Green juice zin of onzin?

Het idee om je groenten op te drinken klinkt voor velen aantrekkelijk. Misschien hou je niet van de smaak van groenten of vind je groenten klaarmaken teveel moeite. Of, en hier is de magie van marketing aan het werk – je hebt gehoord dat een groen sapje of green juice één van de ‘gezondste’ dingen is die je kunt consumeren. Is dit allemaal onzin?

Green juice zin of onzin

Het belangrijkste om te begrijpen van green juices is dat ze in sommige gevallen een aanvulling kunnen zijn op een algemeen gezond dieet, maar dat ze zeker geen vervanging zijn voor volwaardige voeding.

De zin en onzin van green juice in het kort

Een groen sapje kan een verfrissende en soms calorie- en suikerarme drank zijn. Sommige green juices bevatten bijvoorbeeld 50 calorieën en slechts 5 gram natuurlijke suikers. Voor mensen die helemaal niet of niet genoeg groenten eten, hoeft een green juice daarom geen onzin te zijn maar juist een makkelijke manier om hun voedingsstoffen aan te vullen. Maar omdat de groentepulp wordt weggegooid, mis je wel de vezels.

// Voordelen van groene smoothies

In tegenstelling tot sappen worden smoothies gemaakt met hele groenten, dus ze kunnen een goede bron van vezels en voedingsstoffen zijn. Maar je kunt het beste je eigen green juice maken. Commercieel verkrijgbare smoothies kunnen namelijk veel sap bevatten en maar weinig hele vruchten of groenten.

Eén van de door ons bekeken green juices bevat bijvoorbeeld vier soorten vruchtensap voordat je bij de spinazie en boerenkool komt. De perceptie is dat je gezonde groenten drinkt, maar het is meestal gewoon groen getint vruchtensap. Door een proteïne aan een smoothie toe te voegen, zoals yoghurt, melk of notenboter, wordt het meer vullend.

// Hoe zit het met groene poeders?

Ze zouden je energie een boost geven, je darmen en hersenen gezonder maken en je immuunsysteem versterken. De meeste hebben een lange lijst ingrediënten die veel verder gaan dan groenten en fruit, zoals zaden, algen, kruiden, probiotica en paddenstoelen. Het verpulveren van al deze ingrediënten in een green juice poeder betekent dat je een geconcentreerde vorm (te) veel van deze voedingsstoffen kunt binnenkrijgen.

Green juice ter aanvulling

// Conclusie

Green juices hoeven geen onzin te zijn als ze worden ingezet als aanvulling op een gezond dieet. Maar, ze zijn geen vervanging voor het eten van hele groenten, vanwege het gebrek aan vezels. Ze kunnen een laagcalorische en suikerarme optie zijn voor wie moeite heeft met het consumeren van voldoende groenten. Zelfgemaakte groene smoothies (die hele groenten bevatten) zijn een betere bron van vezels en voedingsstoffen.

Drink gezonde groenten: groene smoothie met spinazie.

Lees verder

Door Geschreven op: 29 februari 2024Laatste update: 15 juni 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

picknick boek juli 2024 instagram
De Smaak van Italie zomer editie

Recente recepten en artikelen