Salie fritti: gefrituurde salie met ansjovis
Dit moet je proberen: salie fritti. Gefrituurde salie met daartussen ansjovis in een krokant en luchtig jasje. Een perfect voorbeeld van de schoonheid van de Italiaanse keuken waar eenvoudige ingrediënten worden omgetoverd tot culinaire hoogstandjes. Dit hapje met een verfijnde smaak wordt in Italië vaak geserveerd als aperitief. Maar ook tijdens de borrel vinden we de salie fritti ontzettend lekker.
Het lijkt lastig te maken, maar niks is minder waar. Het geheim van dit gerecht zit namelijk in de eenvoud ervan, waarbij verse salieblaadjes worden ondergedompeld in een luchtig beslag en vervolgens worden gevuld met een stukje ansjovis. Daarna worden ze gefrituurd tot ze heerlijk knapperig zijn.
Salie en ansjovis over? Maak dan eens: crostini met burrata, ansjovis en gefrituurde salie
Ingrediënten
- 100 gr bloem
- 120 ml bruisend water koud
- 20 salieblaadjes
- 5 ansjovisfilets
- zeezout
- citroen partjes
Instructies
- Meng bruisend water en bloem in een mengkom. Klontjes in het beslag van de salie fritti zijn geen probleem, want tijdens het frituren zullen deze klontjes heerlijke knapperige belletjes worden. Laat het mengsel 15 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm olie in een frituurpan tot 180 graden.
- Was de ansjovis, zodat de vis niet meer zo zout is en dep goed droog met keukenpapier.
- Haal het beslag uit de koelkast en dompel de salieblaadjes in tweetallen van gelijke grootte in het beslag. Leg een ansjovisfilet op het salieblaadje en druk vervolgens de ander erboven op. Voeg de salie fritti toe aan de frituurpan en bak ongeveer 1 minuut, of tot goudbruin.
- Haal de salie fritti uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zeezoutvlokken en serveer met een partje citroen.
De salie fritti is extra lekker met een Italiaanse drankje als limoncello spritz.
Tip: kies voor grote salieblaadjes.
Ook lekker: calamares met limoen mayo.
Maak ook eens Aperol spritz cocktail.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?