Tafel dekken – zo doe je dat!

De feestdagen staan voor de deur en wat is er nu fijner dan een sfeervol kerstdiner aan een prachtig gedekte tafel. Of je nu een uitgebreid diner bereidt voor familie en vrienden, of geniet van een heerlijke feestelijke take-away, met deze tips maak je jouw kersttafel helemaal tiptop! Tafeldekken doe je zó.

Tafel dekken doe je zo

Met de puntjes op de i voelt het echt alsof je uit eten bent in je eigen huis. Tip: denk aan een stappenplan voor het dekken van de tafel.

// Bestek

Waar welke vork en wat voor ’n mes? Bij het tafel dekken begin je met het juist positioneren van het bestek. Je bestek aflikken en gebruiken voor de volgende gang is niet gepast, dus voor elke gang gebruik je nieuw bestek: de vorken leg je links en de messen rechts van ’t bord. De lepels leg je rechts van het mes. Het bestek plaats je van buiten naar binnen: eet je als eerste een soep, dan ligt de soeplepel aan de buitenkant van het bestek.

Het broodbordje zet je linksboven met een botermesje erop. Als de boter al op tafel staat of met de eerste gang op tafel komt, leg je het mesje helemaal rechts van al het bestek. Dessertbestek mag je zowel boven het bord als met het nagerecht links en rechts van het bord neerleggen. Het is netjes om zowel een dessertlepel als een dessertvork klaar te leggen.

Lekker: champignons op toast met zacht pittige gesmolten kaas, gebakken ui en platte peterselie.

// Servet

Bij het dekken van de tafel leg je het servet in het midden waar straks het bord komt te staan, of links van het bord. Leg het bestek zeker niet op het servet.

Lekker: aubergine parmigiana melanzane, ’n Italiaans hoofdgerecht waar iedereen z’n vingers bij aflikt en perfect voor te bereiden is.

// Glazen

Bedenk wat je wilt inschenken, ’n witte en/of rode wijn. Deze glazen verschillen van grote. Glazen zet je rechtsboven aan de binnenkant het waterglas, exact boven de messen. Glazen voor digestief zet je pas na afloop van ’t diner op tafel. Glazen voor port of dessertwijn zet je op tafel wanneer je ’t dessert serveert.

Lekker: tiramisu met limoncello limoen en cantuccini, ’n heerlijk fris dessert ofwel citroen toetje.

Sriracha Saus

// Etiquette

Zorg dat je aan tafel zit met een rechte houding, je servet op schoot legt en wacht met eten tot iedereen aan tafel zit. Tijdens het eten zorg je dat je ellebogen boven de tafel houdt en niet erop, best vermoeiend maar als de borden van tafel zijn kan dit weer. Blijf aan tafel zitten tot iedereen klaar is. Als je toch écht even naar het toilet moet, excuseer dan netjes en ga niet in detail vertellen wat je gaat doen. Door het woord etiquette lijken de regels moeilijker dan ze zijn.

Lekker: fudge maken met witte chocolade als friandises.

Handig: onmisbaar in je keuken drie keer keukengerei, een aantal slimme hulpjes voor in de keuken die het koken een stuk gemakkelijker maken. De fijnste absolute keukengerei must-haves.

Lees verder

Door Geschreven op: 26 oktober 2020Laatste update: 14 december 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holly hapy belly januari 25
Simpele Recepten App
De vakantiegids voor 2025 De Smaak van Italie

Recente recepten en artikelen