De beste espresso voor je recepten

Maak van een perfect gezette espresso het middelpunt van jouw koffiecreatie met recepten op basis van espresso.​

Espresso Affogato recept

Zo maak je de beste espresso voor een koffierecept

Samen met thee is koffie de populairste drank in ons land. En dat is ook niet gek, want veel mensen kunnen de opkikker die koffie geeft iedere ochtend best goed gebruiken. Sinds de ontdekking door de Arabieren en de wereldwijde handel en verspreiding van koffie door de VOC is gebleken dat het om een zeer veelzijdig product gaat. Zo kun je niet alleen talloze koffievariaties bedenken, maar koffie ook op allerlei manieren in recepten verwerken. Vooral espresso wordt vaak gebruikt vanwege de rijke smaak. Hieronder vind je handige tips voor het zetten van de beste espresso.

Espresso recepten: dalgona koffie koffie met een fluffy koffielaag of denk aan een ijskoffie gemaakt van espresso.

Ook een idee, maak eens een affogato, het klassieke nagerecht dat iedereen kent, bestaat uit een bolletje (of twee) vanille-ijs overgoten met een scheut espresso. Het is eenvoudig te bereiden en favoriet bij velen.

Met welk koffieapparaat kun je espresso maken?

Eeuwenlang hebben we in Nederland vooral ‘gewone’ koffie gedronken. Door koffiedik aan gekookt water toe te voegen op het fornuis, met elektrische koffiezetapparaten met een kan en recenter met behulp van een Senseo. Een espresso of koffievariatie zoals ijskoffie dronken we vooral buitenshuis in de horeca. Deze hadden namelijk professionele, dure espressomachines. Ongeveer een jaar of twintig geleden kwamen er in ons land ook betaalbare volautomatische koffiemachines voor thuis op de markt. Een groot deel hiervan kan een respectabele espresso zetten, zelfs als je niet teveel kennis hebt van de ideale instellingen. Ben je wel wat veeleisender als het gaat om je espresso? Dan is een piston koffiemachine waarschijnlijk een betere keuze. Dergelijke halfautomaten laten je zelf onder meer de doorlooptijd en -snelheid, de maalgraad en hoeveelheid koffie bepalen. Wil je geheel handmatig koffie zetten? Gebruik dan een espressopotje.

Affogato recept

Welke koffiebonen gebruik je voor een goede espresso?

Bij het zetten van de perfecte espresso spelen naast de espressomachine natuurlijk ook de juiste koffiebonen een belangrijke rol. Naast de origine van de koffiebonen, is ook het zogenaamde brandprofiel van belang. Geoogste koffiebonen zijn namelijk groen. De bonen krijgen vervolgens hun typerende kleur, aroma en smaak door ze in verschillende fases te branden. Er zijn light roast koffiebonen (milde smaak), medium roast (iets vollere smaken en aroma’s en iets bitterder) en dark roast bonen. Deze laatste koffiebonen zijn het langst gebrand en hebben daardoor een volle, stevige en bittere smaak. Dit maakt deze bonen ideale espressobonen.

Welke maalgraad van koffiebonen is ideaal voor espresso?

Het is ook goed om nog even verder te gaan op de eerder genoemde maalgraad van koffiebonen. Espresso maak je altijd van fijngemalen koffiebonen. Waarom? Fijnere koffiekorrels geven een groter oppervlakte. Hierdoor neemt het water de aroma’s van de bonen optimaal op. Daarnaast zorgen fijngemalen koffiebonen ervoor dat het langer duurt voordat het water er helemaal doorheen gelopen is. Houd overigens wel goed de doorlooptijd in de gaten. Een te lange doorlooptijd geeft te veel bittere tonen in smaak. Ga jij binnenkort iets koken of bakken met koffie? Naast de koffiebonen gebruiken voor koffiedrank geeft gemalen koffie ook een unieke smaak aan een koffierub voor een mooi stuk vlees op de barbecue.

Zo maak je een koffierub

Maal 25 gram koffiebonen fijn. Pel en pers 1 teen knoflook en voeg aan de gemalen koffie toe. Rasp 3 cm verse gember en voeg ook toe samen met 1 el donkere basterdsuiker en 3 tl tabasco, 1 tl grof zeezout en 1 el olijfolie. Meng alles goed fijn tot een dikke pasta. Smeer het vlees goed in met de koffiepasta. Laat minimaal een uur afgedekt marineren.

Lekker bij een kop espresso: pindakaaskoekjes met drie ingrediënten.

Geschreven op: 22 juni 2023

Lees verder

Door Geschreven op: 22 juni 2023Laatste update: 15 juni 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Pastabijbel kookboek juni 2024
De Smaak van Italie mei 2024

Recente recepten en artikelen