Kookboekenweek en het GOUDEN kookboek

Vanaf morgen 8 t/m 17 november is het kookboekenweek en vanavond is de uitreiking van het ‘Gouden Kookboek’.

Kanshebbers Kookboeken 2019

Ruim een week vieren boekhandel en bibliotheek mooie kookboeken en de liefde voor lekker eten. Daarnaast liggen ze vol met mooie, toffe kookboeken.

Er zijn tal van activiteiten, zo kun je onder andere sambal maken met Vanja van ’t kookboek ‘Indorock’. Waar en wanneer dat lees je hier. Kom naar de proeverij van Nijntje en chef-kok Samuel Levie, proef diverse hapjes uit het nieuwe Nijntje kookboek ‘Eten met Nijntje’ en doe mee aan Nijntjes groenten quiz. Praat met Mari Maris over haar groentetuin en geniet van een kleine selectie van hapjes uit de prachtige nieuwe kookbijbel Maison Mari.

Meer activiteiten, plaats en tijd lees je hier.

Kom naar het Foodie Festival op 16 november, een inspirerend event met workshops, schrijvers van de nieuwste kookboeken, chefs en culinair historici. Extra bijzonder, culinaire grootheden Claudia Roden en Alain Passard zijn erbij!

https://www.instagram.com/p/B4fpeLai-Cb/

Hét gouden kookboek

Vanavond, de vooravond van de Kookboekenweek 2019, wordt Het Gouden Kookboek uitgereikt, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar.

Voor vijf kookboekenschrijvers is het een spannende dag. Deze kookboeken maken kans “Het Gouden Kookboek 2019” te winnen.

# 1. Indorock

De jury: ‘Dit boek van Vanja van der Leeden rockt aan alle kanten. De Indonesische keuken op een uitdagende en eigenzinnige manier.’ Een pittige liefdesbetuiging aan Indonesië, vol met verrassende fusiongerechten zoals Balinese porchetta en romige jackfruitcury – eenmaal geproefd wil je meer.

Meer Indorock lees je hier, het Indonesische kookboek van nu.

# 2. Bouillon

De jury: ‘Een geweldig basisboek van een ervaren chef. Als je de inhoud van dit boek onder de knie krijgt, kun je écht koken.’ Jean Beddington onthult de geheimen achter zo’n perfecte bouillon. Of het er nu een is op basis van groente, gevogelte of vis; in dit boek staan ze allemaal. Want als de bouillon goed is, dan ligt het succes van het gerecht binnen handbereik.

# 3. Brits bakboek

De jury: ‘Een must voor bakliefhebbers, geschreven door het Belgische jurylid van The Bake Off.’ Een Brits bakboek, een ode aan de uitgebreide en florerende Britse bakcultuur, geeft Regula Ysewijn haar 100 favoriete Britse recepten voor zoet en hartig gebak. Van de fuitbreads en hartige imposante pies waar de Britten beroemd om zijn tot onbekendere koekjes en taartjes voor bij de iconische Afternoon Tea. Taart, cake, koeken, scones, buns, pies, brood en ander zoet en hartig gebak is verstrengeld met de identiteit van de Britten en dat is ook te zien in de recepten in dit boek.

# 4. Eten met Nijntje

De jury: ‘Vijf verhalen en veertig recepten rond het beroemdste konijn ter wereld. Met het aanleren van liefde voor eten kun je niet vroeg genoeg beginnen!’ De recepten in dit kookboek zijn voor de hele familie, maar bij uitstek geschikt voor dreumesen, peuters en kleuters. Hoe maak je groenten tot hun lievelingseten? Hoe verleid je ze tot het proberen van nieuwe smaken? Een lees- en kookboek van Samuel Levie vol inspiratie voor het hele gezin.

# 5. Najat

De jury: ‘Een prachtig gefotografeerd, toegankelijk kookboek van een chef die al 2 jaar op rij de prijs won van Worlds Best Moroccan Cuisine.’ Echt Marokkaans koken leer je pas echt met dit kookboek van Najat Kaanache. Ze werkte bij de beste sterrenrestaurants ter wereld, waaronder El Bulli en Noma en heeft nu haar eigen restaurant, NUR, in de medina van Fez. Koken met natuurlijke ingrediënten, maar wél met sterallures.

Het gouden kookboek

De jury

Op de avond van Het Gouden Kookboek komt de hele kookboekenwereld samen en reikt de vakjury Het Gouden Kookboek uit. De vakjury van Het Gouden Kookboek bestaat uit:
# Janny van der Heijden, culinair publiciste en voorzitter.
# Jonah Freud, de Kookboekhandel en Parool.
# Daan van der Valk, boekhandel H. de Vries
# Ronald Giphart, schrijver en culinair journalist
# Makkie Mulder, voormalig hoofdredactrice Delicious

Wie denk jij dat er gaat winnen?

Yes! Vanja van der Leeden wint het Gouden Kookboek met Indorock!

Zin gekregen in een gerechtje van Vanja uit het boek Indorock?
Rendang van jackfruit. Stoofgerecht gekookt in kruiden en kokosmelk, ’n feestje!

Geschreven op: 7 november 2019

Door Geschreven op: 7 november 2019Laatste update: 1 maart 2022