Filotaart met snijbiet
Filotaart met snijbiet, cottage cheese, feta, dille en citroen. Deze harige taart lijkt op een Griekse spanakopita maar dan met snijbiet en twee soorten kaas verpakt in knapperig filodeeg.
Mocht je geen snijbiet in de moestuin hebben of is het niet verkrijgbaar? Filodeeg met spinazie kan ook. De Griekse taart die in Griekenland vaak als bijgerecht wordt geserveerd is een makkelijk recept met een fantastische smaak.
Ook lekker: spinazietaart met ei knoflook, parmezaan en pijnboompitten.
Ingrediënten
- 10 vellen filodeeg diepvries 225-250 gr
- 300 gr snijbiet
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 200 gr cottage cheese hüttenkäse
- 150 gr feta
- 2 eieren
- 75 gr boter gesmolten
- 1 hand dille
- 1 citroen 't schil
- 1 tl nigellazaad
- 1 scheut olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het filodeeg een half uurtje ontdooien in de verpakking.
- Snipper de ui, hak de knoflook fijn. Fruit samen heel zachtjes in wat olie in een grote hapjespan of wok.
- Snij intussen de stelen van de snijbiet in kleine stukjes, hak de bladeren grof. Doe eerst de stelen in de pan en bak 5-10 minuten mee tot beetgaar (proef!). Voeg dan de bladeren toe en laat op hoog vuur al omscheppend in 2-3 minuten slinken. Laat uit de pan afkoelen.
- Doe intussen de eieren in een grote kom, plus de cottage cheese, verbrokkelde feta en fijngehakte dille. Rasp de citroenschil erboven. Klop alles goed door elkaar en breng flink op smaak met zout en (vooral) peper. Schep de afgekoelde snijbiet erdoor.
- Klem een vel bakpapier vast op de bodem van een springvorm, liefst een vrij kleine, hoge (Ø 16-18 cm), dan krijg je een mooi hoog taartje. Vet bodem en randen in met gesmolten boter.
- Bedek de vorm met wat kruislings op elkaar gelegde vellen deeg (± ⅓ deel), kwast tussendoor steeds in met boter. Zorg dat dat het deeg over de rand hangt. Doe de groentevulling erin. Vouw het overhangende deeg erover dicht. Maak de bovenkant helemaal dicht met weer wat stukken deeg over elkaar (± ⅓). Blijf te pas en te onpas kwasten met boter.
- Scheur alle overgebleven restjes deeg in stukken en verfrommel die tot propjes. Bedek hiermee de hele bovenkant. Kwast ook weer in met boter. Bestrooi met nigellazaadjes.
- Bak de taart ± 25 minuten onderin in de hete oven, tot hij gaar, krokant en goudkleurig is.
Eet lekker met: een tomatensalade.
TIPS:
- Snijbiet doet het fantastisch goed in de moestuin, die vrolijk gekleurde stengels blijven maar groeien. Maar de betere groenteboer heeft het soms ook.
- Geen snijbiet? Vervang door 300 gr spinazie en een extra ui. Of met ontdooide diepvriesspinazie. Wel altijd goed uit laten lekken, want daar komt veel meer vocht uit dan bij snijbiet.
- Vooraf maken kan prima. Bewaar goed afgedekt met folie (tegen uitdrogen) in de koelkast. Bak wel op het laatste moment, dan is hij het lekkerst.
Ook lekker: filodeeg hapjes driehoekjes met paprika en witte kaas.
Dit recept komt uit: Vega zónder pakjes & zakjes - bestsellerauteur Karin Luiten.
Makkelijke vegetarische recepten voor elke dag.
Karin maakt vegetarisch eten op een aanstekelijke manier heel vanzelfsprekend. Lekker én makkelijk vega zonder pakjes en zakjes want die heb je namelijk helemaal niet nodig, 'n doodgewoon lekker vegetarisch kookboek zonder vlees of vis of vleesvervangers. En ruim de helft van de 115 recepten zijn nog vegan ook.
Dit kookboek is verkrijgbaar bij alle (online) boekhandels.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?