Zelf matcha latte maken (groene thee)

Zelf matcha latte maken (groene thee)

Tegenwoordig zie je het in elke koffiebar: de matcha latte. Een latte gemaakt van gemalen groene thee met opgeklopte melk. Heerlijk als je een keer iets anders wil dan jouw standaard koffie. Maar net als bij een cappuccino, zijn er een aantal regels die je moet volgen bij het bereiden van deze warme drank. Denk aan de temperatuur van het water en de manier waarop je de matcha klopt. Geen zorgen, de regels zijn niet moeilijk. Een warme match latte maken is voor iedereen weggelegd!

Voor het maken van de latte heb je een aantal attributen nodig. Denk aan een kom, een schepje, een zeef, een kloppertje en natuurlijk matcha. Wil je de drank op originele wijze maken? Dan heb je een speciale matcha-kom (Chawen), matchakloppertje (Chasen), maatschepje (Chashaku) en ceremoniele (of premium) matcha van hoge kwaliteit. Dit kun je allemaal vinden in Japanse winkeltjes en theespeciaalzaken. Maar ook met een gewone kom, garde en maatschepje kun je zelf een matcha latte maken.

Nog een lekker recept met matcha: zelf matcha koekjes met witte chocolade.

Matcha latte maken recept

Matcha latte recept

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Verwen jezelf met deze heerlijke warme matcha latte. Een zijdezachte Japanse drank met groene thee, opgeklopte melk. Zo maak je 'm!
Gang Drankjes, Ontbijt
Keuken Japans
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties 1 persoon
calorieën 158

Ingrediënten

  • 30 ml water
  • 1 tl matcha
  • 150 ml melk
  • 1 el honing optioneel

Instructies

  • Begin met het verwarmen van het water. Hiervoor kun je gebruikmaken van warm water uit de kraan, of verwarm water in een pan of in een waterkoker. Het is belangrijk dat het water tussen de 70 en 80 graden is, zodat de matcha niet te zacht of bitter smaakt.
  • Zeef de matchapoeder en voeg toe aan een kom, zodat er geen klontjes meer zijn.
  • Voeg als eerst een theelepel van het warme water toe aan de het matchapoeder en roer dit met je matchaklopptertje, of een kleine garde. Hierdoor onstaat een dikke pasta ontstaat en zo voorkom je klontjes.
  • Voeg daarna de rest van het warme water toe. Roer niet in rondjes, maar in een harde zigzagbeweging of heen en weer. Hierdoor zal de thee mooi schuimen. Doe dit minimaal 20 seconden.
  • Klop daarna de melk op met een melkopschuimer of in een steelpannetje voor de matcha latte.
  • Giet de matcha in een mok of glas. Voeg eventueel honing toe, om het drankje zoeter te maken. Vul de matcha latte aan met de opgeklopte melk en je bent klaar.

Je kunt de matcha latte ook koud serveren. Vul hiervoor de matcha aan met melk en ijsblokjes!

Ook lekker: romige sesam latte.

Is je matcha te sterk? Zorg dan dat de temperatuur van het water 70 graden is, hierdoor krijgt de matcha een zachtere smaak. Vind je 'm te zwak? Zorg dan het water 80 graden is. Laat het water niet boven de 80 graden komen, dus kook het water niet. Hierdoor zal de matcha bitter smaken.

Matcha latte

Maak ook eens: ijskoffie een aantal varianten op rij.

Matcha latte drinken

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter