Marokkaanse stoofschotel met lamsvlees
Deze stoofschotel met lamsvlees, zoete aardappelen gedroogde pruimen is favoriet, en heerlijk met couscous. Maak lekker zelf en serveer heerlijk mals lamsvlees met Marokkaanse smaken met exotische kruiden. Marokko heeft een groot aanbod van heerlijk ruikende Marokkaanse kruiden. De belangrijkste in de Marokkaanse keuken zijn munt, kaneel, komijn, kardemom, gember, koriander, saffraan en peper. Hierdoor kun je gerechten op smaak brengen en gerechten mooier maken. Vooral met saffraan. Naast de bijzondere smaak die het een gerecht geeft, geeft het ook een warme, gele kleur. Marokkaanse sambal oftewel harissa, is een erg belangrijke smaakmaker.
Een pittige rode saus van pepers, tomaat, komijn, koriander, zout, olijfolie en knoflook. Ra's el-hanout, ook heel bekend bevat meer dan 20 specerijen, waaronder kardemom, kruidnagel, piment, kurkuma, kaneel, gember, foelie, nootmuskaat en zwarte peper. De ingrediënten worden geroosterd en gemalen. Wel eens gemaakt Marokkaanse sambal?
Ook lekker: Marokkaanse zoete aardappelsalade.
Ingrediënten
- 2 tl olijfolie
- 500 gr lamsvlees
- 1 rode ui
- 3 teen knoflook
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl koriander
- 1 tl paprikapoeder
- verse peterselie
- 75 gr pruimen gedroogd en pitloos
- 600 gr zoete aardappelen
- 2 el tomatenpuree
- 300 gr couscous
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een grote braadpan die ook in de oven mag. Snipper de ui en snij het vlees in blokjes.
- Verhit de olie in de braadpan op hoog vuur. Bak het vlees in de pan tot ze bruin zijn. Schep ze op een schaal en hou ze apart. Doe de ui in de pan en pers de knoflook erboven. Bak de ui en knoflook tot de ui gaar is. Doe vervolgens het vlees weer in de pan en schep de koriander, komijn, paprikapoeder en wat zout en peper erdoor.
- Voeg de tomatenpuree en 250 ml water toe en breng het aan de kook. Dek de pan af en plaats het voor 30 minuten in de oven. Snij ondertussen de aardappelen en pruimen in stukjes en maak de cous cous volgens aanwijzingen op de verpakking.
- Haal na 30 minuten de braadpan uit de oven en schep de pruimen, aardappelen en 4 eetlepels water erdoor. Zet de pan weer terug in de oven en laat het nogmaals 30 minuten bakken tot het vlees en de aardappelen gaar zijn. Garneer de stoofpot met peterselie en serveer met de couscous.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Goed te nassen, recept iets aangepast met tomatenblokjes, masala en laurier maar zeker voor herhaling vatbaar.
Zou je willen laten weten wat voor lamsvlees je gebruikt om mee te stoven? Het recept klinkt echt goed!
Je kan lamsschouder nemen Bertine, verwijder het vet en snij in stukken van zo’n 3 cm. Je kan ook lamsnek of lamscarré nemen maar dat is niet altijd verkrijgbaar.
Echt super!
We hebbeni ipv de oven de stoofpot op het open vuur gezet en het resultaat was heerlijk!
Heerlijk Mabel!
Het was heerlijk de Marokkaanse stoof schotel met lams vlees, al heb ik wel i.p.v zoet aardappel fles pompoen gebruikt en dikke zwarte rozijnen.
Een smakelijke groet Wilma
Fijn Wilma, pompoen ook heerlijk!