Hoe lang gebruik jij jouw borden al?

Servies kopen

Bijna iedereen oriënteert zich erop wanneer het moment is aangebroken en het eerste eigen huis wordt betrokken: serviessets. Of misschien heb je zelfs al voor die tijd ideeën erover opgedaan, een set in huis gehaald misschien wel. Hoe dan ook, het voor het eerst betrekken van een eigen woning is voor de meeste mensen ook hét moment om zelf een servies te kopen, of het aan iemand cadeau te vragen. En voor velen is het ook bijna het enige moment. Het servies dat je aanschafte toen je uit huis uit ging, of cadeau kreeg bij je huwelijk, wellicht, gebruik jij dat nog steeds?

Een leven lang plezier

Een uitzet bij elkaar verzamelen is tegenwoordig een iets minder serieuze bezigheid dan vroeger, maar nog steeds moeten er natuurlijk een hoop praktische zaken worden aangeschaft voor het eerste, eigen huis kan worden betrokken. Een inrichting voor de keukenkastjes hoort daar zeker bij.

Vroeger was een servies iets dat je vaak bij een verloving of huwelijk cadeau vroeg, en waar je niet zelden bijna je hele leven mee deed. We kozen graag voor een complete set, met alle maten borden en alle mogelijke accessoires. Allemaal in hetzelfde design, zodat alles perfect bij elkaar paste. Brak er een bord, dan was er nog niet direct paniek, maar was je er eenmaal een paar van ieder formaat kwijt, dan werd het wel lastig. Nieuwe borden waren los vaak niet te koop, niet van het soort dat er perfect bij paste tenminste, en vaak zat er niets anders op dan een compleet nieuw servies kopen.

Maar iets nieuws kopen kan natuurlijk ook

Tegenwoordig doen we het vaak een beetje anders. Steeds vaker kiezen we niet voor een complete set waar we het overgrote deel van ons volwassen leven mee willen doen. We gebruiken een set vaker als basis, en houden deze klein, om hem zelf naar eigen voorkeuren aan te passen. Bijvoorbeeld door wat extra ontbijtborden aan te schaffen, als deze er altijd sneller doorheen gaan dan de andere maten. Maar ook door zelf een servies samen te stellen waarin verschillende kleuren en designs een rol spelen.

Dat laatste maakt het aanvullen van het servies als er borden zijn gebroken of beschadigd wel zo gemakkelijk. Het hoeft niet allemaal precies hetzelfde te zijn, als jij het maar leuk bij elkaar vindt passen. Bovendien leven we meer en meer in een wereld waarin we nog maar zelden ons leven lang eenzelfde product gebruiken. Zo nu en dan wat nieuw servies kopen doen we niet alleen meer omdat het moet, maar ook omdat we het leuk vinden. Omdat onze smaak is veranderd, of omdat we gewoon een prachtige set met borden tegen het lijf lopen. Een servies als basis voor de eerste woning, die hebben we nog steeds nodig. Maar hoe we daar in de jaren die volgen mee omgaan, dat is in de loop der jaren flink veranderd.

Dipsaus, wie is er niet dol op. Je maakt het makkelijk en snel voor jezelf of de hele fam. 3 x dipsaus voor chips.

Servies aanschaffen

Lekker: Rucola pesto maken met walnoten, parmezaanse kaas en knoflook.

Geschreven op: 10 januari 2022

Lees verder

Door Geschreven op: 10 januari 2022Laatste update: 29 juli 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen