokanter van. Heerlijk.

  2. Herman 20 augustus 2020 at 19:24 - Reply

    Ik vind zelf 9 koekjes pp wel veel. Het is volgens mij toch enkel een bijgerecht.

    • Miranda Bernáth 21 augustus 2020 at 11:29 - Reply

      Voor de één wel voor de ander niet, kijk wat bij je past. Vaak maak ik ze en serveer ik er enkel gerookte zalm bij, dat gaat erin Herman!

      • Lea 7 februari 2023 at 15:38 - Reply

        Heerlijk met zalm. Goed idee, ga ik ook doen! Dank voor de Tip.

        • Miranda Bernáth 9 februari 2023 at 09:07 - Reply

          Laatst ook eens met een frisse salade van appel en ei gegeten, ook heerlijk!

    • Anke Giroux 4 november 2021 at 11:35 - Reply

      Aardappelkoekjes zijn ook heerlijk bij een barbecue! Met een salade erbij.

    • Leny 28 maart 2022 at 18:04 - Reply

      Kan ik die ook maken zonder ei?

      • Miranda Bernáth 4 april 2022 at 13:22 - Reply

        Je zou per 1 ei, 1 el lijnzaad kunnen mengen met 3 el water voor de binding en eventueel een tl bakpoeder om het wat te laten rijzen. Of neem per 1 ei 60 gram appelmoes.

  3. Guus 19 januari 2021 at 10:54 - Reply

    Ik doe er wat fijngehakte peterselie door heen.

  4. Heidi 27 januari 2021 at 08:02 - Reply

    Wij eten dit al jaren als gerecht en smeren er stroop op, zoals je een pannenkoek zou eten. Zeer lekker. (Oh ja. . . Wij doen er geen ui in)

    • Miranda Bernáth 27 januari 2021 at 09:59 - Reply

      Klinkt goed Heidi! Aardappelkoekjes met (appel) stroop, ik ga ’t ook eens proberen. En misschien wat zuurkool erbij?

    • Jeannette 29 maart 2023 at 07:50 - Reply

      Er staat niet of je ze moet koken de aardappels.

  5. Ferry 5 maart 2021 at 02:32 - Reply

    Zelf maak ik ze met paneermeel voor dat extra krokantje. Heerlijk met warme appelcompote. Ik ga ze ook eens maken met bloem en ei, dat heb ik nl nog niet eerder gedaan. Als ik geen zin heb om er compote bij te maken dan voeg ik ook nog wel eens 1 grote of 2 kleine teentjes vers geperste knoflook en kleine spekblokjes toe. Smullen!!

    • Miranda Bernáth 5 maart 2021 at 09:36 - Reply

      Lekker Ferry!

    • Qtje 21 september 2021 at 04:26 - Reply

      Wat ik jammer vind is dat ik op geen enkele NL site lees dat ze met cranberry sauce geserveerd worden en er evt nog wat zout over kan. Het zoet-zure van de cranberry sauce is heerlijk erbij.

      • Miranda Bernáth 21 september 2021 at 09:30 - Reply

        Ik heb ze idd in Duitsland wel eens op een klassieke kerstmarkt met een saus van appel of cranberry gespot.

  6. Tilly Eifler 16 juni 2021 at 14:43 - Reply

    Serveren met gebakken ei op een plakje bacon en verse komkommer sla is ook heel lekker.

    • Miranda Bernáth 17 juni 2021 at 10:53 - Reply

      Klinkt goed Tilly, aardappelkoekjes zijn zo lekker makkelijk te combineren.

  7. Jos Derksen 29 juli 2021 at 01:41 - Reply

    Heerlijk maar dan zonder uien en roggebrood erbij… heerlijk.

  8. Hans 21 oktober 2021 at 19:48 - Reply

    Lekker op een sneetje brood.

  9. Olivier 21 november 2021 at 20:55 - Reply

    Half met Pizza bloem gecombineerd met Origano en look geeft ook een speciaal effect, eventueel half boter en olijfolie frituurt dan ook origineel.

  10. Suryono 19 januari 2022 at 17:02 - Reply

    Heerlijk, ik heb er ook cheddar cheese in blokjes doorheen gedaan en kleine stukjes gebakken bacon, wat peterselie ook. M’n moeder doet na het bakken een beetje aromat met kruiden er over. Ook echt een aanrader!

  11. Caroline Jonkers 3 augustus 2022 at 10:15 - Reply

    Heerlijk, ik ken dit recept al jaren vanuit onze Limburgse familie als reifpannekoeken. Wij mengen nog nootmuskaat door het beslag en serveren het bestrooid met zout als lunch. Nostalgie en smullen.. 😍

  12. Lea 7 februari 2023 at 15:21 - Reply

    Dit is voor mij echt een mooie jeugdherinnering. Mijn moeder bakte ze vaak. Ze bakten een emmer vol omdat mijn 6 broers en ik nog wel eens een aardappelkoekje pikten. (wat mijn moeder wel doorhad, maar ze vond het wel grappig) Wij konden er gewoon niet van afblijven. Mijn moeder bakte ze zoals de Duitse Reibe-aardappelkoekjes zonder knoflook. Voor mijn kinderen bakte ik ze ook regelmatig en die zijn er dol op. Onze zoon vroeg er pas nog om. Dus ik ga vandaag weer aan de slag maar dan wel met knoflook, ui en een beetje geraspte kaas. Dat wordt weer feest vanavond!

  13. Nadja 10 juli 2023 at 08:50 - Reply

    Ow! Ik wil deze Reibekuchen ook eens een keer maken. Klinkt heerlijk! Ik ben wel benieuwd hoe lang ze in de pan moeten om echt gaar te worden aangezien alles rauw is.

    • Miranda Bernáth 10 juli 2023 at 09:10 - Reply

      Dat gaat echt lukken Nadja! Om en om op middelhoog vuur (niet te hoog). Zodra ze bruin en krokant zijn omdraaien en laten rusten op keukenpapier.

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
De smaak van Italie voorjaar 2024