Dit is dus waarom er een gat in je bagel zit

Waarom zit er een gat in je bagel

Eerst een paar feitjes over de bagel: rond broodje met een gat erin én het enige broodje dat eerst in water gekookt wordt, voordat het wordt gebakken in de oven. De bagel is door Joodse immigranten naar Amerika gebracht en het meest gegeten met roomkaas.

Dit maakt maakt een bagel anders

De truc zit in het proces van het bakken van bagels. In plaats van direct in de oven te worden gebakken, worden ze eerst gekookt. Dit geeft ze hun kenmerkende smaak. Sommige bakkers doen het anders, het maken van een authentieke bagel kost namelijk zo’n 18 tot 24 uur. Steeds meer bakkers stomen de bagels in de oven. Dit zorgt voor een té luchtige bagel en als kenner weet je dat echte bagels stevig en zwaar op de maag horen te zijn.

Lekker: bagel met eiersalade bieslook, krokante ham of vegan bacon.

Daarom is dus dat gat

Het gat in de bagel heeft eigenlijk een heel logische verklaring. Vroeger boorden marktkoopmannen een gat in de broodjes om ze gemakkelijker te kunnen laten zien. Ze hingen de bagels aan touwen of stokken, zodat ze ze aan de gevels van hun winkels konden hangen. Nu zie je dat niet meer, dus eigenlijk is het gat wat overbodig.

De bagel lijkt overigens veel op de donut maar valt veel zwaarder, is voedzamer en wordt niet gefrituurd. En nee, een bagel is niet gezonder dan een boterham.

Bagel recept

Zelf bagels maken

Bagels maken dat kan je prima zelf:
//Meng 500 gr bloem, 5 gram zout, 10 gram suiker 7 gram gedroogde gist en 300 ml lauwwarm water in een kwartier tot een soepel deeg. Zet het deeg afgedekt voor een uur weg om te laten rijzen op een warme plek.

//Verdeel het deeg in acht bollen en druk een beetje plat. Maak met je vinger een gat in elke broodbol en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Laat nog een keer afgedekt rijzen voor een half uur.

//Verwarm intussen de oven voor op 220 graden en breng een pan water aan de kook.

//Leg een paar bagels in het water en laat ze een minuut koken. Keer halverwege om. Haal de bagels met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een schone doek. Doe dit zo met alle andere. Leg de bagels terug op de met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met *zaadjes naar keuze. Bak ze in 20 minuten goudbruin. *Denk aan sesamzaad, maanzaad, lijnzaad, pompoenpitten, grof zout of maak er een combinatie van.

Daarom zit er een gat in je bagel

Varieer met een bagel: toast met avocado en ei citroen en komijn, smashed avocado!

Geschreven op: 1 juli 2023

Lees verder

Door Geschreven op: 1 juli 2023Laatste update: 3 februari 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen