Zo gezond is vette vis

Eet jij al één keer per week zalm of een andere vette vissoort? Vette vis heeft veel voordelen voor je gezondheid. We geven je vijf redenen om vaker een vette vis te eten.

Zo gezond is vette vis

Vette vis, welke soorten zijn er?

Dit zijn vette vissoorten:
Zalm / Bokking / Heilbot / Makreel / Sardines / Haring / Paling / Ansjovis / Sprot / Forel
Ze bevatten van nature veel vetten, zo’n 10 procent en vooral veel omega 3-vetzuren wat erg goed voor je gezondheid is.

Lekker en fris: tartaar met haring bieten en appel op toast.

Waarom is vette vis gezond?

Vette vis is om verschillende redenen gezond. Eén daarvan is de aanwezigheid van omega 3-vetzuren. Deze vetten hebben de volgende positieve invloeden op organen en processen in ons lichaam:

// 1: Ondersteunen het hart
De omega 3-vetzuren in vette vis ondersteunen het hart op verschillende manieren. Zo zijn ze gunstig voor de bloeddruk, hebben ze een gunstige werking op het hart en ondersteunen ze een normaal vetgehalte in het bloed. Dit zijn allemaal zaken die bijdragen aan de gezondheid van dit belangrijke orgaan.

// 2: Bouwstenen voor de hersenen
Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor gezonde hersenen. Ze vormen namelijk een belangrijke bouwsteen voor ons brein. Vooral voor het brein in ontwikkeling zijn ze nagenoeg onmisbaar. Omega 3-vetzuren in vette vis bestaan uit twee varianten: EPA en DHA. Met name DHA is van belang voor de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen.

Deze vetzuren zijn zó belangrijk voor het zich ontwikkelde brein, dat de Gezondheidsraad iedere zwangere vrouw adviseert om ervoor te zorgen dat ze dagelijks 200 mg extra DHA binnenkrijgt. Dat is dus bovenop de dagelijks geadviseerde inname van omega 3 oftewel 250 mg (DHA en EPA).

Maak eens: makreelsalade voor op een cracker of salade met surimi krab is ook een lekker idee.

Vette vis eten

Een zwangere vrouw heeft dus bijna twee keer zoveel omega 3 nodig. In die dosering heeft omega 3 een positief effect op de ontwikkeling van het brein van het kindje in de buik. Ook voor een vrouw die borstvoeding geeft is een hogere inname van DHA essentieel. Daarom geeft de Gezondheidsraad alle zogende vrouwen hetzelfde advies als zwangeren wat betreft dit omega 3-vetzuur.

// 3: Goed voor het gezichtsvermogen
Omega 3-vetzuren zijn niet alleen belangrijk voor de hersenen van het jonge en ongeboren kindje, maar ook voor de ontwikkeling van de ogen. Dat is nog een reden waarom zwangere en zogende vrouwen het advies krijgen om meer omega 3 te slikken. Dat gunstige effect op de ogen hebben omega 3-vetzuren ook voor volwassenen.

// 4: Ondersteunen de luchtwegen
Wist je dat omega 3 zelfs invloed heeft op de luchtwegen? Dat is vooral het geval bij luchtvervuiling in of om het huis. Mensen die hiermee te maken hebben en die daarnaast voldoende omega 3 binnenkrijgen, hebben vaker gezonde luchtwegen dan mensen die niet of nauwelijks omega 3 via voeding of supplementen innemen.

// 5: Voor een gezond gewicht
Gezonde vetten belasten ons lichaam niet, maar ze verzadigen wel goed. Daarom heb je een aanzienlijke tijd geen trek als je iets vets hebt gegeten. Nu blijken omega 3-vetten ook goed te zijn voor het verminderen van buikvet.

Lekker: gerookte zalm met sojadressing.

Vette vis gezond

Wat betekent dit voor jou?

Vette vis is zó gezond dat je deze vissoorten zeker zou moeten opnemen in je eetpatroon. Volgens de Gezondheidsraad zelfs minimaal één keer per week. Lukt dit niet? Gebruik dan een visolie supplement om je inname van gezonde omega 3-vetzuren te optimaliseren. Hier vind je alle informatie over omega 3.

Zo schil en bewaar je gember het best.

Lees verder

Door Geschreven op: 31 augustus 2023Laatste update: 15 juni 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Pastabijbel kookboek juni 2024
De Smaak van Italie mei 2024

Recente recepten en artikelen