Kookboekenweek en het GOUDEN kookboek

Van 3 t/m 12 november is het kookboekenweek en de bekendmaking van Het Gouden Kookboek.

Update:
De winnaars van de Food and Friends Gouden Kookboek vakjuryprijs en publieksprijs zijn bekend. De vakjury bekroonde het Chin. Ind. Rest. Kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Ting Yuen tot het Gouden Kookboek van 2023. De publieksprijs ging naar het kookboek Toetjesbijbel van Rutger van den broek, het was de duidelijke publiekslieveling.

Kookboekenweek

Ruim een week vieren boekhandel en bibliotheek de liefde voor mooie kookboeken en voor lekker eten. Daarnaast liggen ze vol met mooie, toffe kookboeken en uiteraard is ook de kookboekenverkiezing in volle gang.

Het Food and Friends Gouden Kookboek van 2023

Er zijn dit jaar twee prijzen te winnen, er is zowel een juryprijs als een publieksprijs. En dat betekent dat jij kunt stemmen – van 20 oktober t/m 7 november 2023 – op je favoriete kookboek. Het Food and Friends Gouden Kookboek wordt uitgereikt op vrijdag 10 november 2023.

Het gouden kookboek

Op 10 november wordt Het Gouden Kookboek uitgereikt, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. Heb jij al gestemd op je favoriete kookboek? Doe dat hier. Stem en ontvang ook nog eens een gratis e-magazine bomvol (71!) recepten.

Door te stemmen maak je zelf ook kans: een culinaire reis t.w.v. €2000 – vijf waardebonnen van Crisp t.w.v. €100 – een stapel deelnemende kookboeken t.w.v. €150

Voor vele kookboekenschrijvers zijn het spannende dagen. Deze zes kookboeken zijn genomineerd door de vakjury en maken kans om Het Gouden Kookboek te winnen.

# 1. Chin. Ind. Rest. Kookboek

De jury: ‘Dit mag met recht de canon van die Chin. Ind. keuken worden genoemd. What happens behind the doorgeefluik stays behind the doorgeefluik gaat niet langer op.’
> Naar het boek: Chin. Ind. Rest. Kookboek

Ook nieuw: je leest het hier, kookboek Italopop.

# 2. Van Wafel tot Koek

De jury: ‘We hebben hier te maken met een unieke collectie recepten voor feestelijke koeken, wafels en vlaaien uit de Lage Landen – mét interessante achtergrondverhalen.’
> Naar het boek: Van Wafel tot Koek

# 3. Jiwa

De jury: ‘Dit is funky fusion met een Indo-Moluks-Europese groove. Er wordt gewokt, gestoomd, gebakken, gefrituurd en gerookt, en als bonus: gelachen én gedanst.’
> Naar het boek: Jiwa

# 4. Hommage

De jury: ‘De onuitputtelijke passie voor mosselen spat van de pagina’s af. Wie het kookboek leest, raakt haast als vanzelf net zo verliefd op de mossel als Sergio Herman.’
> Naar het boek: Hommage

# 5. Wntrlust

De jury: ‘Bloemkoolchowder anyone? Of liever een pompoenpanzanella of choucroutekroketje? Winters comfortfood wordt hier naar een hoger niveau getild.’
> Naar het boek: Wntrlust

# 6. De keukens van Oekraïne

De jury: ‘Een kookboek over de rijke keukens van Oekraïne. Het bevat een schat aan achtergrondinformatie over de culinaire geschiedenis en gebruiken van dit enorme land.
> Naar het boek: De keukens van Oekraïne

Kookboekenweek en gouden kookboek
Genomineerd Gouden kookboek 2023

De jury

Op de avond van Het Gouden Kookboek komt de hele kookboekenwereld samen en reikt de vakjury Het Gouden Kookboek uit. De vakjury van Het Gouden Kookboek bestaat uit:
# Nadia Zerouali, (voorzitter) presentatrice, kookboekenauteur, winnaar Gouden Kookboek 2017 en eigenaar van SOUQ en de Couscousbar
# Sacha de boer, presentatrice en fotografe
# Casper van Dijk, ervaren duizendpoot in de culinaire wereld, boekhandel Kramer in Winterswijk
# Jeroen Doucet, strategie- en conceptontwikkeling, podcast: watschaftdepodcast.com
# Minta Nicolai, coördinator culinair Delicious magazine, vinoloog, auteur Hoge Hakken aan de Wijn, culinaire concepten
# Sander Overeinder, chef en eigenaar van restaurant As, Amsterdam
# Barbara Serulus, culinair journalist voor De Standaard Magazine en Knack Weekend

Zij kozen uit alle ingezonden boeken de 6 nominaties, wie denk jij dat er gaat winnen?

Update:
De winnaars zijn bekend, zie hieronder!

Zin gekregen om iets lekkers te maken: bieten galettes van bladerdeeg, deze harmonieuze dans van zoete rode bieten, balsamicoazijn en geitenkaas is al tijden een favoriet onder foodies.

Winnaar Gouden Kookboek

Lees verder

Door Geschreven op: 7 november 2019Laatste update: 13 november 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen