Recepten van keuken: Chinese recepten

Chinese keuken

China is een groot land en mede daarom kent China veel verschillende kooktradities. In het Oosten van China wordt meestal rijst als basis in gerechten gebruikt. Ook mie en noedels worden veel gegeten maar dit gebeurt vooral in het Noorden van het land. Kip en eend zijn veelgebruikte vleessoorten in Chinese gerechten en ook de poten worden meegenomen in het gerecht omdat hier veel smaak aan zit.


Chinese ingrediënten


Veel Chinese gerechten worden op zeer heet vuur in een grote wok gebakken. Vlees, groenten, kruiden en sauzen worden één voor één toegevoegd en voortdurend omgeschept tot het gerecht klaar is. Vervolgens worden deze gerechten met rijst, noedels of mie geserveerd. De Chinese keuken staat erom bekend dat contrasterende ingrediënten met elkaar gecombineerd worden. Met het yin-yang principe maken de Chinese de meest aparte combinaties die resulteren in een heerlijke smaaksensatie. Om een gerecht compleet en evenwichtig te maken dienen de yin en yang ingrediënten in balans te zijn. Voorbeelden van Yin ingrediënten zijn: alcohol, suiker, azijn, specerijen, groenten, noten, tofu en tropische vruchten. Voorbeelden van Yang ingrediënten zijn:  vis, zeevruchten, varkensvlees, zout, eieren, gevogelte, sojasaus en rood vlees.


Chinese eetgewoonten


Chinezen eten, zoals de meeste mensen wel weten, met stokjes. Gerechten worden tegelijkertijd opgediend in het midden van de eettafel, waar iedereen hapjes uit kan pakken. Als voorgerecht wordt vaak loempia’s, dim sum of soep geserveerd. De soep is over het algemeen vaak waterig, waardoor het ook wel eens als drank bij de hoofdmaaltijd geserveerd wordt. Hoofdgerechten bestaan vaak uit rijst, noedels of mie met vlees, groenten, kruiden en een saus.


Chinese gerechten


Babi pangangBabi pangang is een zeer bekende Chinese specialiteit. Het is heerlijk krokant, geroosterd varkensvlees in een zoetzure saus en het wordt vaak in combinatie met rijst, nasi of bami gegeten.


Chow meinChow mein is een typisch Chinees gerecht en het bestaat uit geroerbakte noedels met vlees of vis, groenten en eventueel een gebakken ei. Er zijn veel variatiemogelijkheden waarbij geroerbakte noedels altijd als basis gelden.


Ku lo yukKu lo yuk is een typisch Chinees gerecht uit de Kantonese keuken die bestaat uit gepaneerd en gefrituurd varkensvlees in combinatie met ananas, paprika en uit in een zoetzure saus.


Tjap TjoyEen heerlijk Chinees gerecht is tjap tjoy. Het zit vol met vitamines en groenten. Hoewel tjap tjoy eigenlijk ‘gemixte groenten’ betekent, zit er vaak ook vlees in verwerkt. Meestal wordt hiervoor zeer malse kip gebruikt. Tjap tjoy is een gerecht dat erg veel bij Chinese restaurants over de hele wereld besteld wordt.


Dim sumDim sum zijn heerlijke gefrituurde en gestoomde hapjes die vaak als voorgerecht gegeten worden. Dim sum bestaan uit vlees, rijst en groente en kunnen op elk tijdstip van de dag gegeten worden.


PekingeendPekingeend is een zeer bekend gerecht uit Noord-China. De naam stamt af van de hoofdstad van China: Peking. Het Chinese gerecht is over de hele wereld zeer bekend vanwege het heerlijke, dunne en knapperige vel.


KroepoekWat in China bij veel gerechten als bijgerecht gegeten wordt, is kroepoek. De ingrediënten van kroepoek kunnen erg verschillen maar kroepoek is altijd plat en gefrituurd. Meestal wordt dit heerlijke bijgerecht van garnaal of meel gemaakt.


Al deze heerlijke Chinese gerechten kunnen met een goed recept ook thuis gemaakt worden. Je kunt lekker variëren en je hoeft niet meer langs een Chinees restaurant. Veel succes en mànmàn chi! (Eet smakelijk!)


Chinese gerechten

Paella met garnalen

Paella met garnalen

Gemiddelde waardering: (3.3 / 5)

Grote pan met lekkers zó op tafel! Garnalen, rijst en heerlijke kruiden. Dit typisch Spaanse ...

Lees meer

Vegetarische nasi

Gemiddelde waardering: (4.5 / 5)

Vol van smaak, vegetarisch én gezond! En dat in één gerecht. Deze vegetarische nasi met ...

Lees meer
Babi pangang met paksoi en rijst

Babi pangang met paksoi en rijst

Gemiddelde waardering: (4.5 / 5)

Vanaf nu hoef je niet meer naar de Chinees voor een heerlijke, Oosterse maaltijd! Met ...

Lees meer
Babi pangang met sperziebonen

Babi pangang met sperziebonen

Gemiddelde waardering: (4.4 / 5)

Lekker hoor! Heerlijke babi pangang, zelf zo gemaakt met dit recept. Samen met de atjar, ...

Lees meer

Zoetzure saus

Gemiddelde waardering: (3.8 / 5)

Maak nu ook zelf heerlijke zoetzure saus voor bij je Chinese gerecht. Ook lekker met ...

Lees meer

Miesoep zelf maken recept

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Leuk toch, een soep die je eigenlijk met de welbekende stokjes moet eten! Deze Chinese ...

Lees meer

Chinese tomatensoep

Gemiddelde waardering: (2.7 / 5)

De Chinezen eten deze tomatensoep als hoofdgerecht, maar je kunt hem ook als voorgerecht serveren. ...

Lees meer

Pittige chinese groenten met biefreepjes

Gemiddelde waardering: (4.2 / 5)

Dit hoofdgerecht komt uit de Chinese keuken en is te bereiden voor 4 personen. Het ...

Lees meer
  • © 2018 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab