Recepten van keuken: Mexicaanse Recepten

Mexicaanse keuken 2

De Mexicaanse keuken is een smeltkroes van culinaire tradities. Het is een combinatie van de Azteekse, Maya en Spaanse keuken. De vroegere gebruiken en gewoonten van de Azteken en de Maya’s moet je hier zeker niet onderschatten. Zij aten vroeger bonen, chili en maïs. Maïs was in die tijd zelfs zo belangrijk dat de Azteken een speciale graangod vereerden. Veel producten waren toen, en ook nu nog, gebaseerd op maïs. Bovendien staan deze vroegere beschavingen bekend om hun jachttechnieken. Vandaar dat vroeger vooral vlees van wilde dieren op het menu stond.

In de tijd van de kolonisatie werd de traditionele keuken met onder andere maïs en bonen verdrongen door de voorkeuren van de Europeanen. De Spanjaarden hadden hun eigen gerechten en ingrediënten meegenomen vanuit Europa. De Spaanse kolonisten waren erg kritisch over de maïs en wilde dit nationale product vervangen door producten gemaakt van tarwemeel. Dit plan mislukte, omdat tarwerassen slecht groeien in Mexico. Tot op de dag van vandaag zie je in vele Mexicaanse voorgerechten een mengeling van de Azteken en de Europese keuken.

Na de input van de Amerikanen zijn veel Mexicaanse gerechten getransformeerd naar de Amerikaanse smaak. Bepaalde gerechten hebben nog wel dezelfde naam, maar smaken toch net wat anders dan origineel. Deze Amerikaanse/Mexicaanse gerechten vallen onder de Tex-Mex keuken.

Mexicaanse eetgewoonten

Net als in vele andere landen is ook in Mexico de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag, maar toch nemen de Mexicanen ´s morgens een flink ontbijt. Ze beginnen de dag graag met een sapje of koffie en een heerlijk gerecht met eieren. De lunch wordt vanaf twee uur genuttigd en bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten wordt over het algemeen pas na zonsondergang geserveerd, maar na een uitgebreide lunch is dat wel vol te houden! Voor de rest hebben Mexicanen maar één regel wat betreft hun eten: als het maar lekker is!

Mexicaanse maaltijden

Wie "Mexico" zegt, zegt "Taco´s". In Nederland kennen we de taco´s die we in de supermarkt kopen: tacoschelpen die we even verwarmen in de oven. Echter, de echte Mexicaanse taco´s zijn wat wij hier wraps noemen. Buurland Amerika is dol op taco´s. De vele vestigingen van Taco Bell zijn daar het bewijs van. De taco is echter niet het enige bekende gerecht uit Mexico.

Tortilla
Wanneer je in een Mexicaans restaurant gaat eten, krijg je een bord op tafel met een handdoekje erover. Je zult er dan achter komen dat hieronder de welbekende tortilla´s liggen. De tortilla is gemaakt van maïs- of tarwemeel. Tegenwoordig worden de Mexicaanse tortilla´s machinaal geproduceerd, maar vroeger deed men dit met de hand.

Burrito
Een burrito is eigenlijk bijna hetzelfde als een taco, maar omdat burrito´s een stuk groter zijn dan de gemiddelde taco wordt er meestal maar één geserveerd. Je kunt een burrito vullen met bonen en vlees, zoals de meeste Mexicanen het liefst hun burrito eten. Een burrito wordt met bloemtortilla bereid. Ze zijn een echte delicatesse in Mexico!

Enchilada
Als je ooit in Mexico komt, kun je er niet omheen: de enchilada. De enchilada is een traditioneel Mexicaans deeggerecht. Het wordt geserveerd met guacamole of salsasaus. Net als een fajita wordt een enchilada opgerold geserveerd. Een quesadilla wordt daarentegen gevouwen. Een enchilada wordt in de oven bereid.

Deze typische gerechten uit de Mexicaanse keuken zijn heerlijk, maar hoe zijn ze te onderscheiden? Op het eerste zich lijken ze allemaal op elkaar. Door de ingrediëntkeuze, bereidingswijze (gegrild of in de oven) en de presentatiewijze wordt bepaald of je een fajita, enchilada of quesadilla aan het eten bent.

Guacamole
Als je Mexicaans aan het koken bent, dan mag de guacamole zeker niet ontbreken!  Deze saus komt oorspronkelijk uit het zuiden van Mexico. De (dip)saus bestaat uit avocado, tomaat, uit, citroensap en jalapeñopepers. Deze groene saus wordt voornamelijk gegeten met de tortilla of bij tortillachips. De guacamole is voor de Mexicanen wat de tzatziki voor de Grieken is: een heerlijke saus die, als het maar even kan, bij ieder gerecht geserveerd wordt.

Ontdek zelf de Mexicaanse keuken en bereid gerechten om je vingers bij af te likken! Buen apetito!

Mexicaanse ovenschotel met tortillachips

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Voeg een Mexicaans tintje toe aan je avondmaaltijd met deze Mexicaanse ovenschotel met tortillachips. Maak ...

Lees meer

Mexicaanse gevulde paprika’s

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Deze Mexicaanse gevulde paprika’s zijn niet alleen een feest voor het oog, maar ook voor ...

Lees meer

Mexicaanse Tortilla taart

Gemiddelde waardering: (4.3 / 5)

Zin om eens wat anders op tafel te zetten? Deze Mexicaanse ovenschotel met verse andijvie, ...

Lees meer
Burrito met paprikarijst

Burrito met paprikarijst

Gemiddelde waardering: (3.7 / 5)

Burrito’s zijn een heerlijke Mexicaanse specialiteit. Erg lekker voor in het weekend, wanneer je misschien ...

Lees meer

Chili met kip en cashewnoten

Gemiddelde waardering: (3.7 / 5)

Een chili- en kipgerecht waarbij je ook chocola mag gebruiken! Vreemde combinatie, maar overheerlijk. Serveer ...

Lees meer

Guacamole

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Guacamole! Het klinkt niet alleen leuk, het is ook erg simpel om te maken. Een ...

Lees meer
Ovenschotel met tortillachips en andijviekopie

Ovenschotel met tortillachips en andijvie

Gemiddelde waardering: (4.5 / 5)

Het begint weer kouder te worden en dan beginnen we weer zin te krijgen in ...

Lees meer

Lasagne van Mexicaanse wraps

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Mexicaans eten is een rijke mengelmoes van de Indiaanse, Franse en de Spaanse keuken. Eten is ...

Lees meer
chilisoep

Chilisoep

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Deze chilisoep is door de rijke vulling een echte maaltijdsoep. Lekker pittig, met gevarieerde Mexicaanse ingrediënten. Een ...

Lees meer

Mexicaanse wraps met kabeljauw en garnalen

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Rechtstreeks uit de Mexicaanse keuken dit heerlijke gerecht wat slechts een bereiding van 10 minuten ...

Lees meer
  • © 2018 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab