Recepten van keuken: Marokkaanse Recepten

marokko 2

Geschiedenis Marokkaanse keuken

De Marokkaanse keuken bestaat eigenlijk uit verschillende culturen. In de loop der jaren is Marokko bezet geweest door onder andere Frankrijk, Perzië en de Moren. Het kan daarom ook niet anders dat invloeden van deze landen in de huidige Marokkaanse keuken te vinden zijn. Bovendien heeft Marokko een ideale centrale ligging. Het is een rustpunt voor veel handelsschepen uit allerlei landen. Feitelijk is de Marokkaanse keuken dus een multiculturele keuken die in de loop van de tijd een eigen identiteit heeft gecreëerd. Marokko biedt als het ware “the best of both worlds”. Dankzij de bezettingen van onder andere Frankrijk en Spanje en de komst van handelsschepen wordt in de huidige Marokkaanse keuken volop gebruik gemaakt van Provençaalse kruiden, Aziatische specerijen en het saffraan uit Spanje. Toch stamt de echte Marokkaanse keuken af van de eerste inwoners van Noord-Afrika; de oorspronkelijke Berber-bevolking. Ook de invloed van de Arabieren, die in de zevende eeuw het land binnenvielen, is nog steeds terug te zien in de Marokkaanse keuken. Zij introduceerden specerijen als komijn, paprikapoeder en kurkuma.

Marokkaanse eetgewoonten

In de Marokkaanse keuken zijn de vrouwen de baas! Recepten worden van generatie op generatie doorgegeven. De Marokkaanse vrouwen koken met precisie en hechten veel belang aan de presentatie van gerechten. Marokkanen staan echter het meest bekend om hun gastvrijheid. Het is daarom onbeleefd om eten te weigeren. Er wordt altijd veel te veel gemaakt, maar er wordt niets weggegooid. De restjes worden gewoon in de volgende maaltijd verwerkt!

Het eten in Marokko wordt altijd in grote schalen geserveerd en met de hand gegeten. Met de rechterhand wordt het eten gepakt en gegeten. Hoewel het eten een sociaal gebeuren is in Marokko, eten de mannen en vrouwen apart.

Dagelijkse eetgewoonten
Het ontbijt in Marokko is heel uitgebreid. De meeste vrouwen bakken zelf het brood. Dit brood wordt belegd met jam, honing of hartig beleg. Daarnaast eten Marokkanen in de ochtend ook graag dunne pannenkoeken. Deze worden belegd met boter en suiker of honing. Erg zoet dus! Als extraatje kun je ook gekookte eieren, zwarte olijven, schapenkaas en/of gepelde tomaten eten.

De lunch bestaat over het algemeen uit een kruidige stoofpot van lamsvlees, vis of kip met groenten. Hierbij kun je salade, brood of couscous eten. Je eet dus, net als in de avond, een warme maaltijd. In de avond eten Marokkanen vaak de restjes die over zijn van de lunch. Je begint meestal met een salade van bijvoorbeeld tomaat en aubergine. Ook tijdens het avondmaal wordt brood gegeten.

Marokkaanse maaltijden

De meerderheid van de Marokkaanse bevolking is moslim. Daarom wordt er geen varkensvlees gegeten, maar eten de Marokkanen kip, lamsvlees of rundvlees. Kip is het meest gegeten vlees in het land. Ook heeft Marokko een aantal typische gerechten die je geproefd moet hebben!

Couscous
Couscous is het meest bekende recept uit Marokko. Het wordt gemaakt van grof gemalen gries van tarwe. Hoe verder je in Afrika richting het Midden-Oosten reist, hoe minder vaak couscous wordt gegeten. Traditioneel wordt couscous door de Marokkanen op vrijdag gegeten. Vrijdag is “de dag van de samenkomst van de gemeenschap”, waardoor couscous een belangrijke culturele betekenis heeft.

Koken met tajine
In Marokko wordt veel met de tajine gekookt. De tajine is een aardewerken stoofpot. De werking van een tajine doet denken aan een braadpan. Bij het koken slaat de condens neer op het deksel en komt het weer terug in de schaal. De tajine wordt gebruikt om groente-, vlees- en visgerechten in te bereiden.

Kruiden en specerijen
Kruiden en specerijen worden al eeuwenlang in grote hoeveelheden geïmporteerd. Veel kruiden komen echter in Marokko zelf voor. Kruiden zijn erg belangrijk in de Marokkaanse keuken. Belangrijke kruiden zijn kaneel, komijn, peper, gember, saffraan en kurkuma. Een Marokkaans gerecht zonder één van deze kruiden is als een televisie zonder afstandsbediening; het is onmisbaar!

Ben je van plan om Marokkaans te koken? Denk dan dus aan de kruiden! De typische specerijen maken een Marokkaanse maaltijd compleet. Bsaha!

Tajine met kip en artisjokharten

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Zin in een heerlijke, uitgebreide maaltijd? Dan moet je dit recept voor tajine met kip ...

Lees meer

Marokkaanse stoofschotel met lamsvlees

Gemiddelde waardering: (0 / 5)

Deze stoofschotel met lamsvlees, zoete aardappelen gedroogde pruimen is puur genieten. Heerlijk met een beetje rijst. ...

Lees meer

Marokkaanse couscoussalade

Gemiddelde waardering: (3.3 / 5)

Dit recept is gezond én erg lekker. Deze Marokkaanse couscoussalade met cherrytomaatjes, feta, olijven, gedroogde ...

Lees meer

Driehoekjes met paprika en witte kaas

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Dit Marokkaanse hapje is heel eenvoudig klaar te maken en is heerlijk als hapje voor ...

Lees meer

Marokkaanse kip tajine

Gemiddelde waardering: (4.5 / 5)

Maak nu eenvoudig deze heerlijke en kruidige kip tajine met dit recept. Het zit vol ...

Lees meer

Chapati

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Chapati’s zijn erg gemakkelijk te maken en lekker als bijgerecht. Heerlijk bij een curry gerecht! Je ...

Lees meer

Couscous salade

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Deze couscous salade moet minstens 1 uur in de koelkast hebben gestaan voordat het gerecht ...

Lees meer
  • © 2017 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab