Snelle orzo met saus van tomaten
Maak dit gezonde en snelle recept voor orzo met een heerlijke saus van tomaten en kruiden. Voor de topping kun je kiezen wat je lekker vindt, zoals romige buffelmozzarella of Parmezaanse kaas. Ook gebakken 'nduja-worst is een aanrader, en er is zelfs een vegan variant te verkrijgen. Dit orzo-gerecht krijgt een verrassende twist door piment. Deze specerij geeft een unieke smaak die doet denken aan kruidnagel, peper, nootmuskaat en kaneel. Voor de beste smaak kun je het beste hele pimentkorrels gebruiken en ze fijnmalen in een vijzel.
Let op: tijdens het bereiden lijkt het misschien dat er veel vocht in de pasta zit, maar als je even wacht met opscheppen, krijg je een heerlijk smeuïg resultaat, vergelijkbaar met risotto. En heb je geen piment in huis? Veel mensen denken dat het vergelijkbaar is met peper, maar dat klopt niet. Piment is slechts licht scherp en heeft een zoetige ondertoon. De karakteristieke smaak komt door eugenol, dezelfde stof die je ook in kruidnagel vindt.
Inspiratie: orzo, pastasoort in de vorm van rijst. Net even anders: Italiaanse orzo met aubergine, mozzarella en tomaat of maak eens orzo met courgette en doperwten.
\\
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el oregano
- 1 el tomatenpuree
- 220 gr orzo
- 400 gr tomatenblokjes
- 2 el olijfolie
- 75 ml rode wijn
- 2 laurierblaadjes
- 700 ml bouillon
- 1 tl piment
Instructies
- Pel en snij de ui in dunne ringen, pel en pers de knoflook en bak samen in een pan verhit met olijfolie. Voeg de oregano toe en bak zo'n 2 tot 3 minuten op laag vuur.
- Voeg de orzo toe en bak kort mee. Voeg de tomatenpuree toe en roer door.
- Schenk de rode wijn bij het orzo mengsel en laat verdampen. Voeg daarna de tomatenblokjes toe en verwarm mee.
- Voeg de laurier en piment toe samen met de bouillon. Kook de orzo pasta gaar in 10 tot 15 minuten. (Na 10 minuten kan de pan van het vuur) Laat even rusten.
- Proef de orzo, voeg naar smaak peper of zout toe en schep op borden. Maak af met topping naar keuze.
Eet lekker met bruschetta's.
Tip: semi zongedroogde tomaten als topping of maak geroosterde tomaatjes zelf in de oven.
Ook lekker: Gebakken ei met tomaat op toast of crackers.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?