Detoxen voor beginners

Detoxen voor beginners ofwel ontgiften voor de één onzin en de ander te gek. Maar wat is nou detoxen? Simpel gezegd betekent het dat je het lichaam met een bepaalde methode de kans geeft om de opgebouwde gifstoffen los te laten, je lichaam van binnen te reinigen, we wassen toch ook de buitenkant?

Een detox klinkt misschien heftig en ingewikkeld, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Door kleine dingen aan te passen kun je jouw lichaam namelijk al een goede healthy boost geven. Hier een aantal tips voor een simpele detox.

Detoxen voor beginners

Er zijn veel verschillende manieren om te detoxen en natuurlijk zijn er ook honderden meningen als het gaat om wat wel en niet gezond voor je lichaam is. Doe waar je je zelf goed bij voelt. Pluk uit deze 10 dus vooral de tips die bij jou passen en waar jij je in kunt vinden.

# 1 Lauwwarm citroenwater

Begin de dag met een glas lauwwarm citroenwater, deze tip ken je misschien al wel.. Zelf begin ik mijn dag regelmatig met een glas citroenwater. Het is een hele effectieve manier om je immuunsysteem een boost te geven en je lichaam te reinigen (je zult waarschijnlijk ook vaker naar de wc moeten). Zo werkt het: pers een halve citroen uit en voeg hier een flink glas lauwwarm water aan toe. Drink ’s ochtends op nuchtere maag (met een rietje!), voordat je gaat ontbijten.

Zo maak je ’n Vegan smoothie ontbijt met kokos en chiazaad.

# 2 Suikers en e-nummers

Vermijd suikers, e-nummers en rare toevoegingen want juist al die rare en ongezonde stoffen wil je je lichaam uithebben. Check daarom vooral even de etiketten op de achterkant, daar word je heel wat wijzer van..

Ken je deze al? Bananenbrood zonder suiker.

# 3 Gemberthee

Drink gemberthee, gember bevordert de spijsvertering en werkt ontstekingsremmend. Drink dus regelmatig een kopje verse gemberthee. Zo werkt het: pers zo’n 1 cm gember met een knoflookpers uit, doe dit in een thee-ei of gewoon zo in je glas en giet hier kokend water overheen. Gember werkt ook perfect tegen misselijkheid en bij griep.

Of maak je gemberthee zó.

# 4 Groene groenten

Eet veel groene groentes en dan vooral donkergroene groentes zoals spinazie, boerenkool, rucola en paksoi. Deze groentes bevatten namelijk het stofje cholorofyl. Verschillende studies hebben uitgewezen dat dit stofje schadelijke stoffen uit je lichaam op kan ruimen, waardoor ze dus ideaal zijn tijdens een detox. Verwerk deze groentes in een smoothie of maak er een verse detox soep van.

Meer gezonde sap, spinazie banaan kiwi smoothie.

# 5 Kurkuma

Ga voor kurkuma ofwel de geelwortel genoemd. Deze wortel heeft een ontstekingsremmend effect, bevordert de spijsvertering en ontgift je lever. Hierdoor verlaten schadelijke stoffen je lichaam gemakkelijker. Je kunt het kopen in poedervorm, of als wortel. Kurkumapoeder is heerlijk voor het kruiden van o.a. curry’s maar je kunt er ook een detoxdrankje mee maken. Gebruik kurkuma het liefst in combinatie met zwarte peper, dan werkt het nog beter.

# 6 Eet biologisch

Eet zoveel mogelijk biologisch, het doel van een detox is om zoveel mogelijk giftige stoffen uit je lichaam af te voeren. Biologische producten zijn onbewerkt en onbespoten en zijn daarom veel beter voor je.

# 7 Drink veel water

Drink veel water en vermijd koffie en alcohol om je lichaam zo goed mogelijk te reinigen is het belangrijk om veel water te drinken en koffie en alcohol zo veel mogelijk (of eigenlijk het liefst helemaal) te vermijden. Dat wil zeggen, zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag drinken. Ook goed om te drinken: kruidenthee. Ga voor de detox thee van Yogi Tea aanrader!

# 8 Geen vlees en vis

Vermijd vlees en vis zoveel mogelijk en als je het dan toch graag eet ga dan voor (biologisch) gevogelte of eet een stukje vette vis en vermijd in ieder geval varkensvlees.

# 9 Rust en beweging

Neem voldoende rust en beweeg regelmatig tijdens je detox. Maak bijvoorbeeld tijd voor yoga of doe aan mindfulness. Be zen! Want ook dat zorgt ervoor dat die giftige stoffen sneller uit je lichaam verdwijnen.

# 10 Wees realistisch

Wees realistisch, begin gewoon eens met een paar dagen tot een week als detoxen nieuw voor je is. Ga jezelf niet kwellen met twee weken sappenkuur maar begin simpel. En al met al is er ook geen wetenschappelijk bewijs dat detoxen moet voor een schoon lichaam.

Meer vegan koken? Vegan recepten.

Geschreven op: 21 januari 2020

Door Geschreven op: 21 januari 2020Laatste update: 21 januari 2020

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen