Toetjes met citroen 4x

Citroendesserts die je makkelijk maakt voor een zonnige zomerdag.

Toetjes met citroen maken

Het bekende gezegde: ‘Als het leven je citroenen geeft, maak er dan limonade van’. Natuurlijk is verse limonade ook heerlijk, toch zou ik ervoor kiezen om van de citroenen heerlijke citroendesserts te maken die naar de zomer smaken.

// Citroenpudding

Los 90 gr zetmeel op in 200 ml citroensap en 800 ml water. Voeg 250 gr suiker toe en kook op matig vuur, voorzichtig roerend, tot het kookt. Ga door met koken tot een stroperig mengsel en schenk in mooie schaaltjes. Laat afkoelen en zet dan minstens vier uur in de koelkast.

// Citroenijs

Citroensorbet is misschien wel het meest verfrissende dat er is. Om het zelf te maken schil je twee citroenen. Snij in stukjes, waarbij je eventuele pitjes verwijdert. Mix met 200 gr suiker en een eiwit tot het mengsel begint te kloppen. Voeg de geraspte schil van een citroen toe en – blijf mixen – 700 gr ijsblokjes beetje bij beetje. Serveer direct. Voor een nog frissere smaak voeg je een paar basilicumblaadjes toe met de geraspte schil.

Ook eens maken: tiramisu met limoncello limoen en cantuccini, ’n heerlijk fris dessert ofwel citroen toetje.

// Yoghurt-citroenmousse

Deze mousse is al heerlijk, maar ook waanzinnig voor het vullen van meringues. Om het te bereiden, rasp je de schil van drie citroenen en haal je het sap eruit. Doe het sap en de schil in een steelpannetje met 100 ml water en begin op heel laag vuur te verwarmen. Klop ondertussen drie eidooiers los met 120 gr suiker en 30 gr rijstzetmeel. Voeg als het water en de citroen heet zijn 30 gr boter toe en roer om volledig te laten smelten. Schenk dit geleidelijk bij het mengsel van ei, suiker en zetmeel en meng goed om klontjes te voorkomen. Zet de room terug op het vuur en kook verder tot hij helemaal ingedikt is. Doe het nu in een kom en laat het volledig afkoelen voordat je 250 gr Griekse yoghurt en 50 gr poedersuiker toevoegt. Laat de mousse een paar uur in de koelkast rusten voor dat je de mousse gaat serveren.

// Citroen fudge

Fudge is een Amerikaans dessert, meestal gemaakt met chocolade. Het wordt geserveerd in kleine vierkantjes, bijna alsof het een bonbon is. De citroenvariant is perfect voor de zomer en wordt bovendien zonder oven gemaakt. Smelt voor de bereiding 475 gr gehakte witte chocolade in de magnetron of au bain-marie met 30 g boter en 400 g gecondenseerde melk. Voeg als de chocolade volledig is gesmolten het sap en de schil van een geraspte citroen toe en giet het mengsel in een laag bakblik bekleed met bakpapier. Laat de fudge een nacht in de koelkast staan ​​voordat je hem in vierkanten snijdt.

Weetje: fudge staat bekend als een typisch Engels product, maar het is eigenlijk afkomstig uit Amerika. Door toeval en experimenten tijdens een kookles wilde studenten toffee maken, door een te lage temperatuur van het mengsel mislukte het en was de eerste fudge (wat foutje betekend) geboren.

Aanrader: lemon posset recept. Dit is een klassiek Engels nagerecht, het is een soort van citroen pudding gemaakt van crème fraîche, citroen en suiker.

Toetjes met citroen

Van de Siciliaanse traditie tot de Amerikaanse, via een grote klassieker tot een dessert dat op twee manieren kan worden gegeten. Ontdek hoe makkelijk je deze vier zomerse desserts met citroen kunt maken.

Ook lekker: citroen ricottataart met mascarpone. Dit is een variant van de torta delle nonna. Deze Italiaanse taart bestaat uit een boterdeeg en is gevuld met citroenpudding.

Feestje? Onze favoriete food tools voor een zomerparty.

Geschreven op: 19 mei 2023

Lees verder

Door Geschreven op: 19 mei 2023Laatste update: 4 augustus 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen