Recepten van keuken: Hollandse Recepten

Hollandse keuken

De Hollandse keuken verschilt per streek maar er zijn wel een aantal typisch Nederlandse gerechten en ingrediënten. Je kunt hierbij denken aan de typische maaltijd met aardappels, groenten en vlees, een maaltijdsoep of pannenkoeken.

Geschiedenis
De Hollandse keuken is met name geïnspireerd op het landbouw- en veeteelt verleden van Nederland. Nederlandse gerechten zijn stevig en voedzaam, omdat Nederlanders vaak fysiek zwaar werk verrichten. In vergelijking met andere Westerse landen is de Hollandse keuken tamelijk gezond. Dit komt doordat de maaltijd vaak uit aardappels, groenten en vlees bestaat. In vrijwel iedere maaltijd wordt een grote hoeveelheid verse groenten verwerkt. De Nederlandse keuken heeft veel invloeden van buitenaf. Door het koloniale verleden van Nederland zijn er veel gerechten met een oorspronkelijk Indische of Surinaamse oorsprong. Ook zijn er veel gerechten overgenomen uit de Duitse, Franse, Italiaanse, Spaanse en Griekse keuken.

Eetgewoonten
Het Nederlandse ontbijt bestaat meestal uit brood. Het brood wordt belegd met boter, kaas, vleeswaren of zoet broodbeleg zoals het typisch Hollandse hagelslag. Tegenwoordig wordt er ook vaak ontbeten met muesli, cornflakes of Brinta, wat overigens ook een typisch Nederlands ontbijtproduct is. Tijdens de lunch wordt ook brood gegeten wat soms aangevuld wordt met soep. In het weekend eten Nederlanders ook graag een gekookt of gebakken ei tijdens de lunch. Omdat de meeste Nederlanders tegenwoordig in de industrie of dienstverlening werken is de warme maaltijd naar de avond geschoven. De avondmaaltijd bestaat vaak uit aardappels, groenten en vlees, gevogelte of vis. Als nagerecht wordt vaak yoghurt, vla of pap gegeten.

Invloeden van andere landen
Door het koloniale verleden van Nederland heeft de Hollandse keuken ook veel invloeden uit Indonesië en Suriname. De Chinese keuken is ook erg populair in Nederland en voor het gemak worden de Indische en Chinese recepten de Nederlandse Chinees-Indische keuken genoemd. Je kunt hierbij denken aan kroepoek, loempia’s, saté, Chinese tomatensoep, nasi/bami goreng, mihoen en babi pangang. Ook zijn er verschillende gerechten uit de Italiaanse keuken en de oosterse keuken overgenomen zoals: pizza, pasta, shoarma, gyros en döner kebab. Sommige van deze gerechten worden ook gecombineerd zoals pizza shoarma en een bamischijf.

Hollandse maaltijden
Bekende Hollandse maaltijden zijn stamppot, erwtensoep en pannenkoeken. Maar er zijn natuurlijk veel meer Hollandse gerechten.

Stamppotten
Je hebt heel veel verschillende stampotten, de basis van een stamppot bestaat uit aardappelen en groenten. Deze ingrediënten worden vaak samen in een grote pan met water en een beetje zout gaar gekookt. Het water wordt daarna afgegoten en de alle ingrediënten worden door elkaar gestampt met een stamper. De stamppot moet daarna op smaak worden gebracht met zout, peper en eventueel boter. De bekendste stamppotten zijn: Hutspot, Hete Bliksem en stamppot andijvie.

Erwtensoep (snert)
Erwtensoep is een dikke, gebonden soep gemaakt van spliterwten. Ingrediënten die vaak aan de spliterwten worden toegevoegd zijn knolselderij, prei, spek/karbonade/schenkel of krabbetjes en rookworst.

Pannenkoeken
Pannenkoeken worden gemaakt van bloem, eieren, melk en een beetje zout. Dit mengsel wordt gebakken in een koekenpan. In Nederland is er zelfs een Nationale Pannenkoekdag die op de laatste vrijdag van maart valt. Op deze dag bakken kinderen pannenkoeken voor ouderen.

Eet smakelijk!

img_4137

Aardappelsalade met ham

Gemiddelde waardering: (0 / 5)

Heerlijk, makkelijk en snel! Deze aardappelsalade is binnen 10 minuten al klaar en is heerlijk ...

Lees meer
img_4119

Herfst groentesoep

Gemiddelde waardering: (0 / 5)

Heerlijk nu het weer wat kouder wordt! Deze herstsoep met groente, bonen en spekjes vult goed ...

Lees meer
IMG_3204

Witlof met port salut en aardappeltjes

Gemiddelde waardering: (0 / 5)

Deze heerlijke Hollandse maaltijd met aardappeltjes en witlof met port salut is zo eenvoudig en ...

Lees meer
IMG_30531

Mager gerecht: Pitabroodjes met eiersalade

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Deze pitabroodjes met zelfgemaakte eiersalade zijn heerlijk als lunch of avondmaal en zijn daarnaast zeer ...

Lees meer
IMG_2977 (1)

Aardappel-courgettekoekjes

Gemiddelde waardering: (0 / 5)

Wil je wat extra groente verwerken in je maaltijd op een lekkere manier? Probeer deze ...

Lees meer
IMG_3014

Lente-maaltijdsalade

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Fris, gezond en vol van smaak! Deze lente-maaltijdsalade is uitermate geschikt voor in de lente ...

Lees meer
IMG_2969

Lasagne van bietjes, geitenkaas en appel

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Lekker Hollands, maar toch speciaal! Deze lasagne met rode bietjes, kaas, walnoten, appel en geitenkaas ...

Lees meer
IMG_2882

Koud stamppotje met tonijn

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Deze koude stamppot met tonijn, zoete puntpaprika, komkommer en olijven is niet alleen heerlijk fris, ...

Lees meer
IMG_2856

Preisoep met gerookte kip

Gemiddelde waardering: (3.7 / 5)

Deze preisoep met mosterd en gerookte kip is ideaal tijdens de koudre dagen. Warm op ...

Lees meer
IMG_2706

Mini kerrie-preitaartjes

Gemiddelde waardering: (3.7 / 5)

Zien deze preitaartjes er niet overheerlijk uit? Super leuk om te eten met bezoek of ...

Lees meer
  • © Copyright 2014 simpele-recepten.nl All right Reserved.