Vijf keer gezonde noten

Noten, je krijgt er energie van, ze zitten vol met vezels, vitamines, antioxidanten en ’t zijn perfecte eiwitbronnen. Vijf keer gezonde noten op ’n rij. Eet de noten ongeroosterd, dit omdat veel belangrijke voedingsstoffen verloren gaan wanneer de noten geroosterd of gebrand worden.

Go nuts! Dit zijn ze:

Walnoten

# Walnoten

Walnoten een superfood, ze bevatten een hoge concentratie plantaardige omega-3 vetzuren die de kans op hartaandoeningen verlagen. Ze helpen tegen stress en een hoge bloeddruk. Ze zijn een goede bron van natuurlijke, essentiële vetzuren. Deze vetzuren kan het lichaam niet zelf aanmaken maar ze zijn wel nodig om alles te laten werken.

Eet noten regelmatig, liefst in ’n kleine hoeveelheid.

# Paranoten

Paranoten, onderschat ze niet. Paranoten zijn super goed voor je 2 tot 5 paranoten per dag hebben al een positief effect op ons immuunsysteem, de vruchtbaarheid en bij het voorkomen van kanker. Met een behoorlijke hoeveelheid vitamine E is de paranoot een echte antioxidanten bom. Deze kleine krachtpatsers doen alleen maar goeds voor lichaam en geest.

Eet noten zo vers mogelijk, dan heb je de meeste voedingsstoffen te pakken.

# Pinda’s

Pinda’s, officieel is ’t geen noot maar een peulvrucht. Pinda’s zitten vol ijzer, B-vitamines en vitamine E. Ze verlagen het LDL-cholesterol en het risico op hart- en vaatziekten. Ze bevatten heel veel proteïne èn zijn een goede bron van arginine, dit is een aminozuur dat kan helpen om je bloeddruk te verlagen. Maak eens ’n pinda snack! pindarotsjes met extra pure chocolade.

Door ’t licht en lucht kunnen noten sneller smaak verliezen, bewaar niet te lang en hou ze droog en goed dicht.

Amandelen ongebrand

# Amandelen

Amandelen, ook deze noot is officieel geen noot maar een zaad vol nuttige voedingsstoffen, vitamines en antioxidanten. Wel één van de rijksten aan vezels onder de noten wel 7 gram per 100 gram amandelen. Ze vullen perfect, mee als tussendoortje dus!

Noten op brood, maak zelf pindakaas of notenpasta. Té leuk en super lekker!

Eet noten zonder zout, want zout verhoogt de bloeddruk.

# Cashewnoten

Cashewnoten, Je komt ze overal tegen zoals de notenboter of in de cashewpasta. De cashewnoot zit vol mineralen, zoals zink, koper en magnesium. Deze dragen bij aan een goed immuunsysteem, zenuwstelsel en spieropbouw. Cashewnoten bevatten minder vet dan bijvoorbeeld pinda’s of pecannoten.

Meng noten door je ontbijtgranen, verwerk ze in een cake of eet ze lekker uit je hand.

Heb je geen nootjes in huis, bestel ze gemakkelijk online, notenshop voor verse noten en gedroogd fruit. Lekker vers, snel en mooi verpakt. Wij maken deze recepten: ontbijt met granola, fruitbrood en de pindarotsjes met de bestelde noten en fruit.

Meer noten? Deze noot kan je elk najaar in het bos vinden.

Lees verder

Door Geschreven op: 29 oktober 2019Laatste update: 21 oktober 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen