Lekker Hollands: gehaktballen maken

Lekker Hollands: gehaktballen maken

Een balletje zoals je 'm kent van vroeger. Gehaktballen zijn altijd lekker en met onze variant toveren we je terug naar de keuken van je oma. Gevuld met ui, mosterd en ketchup en gebakken in een flinke klont boter. Je hoort het al: met deze ballen vul je jouw keuken nostalgische geuren. Een klein verschil is dat we panko toevoegen, dat is Japans broodkruim. Dit is luchtiger dan paneermeel. Je kunt het vinden bij de Japanse producten in de supermarkt, of in een toko. Niet gevonden? Dan kan paneermeel natuurlijk ook.

We gebruiken half-om-half gehakt, maar rundergehakt is ook ontzettend lekker. In Nederland serveren we de gehaktballen natuurlijk met aardappel en groenten als gekookte sperziebonen. Breng met aardappelpuree of gebakken aardappel een beetje variatie in het gerecht. Met braadvocht kun je trouwens een jus maken, dat is pas lekker voor erbij. Deze ballen zijn ook hartstikke lekker op een zacht bolletje. Maak af met een sausje, en zo maak je jouw eigen broodje bal.

Ook lekker uit de Nederlandse keuken: deze smeuïge zuurkoolstamppot.

Oud Hollandse Gehaktballen

Gehaktballen

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Zelf Oud-Hollandse gehaktballen maken? Dat doe je met dit heerlijke recept, want deze smaken precies zoals vroeger!
Gang Bijgerecht, lunch
Keuken Hollands, Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 6 personen
calorieën 276

Ingrediënten

  • 500 gr half-om-half-gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 ei
  • 45 gr panko paneermeel
  • 1 el mosterd
  • 1 el ketchup
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 el peterselie gedroogd
  • 2 el kaas in blokjes (optioneel)
  • zout en peper
  • 2 el boter

Instructies

  • Meng het gehakt met het gesnipperde ui, ei, panko, mosterd, ketchup, nootmuskaat, peterselie en eventueel kaas in een grote kom.
  • Breng op smaak met zout en peper. Voeg extra panko toe indien het vlees te waterig is.
  • Verdeel het gehakt in 6 gelijke porties en rol elke portie stevig op tot een ronde gehaktbal.
  • Verhit boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de boter gesmolten is, voeg je de gehaktballen toe. Schroei beide kanten dicht en verlaag vervolgens het vuur naar laag.
  • Bak de gehaktballen in ongeveer 12 minuten gaar, waarbij je ze regelmatig omdraait.

Er zijn zoveel andere recepten voor gehaktballen, gehaktballen maken met ei, zonder ei, denk aan: Tsukune. Dat zijn Japanse gehaktballen met kippengehakt. Maar ook noodles met pittige gehaktballetjes. Met dit basisrecept kun je goed experimenteren, dus haal vooral inspiratie bij andere ballen. Deze balletjes in tomatensaus zijn ook erg lekker!

Ook lekker: zelfgemaakte kippensoep.

De gehaktballen kun je 2 dagen bewaren in de koelkast in een goed afgesloten container.

Gehaktballen recept

Maak ook eens: gebakken aardappelen uit de airfryer, het ultieme comfortfood.

Gehaktballen

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024