Waarom je vaker kaneel zou moeten eten

Kaneel ruikt niet alleen lekker, het werkt verwarmend en zorgt dat de lichaamstemperatuur stijgt. En kaneel doet meer voor je dan opwarmen bij kou alleen. Zo gezond is kaneel.

Kaneel eten

Kaneelstokje

Gemalen of als kaneelstokje. Kaneel is eigenlijk geen echt stokje maar een opgerold stukje boombast. Er zijn verschillende soorten van zoals de Ceylonkaneel uit Sri Lanka en de Cassia uit China. Kaneel uit China is iets wat bitter en meest gemalen verkocht.

Verwarmend: appel met kaneel gekarameliseerde appel met kaneel.

Enthousiast

Wees enthousiast met kaneel tijdens het bakken en koken. Kaneel biedt tal van voordelen voor de gezondheid, onder andere:

// Ontstekingsremmend
Kaneel bevat specifieke verbindingen, zoals flavonoïden, die ontstekingsremmende effecten kunnen hebben. Daarom is het goed om kaneel vaker aan je gerechten toe te voegen en om lekkere gerechten met kaneel te bereiden.

// Eeuwig jong
De antioxidanten in kaneel hebben het vermogen om vroegtijdige veroudering te vertragen. Voor jou geen rimpels! Kaneel zorgt voor het vertragen van vroegtijdige veroudering.

Maak eens: appel-kaneel wraps voor tussendoor.

Kaneel is gezond

// Gunstig voor cholesterol
Er zijn aanwijzingen dat kaneel kan bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolniveau. Onderzoek suggereert dat deze specerij de totale cholesterolwaarden en het schadelijke LDL-cholesterol kan verlagen.

// Lekker warm
Kaneel zorgt dat – net als komijn en gember – je lichaamstemperatuur verhoogt. De specerij stimuleert de bloedsomloop en zorgt dus voor een betere doorbloeding. Van binnenuit warmt het lichaam hierdoor op. Bak lekker vaak een appeltaart of speculaas deze herfst.

// Goed voor je brein
Kaneel biedt mogelijke voordelen voor je brein omdat het de opbouw van een specifiek eiwit in de hersenen lijkt te remmen. Zo zijn er twee stoffen in kaneel, die de opbouw van een specifiek herseneiwit, met de naam ’tau’, lijken te vertragen. Die ophoping van tau is een kenmerk van Alzheimer.

Zelf: appelmoes maken met kaneel of maak als ontbijt toast met kaneel ricotta en gebakken banaan.

Kaneel heeft nog veel meer goede eigenschappen. Toch is teveel kaneel niet goed, dit omdat het schadelijk zou kunnen zijn voor je gezondheid door het stofje coumarine. Dit stofje komt voor in Chinese kaneel. Bij een gevarieerd eetpatroon is er niets aan de hand en is het alleen maar goed voor je.

Boterham kaneel ricotta en banaan

Lees verder

Door Geschreven op: 22 september 2023Laatste update: 22 september 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Pastabijbel kookboek mei 2024
De Smaak van Italie mei 2024

Recente recepten en artikelen