Recepten van keuken: Spaanse Recepten

Spaanse keuken

De Spaanse keuken is nauw verbonden met de ligging van het land. Spanje is immers bijna helemaal omgeven door water. Het is dus niet verwonderlijk dat zeedieren een belangrijk deel uitmaken van de Spaanse keuken. De échte Spaanse keuken bestaat echter niet. Elke regio heeft haar eigen producten en gerechten, zoals de Baskische, Catalaanse en Galicische keuken. De verscheidenheid in de Spaanse cultuur is dus ook duidelijk zichtbaar in de Spaanse keuken.

Spanje ligt aan de Middellandse zee, waardoor er altijd veel Mediterrane gerechten bereid worden. Niet voor niets is Spanje één van de grondleggers van het Meditteraans dieet. Het binnenland van Spanje biedt ook veel vruchtbare bouwgronden, waardoor het land rijk is aan verse producten.

Geschiedenis Spaanse keuken

Amerikaanse invloeden
De ontdekking van Amerika, in 1942, was niet alleen voor de wereld van grote invloed, maar ook voor de geschiedenis van de Spaanse keuken. Aan het begin van de 16e eeuw kwamen steeds meer levensmiddelen vanuit Amerika aan in Spanje. Denk hierbij aan tomaten, vanille, chocolade en aardappelen. Tot op de dag van vandaag worden deze ingrediënten nog gebruikt in de Spaanse keuken.

Invloed buitenlandse culturen
Ook andere culturen hebben invloed gehad op de Spaanse keuken. De Grieken brachten de olijfolie naar het land. Iets waar de Spanjaarden gretig gebruik van maakten. Anno 2014 is Spanje de grootste olijfolieproducent ter wereld. De Moren hebben echter de grootste invloed gehad op de Spaanse keuken. Tijdens hun jarenlange overheersing voegden zij fruit en specerijen toe aan de Spaanse maaltijden. Zo zijn de combinaties van fruit, noten, vis en vlees ontstaan. Typisch voor de Spaanse gastronomie is rijst, maar ook dit is oorspronkelijk afkomstig van de Moren. De maaltijden die wij “typisch Spaans” noemen, zijn dus eigenlijk een mengeling van allerlei andere culturen die de Spaanse keuken beïnvloed hebben.

Spaanse eetgewoonten

De Spaanse eetcultuur is heel anders dan die wij in Nederland kennen. Spanjaarden eten tweemaal per dag een voor- en hoofdgerecht. Het ontbijt verschilt per regio, maar doorgaans is het ontbijt lekker zoet, met fruit, sterke koffie en zoetigheden als de welbekende churros. Een Spaanse lunch is altijd lekker uitgebreid, omdat Spanjaarden dit zien als de belangrijkste maaltijd van de dag. De lunch is daarom uitgebreider dan het avondeten. Een typisch Spaanse lunch bestaat uit meerdere gangen: voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht. Je zou voor minder een siësta houden! Tijdens het avondeten wordt er daarom licht gegeten. Een salade of sandwich is genoeg om de avond mee door te komen.

Spaanse maaltijden

Mensen buiten Spanje denken over het algemeen dat de Spaanse keuken alleen maar bestaat uit paella, tapas en tortilla´s. De Spaanse keuken is echter zoveel meer dan dat. Zo weten veel mensen niet dat Spanjaarden enorm veel waarde hechten aan de versheid van producten. Diepvriesproducten of voorverpakte groenten worden er bijna niet verkocht.

Binnen de enorme hoeveelheid gerechten die de Spaanse keuken kent, zijn er een aantal internationale begrippen die iedereen kent. Denk bijvoorbeeld aan tapas, paella en de Spaanse tortilla.

Tapas
Tapas vindt zijn oorsprong in Sevilla. Het is een traditionele manier van een tussendoortje nemen. Inmiddels is het concept ´tapas´ over heel Spanje verspreid en maakt men ook in het buitenland graag gebruik van tapas gerechten. Bij iedere gang probeer je kleine gerechtjes uit.

Tortilla
De Spaanse tortilla kan op verschillende manieren geserveerd worden: warm, koud, als sandwich, tapa of maaltijd. Een tortilla is een soort omelet die bestaat uit dungesneden aardappelen en ei.

Paella
De Spaanse stad Valencia is dé paellastad bij uitstek! Paella is een rijstmaaltijd en bestaat onder andere uit rijst, kip, konijn, tomaten, paprika´s en sperziebonen. De zeemanspaella bestaat voornamelijk uit zeevruchten en rijst.

Met de juiste Spaanse ingrediënten kan iedereen een Spaanse maaltijd op tafel zetten. Vergeet ook zeker niet een glas wijn in te schenken voor bij het avondeten. Dat maakt de maaltijd compleet! Buen apetito!

untitled3

Gamba’s pil pil in de koekenpan

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Heb je een tapasavond op de planning staan? Dan is dit gerecht ideaal! Het is ...

Lees meer
Spaanse maaltijdsoep3

Spaanse maaltijdsoep

Gemiddelde waardering: (2.5 / 5)

Deze Spaanse maaltijdsoep zit vol met smaak en is enorm voedzaam! Heerlijk met kikkererwten, chorizo, ...

Lees meer
Churro's

Kaneelchurro’s met poedersuiker

Gemiddelde waardering: (4.3 / 5)

Deze beroemde, Spaanse zoetigheid lijkt misschien ingewikkeld om zelf te maken, maar het is veel ...

Lees meer
Frittata geitenkaas erwten2

Frittata met geitenkaas en doperwten

Gemiddelde waardering: (0 / 5)

Deze Frittata met geitenkaas en doperwten is ideaal als hapje of tapas. Snij hem in ...

Lees meer
IMG_3503_zps2490d03b

Serranoham rolletjes met zongedroogde tomaten

Gemiddelde waardering: (3 / 5)

Serveer deze heerlijke serranoham rolletjes met zongedroogde tomaat, mozzarella, sla en balsamico crème als tapas, ...

Lees meer
aioli

Aioli

Gemiddelde waardering: (0 / 5)

Aioli, ook wel knoflookmayonaise genoemd, is heerlijk op een stukje brood of als saus bij ...

Lees meer
gezouten amandelen

Gezouten amandelen

Gemiddelde waardering: (0 / 5)

Gezouten amandelen zijn heerlijk als tussendoortje, ’s avonds op de bank of als bijgerecht. Gezouten ...

Lees meer
Empanadilla

Empanadilla’s met tonijn en olijven

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Empanadilla’s zijn Spaanse pasteitjes. Deze pasteitjes kunnen allerlei verschillende ingrediënten bevatten. De empanadilla’s in dit ...

Lees meer
Untitled-1

Worstjes in tomatensaus (tapas)

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Kleine worstjes in heerlijke tomatensaus. Lekker als bijgerecht of tapasgerecht. Tip: Ook lekker met een ...

Lees meer
gazpacho

Gazpacho

Gemiddelde waardering: (3.3 / 5)

Gazpacho is een traditionele Spaanse soep met heerlijke smaken en verse ingrediënten. In tegenstelling tot ...

Lees meer
  • © Copyright 2014 simpele-recepten.nl All right Reserved.