Recepten van keuken: Indonesische Recepten

indonesische keuken

De Indonesische keuken is een van de meest diverse keukens ter wereld. In de volksmond ook wel Indische keuken genoemd. De diversiteit van de Indonesische keuken komt doordat Indonesië bestaat uit zo’n 17.000 eilanden waarvan er zo’n 6.000 zijn bewoond. Ieder eiland heeft haar eigen voorkeuren voor specifieke kruiden waardoor er veel verschillende variaties zijn ontstaan.

Invloeden van andere landen
Omdat Indonesië op het kruispunt ligt van belangrijke handelsroutes tussen het Midden-Oosten en Azië kwam Indonesië in aanraking met vele verschillende eetgewoontes en ingrediënten. Zo hebben de Indonesiërs de curries, komkommer en bonen uit India overgenomen. Chili, peper, vanille, zuurzak en ananas uit Amerika. Kool en mosterd uit China, maar ook de wok en het roerbakken. Uit Europa zijn de pinda’s, avocado, tomaat, pompoen, cacao en sojabonen geïntroduceerd.

Eetgewoonten
De basis van elke maaltijd is gekookte witte rijst. Tijdens het ontbijt eten Indonesiërs vaak de restjes van de dag ervoor. De restjes rijst, groente en vlees bakken ze dan gezamenlijk even op. Dit ontbijt staat bij ons bekend als nasi goreng. De meeste Indonesische gerechten bevatten een mengsel van kruiden, fijngewreven uien, knoflook en sambal. Dit kruidenmengel wordt gebakken in olie met vlees of vis en groente. Op het laatst wordt er meestal kokosmelk toegevoegd en wordt het geheel nog even gestoofd. Als bijgerecht wordt er vaak kroepoek, atjar en sambal gegeten.

Kruiden
In de Indonesische keuken worden grote hoeveelheden kruiden gebruikt. De meest gebruiken zijn: laos, djintan(komijn),  kentjoer, koenji (kurkuma), djahé (gemberwortel), ketoembar (korianderzaden) en sereh (citroengras). Bladeren zoals daun salam, laurierblad en dean jeroek poeroet (citroenblad) worden ook veel gebruikt in de Indonesische keuken.

Indonesische maaltijden
De typische gerechten van Indonesië kent iedereen wel. Als je nog nooit van deze gerechten gehoord, ze zijn het proberen waard!

Babi panggang
Babi panggang betekent letterlijk varken geroosterd. Gemarineerd varkensvlees wordt geroosterd en opgediend met een saus van varkensbloed of met sambal. De babi pangang die wij in Nederland kennen wordt anders bereid. Het mager varkensvlees wordt eerst gekookt en vervolgens gefrituurd. Het vlees wordt vervolgens in plakken gesneden en overgoten met een gebonden pikante zoetzure saus.

Gado-gado
Gado-gado is een vegetarisch gerecht. Het gerecht is een mix van groenten, gebakken ei en pindasaus. Vaak wordt er kroepoek bij dit gerecht gegeten, vegetariërs kunnen emping als vervanging gebruiken.

Ayam Taliwang
Ayam Taliwang is een gerecht waar een hele geroosterde kip die is gemarineerd met kruiden en specerijen.

Sajoer asem
Sajoer asem wordt ook wel tamarindesoep genoemd en is een zuur groentegerecht met pinda’s. Naast pinda’s zijn de ingrediënten onrijpe nangka, melinjo, zure carambola, Iaboe siam(chayote), katjang pandjang (kousenband), petéhboon, asem en maïs.

Nasi goreng
Nasi goreng betekent letterlijk gekookte rijst gebakken. Nasi goreng wordt in veel verschillende vormen gegeten. De basis van nasi goreng bestaat uit afgekoelde gekookte rijst, olie of boter en ketjap of sojasaus. Vaak wordt nasi goreng gegeten met Spaanse peper, gebakken ui, knoflook, atjar, sambal, spiegelei, kroepoek en saté met pindasaus.

Selamat makan!

Snelle soto ajam

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Als je zin hebt om te genieten in Indonesische sferen dan moet je dit recept ...

Lees meer

Indonesisch gehaktbrood

Gemiddelde waardering: (4.1 / 5)

Gehaktbrood kun je op heel veel verschillende manieren maken. Dit Indonesische gehaktbrood is een heerlijke ...

Lees meer

Indonesische gehaktballetjes in pittige saus

Gemiddelde waardering: (2.5 / 5)

Deze heerlijke Indonesische gehaktballetjes in een zelfgemaakte, pittige saus zijn heerlijk als hoofdgerecht, maar ook ...

Lees meer

Zelf Indonesische rendang maken

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Deze Indonesische maaltijd is eenvoudig te bereiden heerlijk rundvlees met sperziebonen, rijst en een lekker saus. ...

Lees meer

Gebakken banaan

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Goddelijke crispy gebakken banaan, ik hou er van! De pisang goreng zoals we deze ook ...

Lees meer

Indonesische varkenssaté

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Maak deze Indonesische saté met een heerlijke cashewnotensaus nu zelf klaar in een handomdraai. Tip: ...

Lees meer

Gado-gado met pindasaus

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Niets zo lekker als zelfgemaakte Gado-gado! Een Indonesisch groentegerecht, snel en eenvoudig te maken! Mengelmoes ...

Lees meer

Nasi Goreng zelf maken recept

Gemiddelde waardering: (3 / 5)

Voor nasi goreng dient de rijst eerst gekookt te worden. Tijdens het koken kan er ...

Lees meer
  • © 2018 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab