Wat zijn de foodtrends in 2020?
2020 ’t nieuwe jaar alweer 5 dagen oud, dit zijn dé foodtrends van 2020 hét jaar van de soufflé pancakes, de alcoholvrije borrel en géén afval, verspilling is niet meer van nu, ik zet er een aantal op een rij. Wat is er nieuw op food gebied.
# 1 Soufflé pancakes
Een Japanse uitvinding, fluffy pancakes die langzaam de wereld veroveren gemaakt met opgeklopt eiwit waardoor een luchtig beslag ontstaat. Op laag vuur gaar gestoomd onder een deksel overgoten met maple syrup en een klontje boter. Soufflé pancakes, de luchtigste pannenkoek ever. ’t Is al een hype in Londen, New York en Tokio, in 2020 ook bij ons.
Zo maak je fluffy pancakes.
# 2 Mocktails
Dé alcoholvrije cocktail, alcoholvrije dranken zijn favoriet en in steeds meer bars zijn er te gek lekkere alcoholvrije drankjes te verkrijgen. De alcoholvrije borrel is hip, ga eens langs bij BAR 0.020 in Amsterdam, wedden dat je een leuke avond hebt. Pr0.0st!
Ken je deze al? Bubbels zonder alcohol vegan friendly wijn.
# 3 Seacuterie
De charcuterie maakt plaats voor de seacuterie, een borrelplank vol lekkers uit de zee. Oesters met vinaigrette, sashimi, gefrituurde octopus, krab en kreeft. Te gek toch bij je aperitief, ’t is al een tijdje een hit in Australië maar ’t komt er (hopelijk) snel aan.
# 4 Selderijsap
Rens Kroes en Sylvie Meis gingen je voor, elke ochtend een glas selderijsap. Misschien niet ’t lekkerste drankje maar het schijnt perfect voor je huid te zijn, hydraterend en gezond.
Meer gezonde sap, spinazie banaan kiwi smoothie.
# 5 Zero waste
Geen afval, een hele belangrijke. Verspilling is niet meer van nu, net als tonnen aan plastic verpakkingen, in 2020 eten en consumeren we steeds een beetje meer verantwoord en neem je gewoon je eigen bakjes en zakjes mee naar de lokale markt of buurt super, ’t is echt de hoogste tijd.
# 6 Vegan kaasplank
Plantaardige kaas is bezig met een flinke opmars. Langzamerhand zie je steeds meer plekken waar vegan kaas te verkrijgen is. Mastino is zo’n plek waar je fantastische vegan kaas kan eten zowel op of na je pizza, the best vegan cheese plate in town, al zeg ik ’t zelf. Zeker weten dat we in 2020 veel meer plantaardige kaasplanken voorbij zien komen. Zoiezo groeit het aantal goede vegan restaurants in Amsterdam in hoog tempo.
# 7 Super sandwiches
Alhoewel onze glutenfobie groter is dan ooit, is er ruimte voor nieuwe sandwiches. De Italianen genieten van brioche con gelato, een Franse brioche-bun rijkelijk besmeerd met Italiaanse gelato. De Japanners van de Katsu Sando, een trendy sandwich met krokante Japanse varkenskoteletjes en tonkatsu-saus. En de Irakese Sabich niet te vergeten, oorspronkelijk een Joods gerecht dat in Irak veel gegeten werd, nu een Israëlisch broodje met gefrituurde aubergine en pittige mangosaus, je ziet het op steeds meer plekken. Hier blijft het vast niet bij, er zullen nog vele super sandwiches volgen in dit jaar 2020.
Maak deze super sandwich eens.
# 8 Seaganism
’t Nieuwe diëten is er natuurlijk ook in 2020. Seagans zijn vegans die alle dierlijke producten mijden, dus behalve vlees ook eieren, kaas en boter, maar wél af en toe vis eten.
# 9 Hot sauce
Van authentieke hot sauce tot talloze nieuwe varianten op de markt. Inmiddels wel standaard in elke keuken, iets van sambal, Tabasco of Sriracha, niet meer weg te denken. Bij elk gerecht een lik spiciness.. en ken je deze al? Jawel ’t bestaat echt! Een hot sauce abonnement! Te gek toch van Keep It Cool.
# 10
Ondanks al deze foodtrends neem ’t met een korreltje zout en eet waar jij jezelf lekker bij voelt.
Meer vegan koken in 2020? Vegan recepten.
Geschreven op: 5 januari 2020
Recente recepten en artikelen