Sumak uien: bijgerecht voor een Midden-Oosters diner
Zoete, zachte uien met de subtiele zurigheid en diepe smaak van sumak. Je hoort het al: deze sumak uien zijn onvergetelijk lekker. We hebben eigenlijk altijd wel een voorraad van deze heerlijke uien in de koelkast. Ze zijn namelijk ontzettend veelzijdig: je kunt ze gebruiken als bijgerecht, op een sandwich, als topping voor salades, maar ze zijn ook gewoon lekker om zo te eten.
De sumak uien zijn trouwens belachelijk makkelijk om te maken. Want met maar een paar ingrediënten en een minimale inspanning, zet je dit veelzijdige gerecht of een rode uien salade, op tafel. De meeste ingrediënten heb je trouwens al in huis. Nog geen sumak? Dit Midden-Oosterse kun je vinden in de Turkse supermarkt, maar ook in de meeste supermarkten.
Nog een lekkere bijgerecht: zelf hummus maken.
Ingrediënten
- 2 rode uien in halve ringen
- 2 el olijfolie
- 1 el rode wijnazijn
- 1 el citroensap
- 1 el sumak
- 1 handje peterselie grof gehakt
- ½ tl zout
Instructies
- Doe de uienringen in een zeef of vergiet en houd onder stromend water om de uien te wassen. Door het wassen van de ui, verliest de ui de bitter en scherpe smaak. Dep af en droog de uien goed en was goed.
- Voeg de uien toe aan een kom samen met de peterselie. Voeg olijfolie, rode wijnazijn, citroensap, sumak en zout toe en schep het geheel goed om.
- Laat de sumak uien minstens 1 uur staan, zodat de smaken zich goed vermengen en in de uien trekken.
Door de rauwe rode uien te wassen, haal je de sterke smaak er vanaf. Handig!
Ook lekker: tzatziki.
Hoe langer je de sumak uien laat staan, hoe meer de smaken zich samen ontwikkelen. Maak ook eens: driehoekjes met paprika en witte kaas.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?