Koffie is niet zomaar een drankje of wel?

Koffie meer dan een drankje

Koffie. Het is hét drankje dat heel veel mensen iedere dag drinken, vaak zelfs meerdere keren per dag. Daarmee is het één van de populairste dranken, niet alleen bij ons, maar zelfs wereldwijd. Koffie is er altijd, thuis, op het werk, buiten de deur en zelfs tijdens een familiebezoek of een sollicitatiegesprek. Bied je iemand iets te drinken aan, dan is dat vaak koffie. Dat doet je vermoeden dat koffie niet zo heel veel bijzonders is. Als het overal zo gemakkelijk te krijgen is, dan is er weinig speciaals aan. Toch denken aardig wat mensen daar heel anders over.

Best een knap drankje

Als je kijkt naar de weg die koffiebonen, want daar zetten we onze koffie mee, afleggen tot zij uiteindelijk in de machine belanden om jouw kopje koffie te zetten, dan ga je je alledaagse drankje misschien al met wat andere ogen bekijken. Koffiebonen komen niet zomaar ergens uit een fabriek rollen, nee, het zijn eigenlijk de pitten van de vruchten van de koffieplant. Die vruchten moeten worden geplukt, precies op het juiste moment, en van hun vruchtvlees worden ontdaan. Maar dan ben je er nog niet! Zo’n ‘rauwe’, groene pit, daar kun je nog weinig mee.

Deze moet worden gedroogd en geroosterd om zijn bekende bruine kleur te krijgen. En oh ja, hij moet nog even over de wereld worden getransporteerd, want koffiestruiken groeien op hun best in gebieden rond de evenaar, waar het lekker warm en vochtig is.

Ga je koffiebonen kopen, maar ook als je de voorkeur geeft aan koffiecups of koffiepads, bijvoorbeeld, dan sta je hier waarschijnlijk nauwelijks bij stil. Toch zou het geen kwaad kunnen dat af en toe wel te doen, want zeg nou zelf, deze wetenschap maakt je kopje koffie toch direct een stukje exotischer?

Koffiedrinker of koffiekenner

Is koffie voor heel veel mensen een drankje dat ze redelijk gedachteloos naar binnen werken, omdat het nu eenmaal makkelijk voorhanden is, ligt dat bij anderen heel anders. Steeds meer mensen verdiepen zich meer en meer in koffie, en dan niet alleen in de herkomst, maar ook zeker in de smaak. Als het om koffie gaat heb je namelijk wat te kiezen. Er zijn verschillende rassen, verschillende blends en natuurlijk verschillende manieren om de koffie te zetten, waarbij je de keuze hebt uit verschillende machines. Echte liefhebbers, die drinken niet zomaar koffie, maar die gaan voor de volle ‘experience’, en streven iedere dag naar het perfecte kopje koffie. Zo zie je maar dat een heel alledaags drankje toch heel bijzonder en exclusief kan zijn!

Ook lekker: Dalgona koffie recept ofwel ’n whipped coffee, koffie met een fluffy koffielaag.

Koffie veel meer dan een drankje

Inspiratie: IJskoffie zo maak je de lekkerste omdat ’t soms té warm is voor ’n hete koffie, drinken we om af te koelen een steenkoude cold coffee ofwel ijskoffie. Hier een aantal favoriete ijskoffie recepten.

Geschreven op: 9 september 2021

Lees verder

Door Geschreven op: 9 september 2021Laatste update: 29 juli 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen