Zo maak je Japanse in soja gemarineerde eieren

Zo maak je Japanse in soja gemarineerde eieren

Ramen ei, ook wel bekend als shoyu egg, soja eieren en ajitsuke tamago is een zachtgekookt eitje in een marinade van sojasaus en andere Japanse smaakmakers. Een eitje vol umami dus. Daarom vinden we dat het een onmisbare topping is op een kom noedelsoep, maar we vinden het eitje ook lekker om te eten als snack. We hebben om die reden ook altijd een bakje in de koelkast. Je kunt de eieren zo'n 5 dagen bewaren na het marineren.

De marinade is ontzettend makkelijk en bestaat uit 4 ingrediënten. Sojasaus, mirin en sake kun je vinden in de supermarkt, maar ook in de Aziatische supermarkt. Wil je geen alcohol gebruiken? Dan kun je de sake ook vervangen door water. Hoe langer je de eieren marineert, hoe sterker de smaak wordt. Hierdoor wordt het ramen ei ook zouter, je kunt daarom ook kiezen voor sojasaus met minder zout. Want dat is net zo lekker.

Ramen ei gebruiken als topping? Maak dan eens deze ramen soep met zalm.

Ramen ei

Ramen ei

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Onmisbaar als topping op noedelsoep: een Japanse ramen ei. Zachtgekookte eieren in een sojasaus marinade vol umami!
Gang Bijgerecht, Snacks
Keuken Aziatisch, Japans
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 8 uur 15 minuten
Totale tijd 8 uur 20 minuten
Porties 6 eieren
calorieën 128

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 100 ml sojasaus
  • 100 ml mirin
  • 100 ml sake of water
  • 1 tl suiker

Instructies

  • Breng water aan de kook in een pan. Voeg de eieren toe en verlaag het vuur. Kook de eieren 6 ½ tot 7 minuten, zodat het eigeel nog mooi zacht is vanbinnen. Doe daarna de eieren in een bad met ijswater, zodat ze niet verder koken.
  • Breng ondertussen de sojasaus, mirin, sake (of water) en de suiker aan de kook in een steelpannetje. Roer tot de suiker is opgelost en laat 1 minuut pruttelen. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Doe de marinade in een bak of goed afsluitbare plastic zak. Voeg de gepelde eieren toe, en zorg dat alle eieren bedekt zijn met de marinade. Laat de ramen eieren minimaal 8 uren marineren.
  • Serveer het ramen ei met noedelsoep, of bij een rijstgerecht.

Tip: voeg een eetlepel azijn toe tijdens het koken van de eieren, hierdoor kun je gemakkelijk de schil pellen.

Ook lekker: ramen soep met spek.

Wil je dat de dooier mooi gecentreerd is? Roer dan de eerste 3 minuten van het koken de eieren met eetstokjes of een lepel.

Gemarineerde eieren

Maak ook eens: gevulde eieren met avocado.

Soja eieren

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024