Tafeldekken – Zo doe je dat!

Nu we toch met z’n allen thuis zitten of misschien niet meer maar wel vaker ’thuis’ uit eten gaan, uitgebreid willen koken of bij je favoriete restaurant toffe take-away gaat afhalen is het fijn als je ook de tafel perfect zou kunnen dekken ofwel de etiquette zou kennen. Met deze tips ziet ook jouw tafel er tiptop uit. Tafeldekken doe je zó:

Tafel dekken doe je zo

De puntjes op de i en je bent écht uit eten in je eigen huis. Komt ie:

// Bestek

Waar welke vork en wat voor ’n mes? Je bestek aflikken en gebruiken voor de volgende gang is niet gepast dus voor elke gang ’n nieuw bestek: De vorken links en de messen rechts van ’t bord. De lepels dan weer rechts van het mes. Het bestek leg je van buiten naar binnen ofwel eet je als eerst ’n soep, dan ligt de soeplepel aan de buitenkant van het bestek. Het broodbordje zet je linksboven met een botermesje erop. Als de boter al op tafel staat of met de eerste gang op tafel komt, dan leg je het mesje helemaal rechts van al het bestek. Dessertbestek mag je zowel boven het bord als met ’t nagerecht links en rechts van het bord neerleggen. Netjes om zowel een dessertlepel en dessertvork klaar te leggen.

Lekker: Champignons op toast met zacht pittige gesmolten kaas gebakken ui en platte peterselie, ’n heerlijk makkelijk en snel voorgerecht recept.

// Servet

Het servet leg je in het midden waar straks het bord staat of links van het bord en zeker niet het bestek op ’t servet leggen.

Lekker: Aubergine parmigiana melanzane, ’n Italiaans hoofdgerecht waar iedereen z’n vingers bij aflikt en perfect voor te bereiden is.

// Glazen

Bedenk wat je wilt inschenken, ’n witte en/of rode wijn. Deze glazen verschillen van grote. Glazen zet je rechtsboven aan de binnenkant het waterglas, exact boven de messen. Glazen voor digestief zet je pas na afloop van ’t diner op tafel. Glazen voor port of dessertwijn zet je op tafel wanneer je ’t dessert serveert.

Lekker: Tiramisu met limoncello limoen en cantuccini, ’n heerlijk fris dessert ofwel citroen toetje.

Sriracha Saus

// Etiquette

Zorg dat je aan tafel zit met een rechte houding, je servet op schoot legt en wacht met eten tot iedereen aan tafel zit. Tijdens het eten zorg je dat je ellebogen boven de tafel houdt en niet erop, best vermoeiend maar als de borden van tafel zijn kan dit weer. Blijf aan tafel zitten tot iedereen klaar is. Als je toch écht even naar het toilet moet, excuseer dan netjes en ga niet in detail vertellen wat je gaat doen. Door het woord etiquette lijken de regels moeilijker dan ze zijn.

Lekker: Fudge zelf maken met witte chocolade als friandises.

Handig: Onmisbaar in je keuken 3 x keukengerei een aantal slimme hulpjes voor in de keuken die het koken een stuk gemakkelijker maken. De fijnste absolute keukengerei must haves. Onmisbaar een vijzel en stamper om je rode pepers en kruiden te vermalen en vermengen.

Geschreven op: 26 oktober 2020

Lees verder

Door Geschreven op: 26 oktober 2020Laatste update: 25 juni 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen