Romige mayonaise: simpel, smaakvol en zo gemaakt

Romige mayonaise: simpel, smaakvol en zo gemaakt

Zelf mayonaise maken met mosterd en azijn. Heerlijk lobbig, een tikkeltje zuur en lekker zacht. Gebruik het liefst zo vers mogelijke eieren op kamertemperatuur.

Voor romige mayonaise gebruik je zonnebloemolie, deze is neutraal van smaak. Wij nemen Dijon mosterd, maar je kunt natuurlijk ook een andere mosterd gebruiken.

Olie en azijn mengen normaal gesproken niet goed, maar met behulp van eigeel lukt dit verrassend goed en snel, waardoor je een romige saus krijgt. Mayonaise maken lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het echt niet. Het lijkt op een Belgisch mayonaise recept vanwege het zuur in de saus, wat het echt lekker maakt.

Het aantal calorieën is gebaseerd op 10 personen voor 2 (jam)potten.

Na het maken van deze mayonaise kun je ook een heerlijk cocktailsaus recept proberen. Meng 200 ml zelfgemaakte mayo met 100 ml lobbig geklopte slagroom, 2 eetlepels ketchup, een snufje paprikapoeder (of chilipoeder), 2 eetlepels whiskey (of worcestersaus) en 2 eetlepels citroensap.

Mayonaise zelf maken recept

Mayonaise maken

3.7 van 9 stemmen
Recept afdrukken
Zelf romige mayonaise maken met mosterd en azijn. Lobbig en heerlijk zacht. Neem eieren zo vers mogelijk, het is zo klaar.
Gang Bijgerecht
Keuken franse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 (jam)potten
calorieën 302

Ingrediënten

  • 2 eidooiers
  • 2 el dijonmosterd
  • 4 el rode wijnazijn
  • 1 snuf zout
  • peper versgemalen
  • 330 ml zonnebloemolie
  • 1 citroen het sap

Instructies

  • Meng de eidooiers, azijn en mosterd in een ruime kom en roer goed door met een garde.
  • Voeg zout en peper toe naar smaak toe. Mix met de hand en giet langzaam en beetje bij beetje de olie erbij.
  • Als de saus dikker begint te worden, mag je het straaltje olie iets dikker maken.
  • Breng op smaak met citroensap. De mayonaise zal nog wat dikker worden in de koelkast.

Eet lekker met ei en tomaat op brood of dip met dikke friet. Gebruik eventueel als simpele dressing, de mayonaise maak je gewoon iets dunner. Probeer ook eens: Japanse gevulde eieren met Kewpie mayonaise.

Ook lekker om zelf te maken: tartaarsaus met kappertjes en sjalot zonder ei met peterselie en augurk.

Mayonaise recept

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024