Krokante rijstvellen met tonijn tartaar
De prijs voor het lekkerste en tegelijkertijd makkelijkst hapje gaat naar krokant rijstvellen met tonijn tartaar. Feestelijke hapjes maken was nog nooit zo gemakkelijk! Rijstvellen kun je op ontzettend veel manieren inzetten. Een manier die je misschien nog niet kent is het frituren van het rijstvellen. Hierdoor krijg je een krokant kuipje die je kunt vullen met jouw favoriet toppings. Wij kiezen 't liefst voor tonijn tartaar. Lekker zacht en fris.
Het krokante rijstvellen met tonijn tartaar is heerlijk als amuse voorafgaand een diner, of serveer tijdens de borrel!
Nog meer hapjes met rijstvellen: springrolls met noedels.
Ingrediënten
- 100 gr tonijn in blokjes
- 1 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 el mayonaise bijv. kewpie
- 1 tl sriracha
- zout en peper
- 2 rijstvellen
- olie om in te frituren
- 1 bosui in ringen
- limoenrasp
- furikake optioneel
Instructies
- Meng als eerst de tonijn, sojasaus, sesamolie, mayonaise en sriracha in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Zet de kom in de koelkast en ga verder met het rijstpapier.
- Knip de vellen rijstpapier in stukjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Het rijstpapier zet namelijk uit tijdens het frituren.
- Zet een kom met keukenpapier klaar, zodat je snel te werk kunt gaan. Het frituren kost namelijk maar een paar seconde.
- Verhit olie tot 190 graden. Voeg zodra de olie heet is een paar stukjes rijstpapier toe, zodat de pan niet overvol is. Frituur het rijstpapier ongeveer 10 seconde. Haal uit de olie en laat uitlekken. Bestrooi met ook direct met zout. Ga door tot al het rijstpapier gefrituurd is.
- Haal de tonijn tartaar uit de koelkast. Voeg aan ieder kuipje rijstpapier een schepje tonijn tartaar toe. Maak af met een extra druppel mayonaise en sriracha. Rasp de limoen erboven en bestrooi met de bosui en eventueel furikake (Japanse smaakmaker).
- Serveer het krokante rijstpapier met tonijn tartaar direct samen met een partje limoen.
Belangrijk: de gefrituurde rijstvellen blijven niet lang krokant, zorg ervoor dat je het hapje binnen 1 uur serveert na het frituren. Zorg ook dat je voor de tonijn tartaart kiest voor tonijn die geschikt is om rauw te eten. Vraag daarom bij de visboer altijd om tonijn voor sushi. Deze mag niet langer dan 24 uur bewaart worden als je 'm rauw consumeert.
Ook lekker: mihoensalade met mango.
Tip: laat iedereen zelf de limoen uitknijpen op de rauwe tonijn, als je dit van te voren doet is het mogelijk dat je de textuur van de vis verandert.
Maak ook eens: Vietnamese loempia's.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?