Zo schil én bewaar je gember het best
Liggen er bij jou ook harde stukken ingedroogde gember in de koelkast? Vanaf nu niet meer. Met deze tips heb je altijd een stuk verse gember in huis.
Verse gember heeft iets verslavends met zijn tegelijk verfrissende en verwarmende effect. Bovendien is gember erg gezond. Daarom hebben we graag altijd een stuk bij de hand. Maar: deze komt vaak niet in één keer op. Gelukkig kun je verse gember, mits juist opgeborgen, prima een tijdje bewaren. Op allerlei verschillende manieren.
Hoe bewaar je gember?
Bij voorkeur in de koelkast. Leg de verse gember niet los in de koelkast, maar stop het ongeschild in een plastic zakje – zonder lucht – in de groentelade. Wil je het écht goed doen? Dan rol je de verse gember ook nog in keukenpapier voordat je het in het plastic zakje stopt. Hoe lang je verse gember kunt bewaren? Ongeschild én goed ingepakt is de gember in de koelkast zo’n drie weken goed.
Gember schillen
Voor eens en voor altijd: gember schil je het makkelijkst met behulp van een kleine lepel. Probeer maar eens, het werkt echt. Wil je gember ook liever geschild bewaren? Dit kan, maar leg het stuk geschilde gember dan wel in een bakje water in de koelkast. Dit voorkomt dat de gember uitdroogt. Je moet het water wel dagelijks verversen. Deze bewaarmethode is handig wanneer je gember elke dag gebruikt. Als je geschilde gember vochtig houdt, blijft de gember zo’n drie weken goed.
Tip! Onderdompelen kan óók met wodka: dan kun je de gember nog iets langer bewaren. Al zal de smaak wel anders worden.
Gember invriezen
Je kunt een geschilde gemberwortel ook invriezen in een diepvrieszak. Daar kun je vervolgens gemakkelijk telkens wat vanaf raspen voor in bijvoorbeeld je curry. Leg de bevroren gemberwortel na het raspen wel op tijd weer terug in de vriezer. Hoe lang je verse gember in de vriezer kunt bewaren? Ongeveer drie maanden.
Gember snijden
Handiger is om de gember in stukken of plakken, ongeschild of niet, te bewaren in een diepvrieszak in de vriezer. Ideaal voor het maken van verse gemberthee. Doe wat bevroren stukken in je mok en giet er kokend water bij. Je hoeft de gember niet eerst te laten ontdooien. Het voordeel? De thee is direct op een fijne drinktemperatuur. Extra tip: erg handig voor in smoothies. Gesneden gember is ook zo’n drie maanden houdbaar.
Gember raspen
Je kunt de gember ook alvast raspen voordat je het invriest. Leg de rasp op kleine hoopjes op een bord en bedek deze met huishoud- of aluminiumfolie. Eenmaal bevroren kun je de hoopjes vervolgens in één (luchtdicht) bakje bewaren in de vriezer. Zo kun je de gember per portie ontdooien. Handig! Ook deze bevroren porties zijn drie maanden houdbaar.
Gember drogen
Wist je dat je je gember ook kunt drogen? Rasp de gemberwortel, verspreid de rasp over bakpapier en laat dit vervolgens zo’n vier dagen drogen in een koele maar droge ruimte. Daarna kun je de gedroogde gember in een plastic zakje of potje bewaren buiten de koelkast. Op deze manier blijft de gember wel één jaar goed.
Restjes gember
Inmiddels ben je een expert in het schillen en bewaren van gember. Toch blijft er wel eens een centimeter of twee aan gember over. Wat je met deze restjes kunt doen? Nou, dit: 3 tips voor je restje gember.
Lekker: gezonde shot voor ’n hoop energie.
Recente recepten en artikelen